No dobre, Mesiac máme za sebou a sondy bez živej posádky nepočítame.

Vesmír. Niečo, čo sa rozpína, neprestáva nás fascinovať, možno je to len matrix a možno vesmír nevznikol veľkým treskom. Veľa otázok, no na mnohé nájdete odpovede na našich stránkach. Nezabudli sme ani na sci-fi a fanúšikovia Star Treku a Hviezdnych vojen si prídu na svoje.

Vesmír reálne

Ak máte radi čítanie, rozsiahlejšie analýzy a fakty, zavítajte na stránku www.space.com. Nájdete tu zaujímavosti o planétach, najmä však naviazané na úspechy pozemských vedcov. Doplnené o fotografie z Hubblovho teleskopu. Toto je web, ktorý mapuje predovšetkým úspechy projektov jednotlivých štátov a agentúr, rovnako tak aj súkromných organizácií. Vo vesmíre sa toho deje veľa, aj preto je web často aktualizovaný. Na doplnenie sa nezabudnite pozrieť na ESA – Európsku vesmírnu agentúru www.esa.int, americkú NASA – Národný úrad pre letectvo a vesmír www.nasa.gov, tiež aj na ruský Roskosmos – vládnu agentúru zodpovednú za vesmírny program.

Stránka Európskej vesmírnej agentúry

Mnohé štáty majú vlastné úrady a agentúry. My sme vás naviedli, zvyšok ľahko nájdete. Veľmi pekná stránka je www.spaceanswers.com, kde nájdete informácie o hlbokom vesmíre, hrdinoch vesmírnych plavidiel, kozmonautoch, zaujímavostiach o planétach a galaxiách. To všetko s pútavými fotkami. Slovenčina sa bude čítať ľahšie, a tak dávame do pozornosti stránku vesmirnysvet.webnode.sk.

Nie je síce taká obrovská ako iné, avšak nájdete tu všetko podstatné o blízkych planétach a našej slnečnej sústave. Tam by sme mnohí vlastne mohli začať. No nie? V tomto duchu odporúčame aj stránku astroportal.sk. Odporúčame aj web Astronomického ústavu SAV na adrese www.astro.sk. Dozviete sa o preletoch planétiek a iných telies okolo Zeme a zaujímavostiach, ktoré sa udiali v súvislosti s vesmírom a Slovenskom.

Výborný web o vesmíre Space.com

Vesmírna fikcia

Vedeli ste, že sa dá letieť rýchlejšie ako warpom? Minimálne v Star Treku je warp jednotkou rýchlosti svetla. Ich lode „skočia“ do medzidimenzionálneho priestoru a letia väčšou rýchlosťou ako svetlo. Začnite stránkou www.startrek.com. Ak vás zaujímajú huby, možno ste nevedeli jeden dôležitý „poznatok“.

Český web pre fanúšikov Star Treku

Minimálne okolo roku 2250 dokáže vesmírna loď USS Discovery využívať vesmírne huby, ktoré sú prítomné všade vo vesmíre a tvoria spojnicu so všetkými jeho časťami. Stačí zadať parametre a v sekunde ste na opačnej strane galaxie. Pozrite si aj fanúšikovskú stránku pre dievčatá na adrese www.trekkiegirls.com. Výborná stránka je aj www.kontinuum.cz, ktorá obsahuje nielen informácie o seriáloch zo sérií hviezdneho putovania, ale aj poviedky. Na tomto webe je čo čítať.

Máte radšej Hviezdne vojny? Oficiálna stránka na adrese www.starwars.com môže byť vaším prvým cieľom. Nevynechajte ani hviezdnevojny.sk, s prehľadom filmov, seriálov, postáv a rás. Všetko pokope a v slovenčine. Kto ešte stále rozumie češtine, tu je web www.cswu.cz.

Sú tu informácie o filmoch, seriáloch, ale aj hrách na motívy Hviezdnych vojen.

Hviezdne vojny na slovenskom webe Hviezdne vojny

 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.