Je jeseň a toto je téma presne šitá na mieru tomuto ročnému obdobiu.

Čas sa síce zastaviť nedá, no pri troche oddychu si môžete zahrať rôzne hry. Vyberali sme stránky, ktoré ich majú v prehliadači. Žiadna inštalácia, hry zložité na pochopenie či veľký príbeh. Nie, hry jednoduché a ľahké na pochopenie. Pre ozajstných nostalgikov tu máme aj staré hry, ktoré sú dnes už zadarmo a môžete si ich nainštalovať na váš počítač.

Hry na internete

Hry vedia občas potrápiť. Vyzerajú jednoducho, no prejsť ich dá zabrať vašej klávesnici (a nervom). Na serveri www.hrajhry.sk nájdete rôzne novodobé hry ako aj herné klasiky. Veď zahrať si Space Invader alebo Parker Froger či ostatné nesmrteľné klasiky má svoje čaro. Všetko na webe priamo v prehliadači, aj pri pomalom internete. Skrátka, všade, kde chcete. Odporúčame. Najmä nie je potrebná žiadna registrácia a môžete hrať bez absolvovania tohto nutného zla. Pri hrách máte aj návod v slovenčine. Myslíme ale, že ich pochopíte na prvýkrát. Super stránka, ktorú takisto nevynechajte je www.pacxon4u.com.

The World’s Biggest Pac-Man naozaj stojí za to

Nájdete tu také hry ako Prince of Persia alebo Pac-Man v rôznych variáciách. Absolútnym trhákom na Pac-Mana s obrovským počtom bludísk, je server worldsbiggestpacman.com. Okrem iného sa tu dozviete, že bolo zjedených skoro 17 miliárd bodiek. Všetky štatistiky sa ukladajú hromadne za všetkých hráčov. Tu sa naozaj trhajú rekordy. Server www.crazygames.com je miesto, ktoré budú vaše deti zbožňovať.

Nájdete tu obrovský počet hier z kategórie Lego, simulátorov, strieľačiek, strategických alebo rôzne arkádovky či dokonca adventúrne ladené hry. Pripravte sa na to, že tento web bude poriadny žrút času. Web www.worldofcardgames.com sa špecializuje na kartové hry. Nájdete tu hry ako Hearts, Spades a ďalšie. Stačí si potom vybrať grafický motív kariet a hrať. Keď vás prestane baviť hrať s botom teda umelou inteligenciou, môžete hrať proti živým hráčom. Na klasického Solitera alebo Mahjong použite web www.solitr.com. Jednoduchý, prehľadný, minimálne nároky na systém alebo internetové pripojenie.

Hraj Hry vás prenesie aj k starému Princovi

Šachy a staré hry

Keď už sme boli pri tých nostalgických hrách, máme pre vás ďalšie. Také, ktoré si môžete stiahnuť zadarmo do počítača. Avšak ide už o muzeálne kúsky. Také nájdete na serveri www.myabandonware.com. Zahráte si klasiky ako Wing Commander z roku 1994 alebo Maxa Payna či iné vypalováky tej doby. Tento server bude vhodný asi pre staršie ročníky. Pripomenutie si tých skvelých časov rozpixelovaných hier a počítačov ZX Spectrum, Commodore či Atari.

My Abandonware je miesto, kde nájdete všetky klasické hry vašej mladosti

V prípade, že by ste medzi stovkami hier nenašli tú pravú, na serveri www.old-games.com môžete vyskúšať svoje šťastie. Je ich tu vyše 3000. A najlepšie na tom je, že hry zaberajú desiatky MB. Podobne zameraný web ale v českom jazyku nájdete na www.bestoldgames.net. Hor sa na Dyna Blaster alebo Prehisotrika.

No a poďme na tie šachy. Na webe www.chess.org sa dá hrať bez zbytočného otáľania. Stačí si vybrať hru a hráte proti počítaču. Vytvoriť si môžete vlastnú hru a zahrať si aj proti živému súperovi. Keby ste chceli vyskúšať iný server, je tu lichess.org.

Je v slovenčine a má trošku väčšiu hraciu plochu. Graficky, 64 políčok samozrejme, zostáva. No a na webe www.chess.com je ešte väčšia grafika, podstatné ale je, že je tu kopec vecí navyše. Pre tých, čo sa chcú naučiť hrať túto hru, tu sú inštruktážne videá, lekcie, otváracie ťahy, analýzy a ukážky partií. Najznámejšie partie slávnych šachistov si môžete zrekapitulovať ťah po ťahu priamo tu. Fanúšikovia tejto hry si prídu na svoje. Tento šachový web definitívne odporúčame.

Chess.com nielen zabaví, ale začiatočníkov aj naučí hrať šachy

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.