Výstava Computex sa každoročne koná v Taipei na Taiwane.

Mnohí výrobcovia ju využívajú ako príležitosť na predstavenie počítačových komponentov, avšak Computex rozhodne nie je iba o základných doskách a grafických kartách. Vybrali sme pre vás tie najzaujímavejšie technológie tohto ročníka.

NVIDIA Max-Q: Herné notebooky budú tenké a výkonné ako nikdy doteraz

Porovnanie grafickej karty GeForce GTX 1080 pre stolné počítače a notebooky s mobilnou verziou tejto karty, ktorá má takmer identický výkon

Boli sme potešení výrazným nárastom výkonu v cenovej kategórii na úrovni 900 – 1200 eur. Okrem vysokého výkonu ponúkajú tieto zariadenia aj dobrú mobilitu. NVIDIA však na Computexe predstavila budúcnosť, ktorá bude dostupná už o pár týždňov. Nový dizajn s označením Max-Q definuje úplne nový segment herných notebookov, ktoré kombinujú maximálny možný výkon s veľmi tenkým šasi.

Keď hovoríme o maximálnom možnom výkone v prenosnom počítači, máme na mysli grafickú kartu GeForce GTX 1080, ktorá je v mobilnej verzii takmer rovnako výkonná ako v klasických stolných počítačoch. Nový dizajn Max-Q od NVIDIE však umožňuje výrobcom notebookov optimalizovať integráciu tohto čipu do mobilných zariadení. Vďaka tomu môžu vyrobiť notebook s hrúbkou iba 18 mm a hmotnosťou iba 2,3 kg. To je dokonca ešte menej v porovnaní s cenovo dostupnými notebookmi, ktoré sme testovali do tohto čísla a ktoré vynikali vždy najlepšou mobilitou. Výkonnejšie modely boli obvykle hrubšie a ťažšie, avšak NVIDIA tento rok dokázala opak. Najvýkonnejší notebook na trhu sa vďaka dizajnu Max-Q takmer neodlišuje hmotnosťou a hrúbkou od klasických multimediálnych notebookov s rádovo nižším výkonom.

Ak by vás zaujímalo, čo to presne dizajn Max-Q je – nedá sa jednoznačne definovať. Jednoducho ide o individuálnu spoluprácu firmy NVIDIA s výrobcami pri navrhovaní pokročilých chladiacich systémov a ďalších technológií, ktoré sa nachádzajú v notebookoch. Max-Q vyžaduje optimalizáciu naprieč celým dizajnom notebooku a použitie tých najkvalitnejších a najvhodnejších komponentov.

Vďaka tomuto prístupu je možné nielen efektívne chladiť takú výkonnú kartu, akou je GTX 1080 vo výrazne stiesnených priestoroch tenkého a ľahkého herného notebooku, ale zabezpečiť aj nízku hlučnosť zariadenia. Notebooky s dizajnom Max-Q majú okrem už spomenutých parametrov, ako je hrúbka a hmotnosť, definovanú aj maximálnu hlučnosť. Tá je na úrovni 40 decibelov.

Max-Q notebooky sa dostanú na trh už koncom júna. Vo výbave budú mať grafické karty na úrovni GeForce GTX 1080, 1070 a 1060. Prvé modely s technológiou Max-Q boli prezentované priamo na Computexe. ASUS Zephyrus GX501 s grafickou kartou GeForce GTX 1080 a 120 Hz Full HD displejom s technológiou G-SYNC je aktuálne najlepší herný notebook na trhu, čo sa týka kombinácie maximálneho výkonu a najlepšej možnej mobility. Má hrúbku 17,9 mm a hmotnosť 2,25 kg a pokročilý chladiaci systém, ktorý je o 30 % efektívnejší s otvoreným vekom. Nevýhodou je trochu nepraktická klávesnica, ktorej dizajn sa musel prispôsobiť chladiacemu systému a bez kompromisov to nešlo.

Notebook s grafickou kartou GTX 1080 oznámil aj Acer. Predator Triton 700 má hrúbku 18,9 mm a spolu s modelom od ASUS-u sa radí k tomu najlepšiemu, čo bude čoskoro na trhu dostupné. Pripomeňme, že tento notebook sa predstavil pár týždňov pred Computexom v New Yorku, vtedy však pojem NVIDIA Max-Q nepadol. Na náš trh sa Triton 700 dostane tento rok v auguste.

Grafický výkon na úrovni GeForce GTX 1080 a 18-19 mm hrúbka? Za cca 3400 eur to môžete mať doma

Clevo P950HR je 19 mm notebook s hmotnosťou 1,9 kg a grafickou kartou GeForce GTX 1070. Vo výbave bude mať Full HD alebo 4K displej. MSI GS63 má vo verzii s Max-Q dizajnom vo výbave takisto kartu GeForce GTX 1070 a voľbu medzi Full HD a 4K displejom. Jeho hmotnosť je ešte nižšia, iba 1,8 kg a hrúbka je 18 mm. Tesne po skončení Computexu predstavil svoj Max-Q notebook aj Omen od HP. Nová generácia notebooku Omen 15 od HP bude dostupná aj v Max-Q verzii s grafickou kartou GTX 1060.

Ceny jednotlivých modelov pre náš trh zatiaľ nepoznáme. Určitú predstavu si však môžeme spraviť z cien ASUS-u GX501. Menej výkonný Zephyrus bude v Amerike štartovať na úrovni 2299 dolárov, za verziu s GTX 1080 si výrobca vypýta 2699 dolárov a vyššie. Na našom trhu teda očakávame ceny na úrovni okolo 2000 eur pre Max-Q notebooky s grafickou kartou GTX 1060, od 2500 eur vyššie pre modely s GTX 1070 a hranicu 3000 eur určite prekonajú najvýkonnejšie modely s GTX 1080. Acer Predator Triton 700 bude stáť 3399 eur.

Intel Compute Card: Počítač vo veľkosti platobnej karty

Táto karta má veľkosť platobnej karty vo vašej peňaženke. V skutočnosti ide o počítač, ktorý v sebe obsahuje takmer všetko potrebné k fungovaniu

Intel predstavil riešenie s názvom Compute Card už v januári na výstave CES. V tej dobe však išlo skôr o koncept a reálne informácie chýbali. Na Computexe sme sa dočkali konkrétnych informácií, a to nielen zo strany Intelu, ale aj jeho partnerov. Compute Card je počítač o veľkosti platobnej karty, ktorý však k svojmu fungovaniu vyžaduje aj ďalšie zariadenie. Sám o sebe nefunguje, chýbajú mu napr. porty – na rozdiel od paličky Intel Compute Stick. Aj kvôli tomu je možnože vhodnejšie označenie modul alebo SoC (System on a Chip).

Intel Compute Card bude kompatibilný s viacerými zariadeniami, ktoré uvedú na trh partneri spoločnosti Intel. Sharp pripravuje reklamné obrazovky, do ktorých modul vložíte. Seneca a Foxconn vyvíjajú miniatúrne počítače, ktoré sa vďaka Compute Card premenia na plnohodnotný počítač. LG vyrobí kompatibilné monitory a tie sa po vložení zariadenia premenia na All-in-One počítače. Compute Card by mal byť kompatibilný aj s interaktívnymi tabuľami a tabletmi. Spoločnosti ako Lenovo, HP či Dell zatiaľ neprezentovali žiadne riešenie, ktoré je určené pre použitie s Intel Compute Card.

Počítač, resp. modul, bude dostupný v niekoľkých konfiguráciách. Na trh sa dostane v auguste, ceny by mali začínať od 150 dolárov pre najmenej výkonnú verziu. V prípade modelov s Core i3 a i5 sa očakáva cenovka na úrovni 500 dolárov. Okrem základnej dosky a procesora obsahuje Compute Card aj operačnú pamäť o veľkosti 4 GB RAM, 64 GB alebo 128 GB zabudované úložisko a bezdrôtovú konektivitu, teda Wi-Fi a Bluetooth 4.2

A pokiaľ sa pýtate, aký to má zmysel, tak Intel verí, že týmto inovatívnym konceptom potenciálne zmení spôsob, akým si používatelia vylepšujú a menia ich počítače. Nebude treba vymeniť celú skrinku, postačí vymeniť malý modul o veľkosti platobnej karty, ktorý obsahuje všetko potrebné.

Intel Core i9 X-Series: 18-jadrové procesory pre náročných

Core i9 sú nové a najvýkonnejšie procesory od Intelu

Intel predstavil na Taiwane aj úplne nové procesory Intel Core i9 X-Series. Ide o to najvýkonnejšie, čo má spoločnosť aktuálne v portfóliu. Novinky sú určené pre najnáročnejších hráčov a používateľov, čomu zodpovedá aj cena. Najlacnejšie procesory Intel Core i9 štartujú na cene 1000 dolárov, za 18-jadrový Core i9-7980XE s 36 vláknami si Intel vypýta dvojnásobok. Procesory sú taktované na frekvenciu 3,3 GHz, ktorú dokážu v režime Turbo Boost zvýšiť na 4,5 GHz.

Nové produkty, ktoré nás zaujali

Computex bol bohatý aj na predstavenie nových produktov. Dočkali sme sa viacerých noviniek, ktoré sa pýšia tým, že sú najtenšie a najľahšie na celom svete alebo sú unikátne iným spôsobom.

Acer Iconia Tab 10 (A3-A50) je nový multimediálny Android tablet s Quantum Dot displejom a subwooferom.

ASUS ZenBook Flip S je najtenší konvertibilný notebook na svete a taktiež patrí medzi najľahšie. Má hrúbku iba 10,9 mm a hmotnosť 1,1 kg. Poháňa ho procesor Intel Core 7. generácie až do i7.

ASUS Blue Cave je AC2600 dual-band Wi-Fi router s dizajnom, aký ste doteraz určite nevideli.

ASUS ROG Swift PG35VQ je 35-palcový zaoblený monitor s pomerom strán 21 : 9, rozlíšením 3440 x 1440, technológiami HDR a G-SYNC a v rámci tejto kategórie rekordnou 200 Hz obnovovacou frekvenciou.

Corsair Concept Zeus je bezdrôtová herná myška, ktorá sa nabíja priamo pomocou priloženej podložky pod myš. Podložka má v pravom hornom rohu zabudovanú nabíjačku pre bezdrôtové Qi nabíjanie a nabije túto hernú myšku a aj smartfóny. Zatiaľ však ide o prototyp a nie finálny produkt.

Corsair K68 je herná klávesnica s odolnosťou voči vode a prachu na úrovni IP32. Odolá nechcenému poliatiu vodou alebo inou tekutinou.

Samsung Notebook 9 Pro predstavuje rodinu konvertibilných notebookov s  360° otočným displejom a so stylusom S Pen v základnej výbave. Je praktické, že stylus môžete prenášať priamo v notebooku. Novinky sú dostupné v 13,3 a 15-palcovej verzii s procesorom Intel Core i7. Škoda, že Samsung už svoje notebooky na Slovensku nepredáva.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 6/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit