Klávesnice s tlačidlom Copilot majú teraz nové využitie.

Vo Windows 11 pribudla funkcia na zmenu možností tohto tlačidla. Štandardne funguje ako spúšťanie asistenta Copilot, no nie na Slovensku. Doteraz sme boli obmedzení tým, že sa nám spustilo vyhľadávanie v ponuke Štart. Prakticky sa dalo týmto ušetriť 1 kliknutie alebo eliminovať potrebu mať zobrazené políčko na vyhľadávanie na Paneli úloh.

Teraz sa dá toto tlačidlo vypnúť, čo znamená, že stlačenie nevyvolá žiadnu reakciu. Stále je možné ponechať funkciu na zapnutie vyhľadávania, no okrem toho je možné prideliť spúšťanie konkrétnej aplikácie.

Možností zatiaľ nie je veľa a treba sa obmedziť len na tie, ktoré sú podporované z Microsoft Store. Vlastnú aplikáciu, ako napríklad multimediálny prehrávač, si nespustíte, no môžete si takto nastaviť spustenie Poznámkového bloku alebo napríklad Kalkulačky.

Prítomnosť asistenta Copilot brzdí regulácia zo strany Európskej únie v oblasti umelej inteligencie a najmä spracovaných dát. Tým, že Európska únia zaviedla nariadenia ako DCA a DSA (sú si veľmi podobné), majú firmy problémy s implementáciou niektorých možností AI v Európskej únii nielen na Slovensku. Podobná situácia sa týka aj Applu.

Nevýhodou tohto nastavenia vo Windows je, že sa nedá prideliť klávese samostatná skratka alebo duplikovať kláves Ctrl, ktorý tu chýba. Nahradil ho práve kláves Copilot a na detailnejšie nastavenie klávesnice odporúčame použiť softvér Key remapper.

win11 nastavenia copilotZdroj: TOUCHIT

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.