Obidva modely dostanú vylepšenie v kľúčovej oblasti.

Moderným smartfónom vo väčšine prípadov výkon nechýba, avšak najnovšie funkcie AI sú čoraz náročnejšie. Sú tak kladené nielen zvýšené nároky na výkon čipových sád, ale predovšetkým na ich energetickú efektivitu. Pokým používatelia iPhonov nemali príliš veľa dôvodov medzigeneračne meniť svoje telefóny, tak teraz sa zdá, že modely iPhone 15 Pro a 15 Pro Max ich k tomuto kroku prinútia, keďže získajú vylepšenie v kľúčovej oblasti.

Portál RayArena informuje, že spomínané modely iPhonov by mali byť vybavené 3nm čipovými sadami Apple A17 Bionic, ktoré vo svete technológií už teraz vzbudzujú rešpekt. Práve prechod na 3nm výrobný proces by mal pre iPhony 15 Pro a 15 Pro Max zabezpečiť výrazné zlepšenie špecifikácií, čo sa medzigeneračne prejaví v lepšej energetickej účinnosti (až o 35 %), hoci nie je zatiaľ známe, o koľko sa zvýši aj samotný výkon. V tomto prípade to nie je až tak dôležité, keďže nové iPhony budú mať oveľa lepšiu výdrž na batériu.

Tim Cook vo Foxconne
Tim Cook, CEO spoločnosti Apple vo Foxconne

3nm proces čipovej sade A17 Bionic v každom prípade zabezpečí vyššiu hustotu tranzistorov, čo povedie k vyššiemu výkonu a nižšej spotrebe energie. Apple údajne už stihol “vykúpiť” celú prvú sériu výrobnej kapacity spoločnosti TSMC, čím sa v roku 2023 stane jediným veľkým hráčom, ktorý bude používať 3nm proces. Je to aj preto, že konkurencia sa k tomuto kroku ešte neodhodlala.

Ďalšie zaujímavé zmeny série iPhone 15

Do modelov Pro sa údajne dostane aj ďalšia vítaná novinka v podobe fotoaparátu s periskopom, polovodičové tlačidlá hlasitosti a napájania, vylepšený dizajnu a nový snímač fotoaparátu od Sony. Modely iPhone 15 a iPhone 15 Plus budú však vybavená stále veľmi výkonnou sadou A16 Bionic. Všetky štyri verzie by mali dokonca dostať ako prvé Apple telefóny do svojej výbavy USB-C konektor

Medzi vyššie uvedenými novinkami je tak najvýznamnejším vylepšením práve čipová sada A17 Bionic, ktorá spoločnosti Apple zabezpečí výrazný technologický náskok. Zdá sa, že táto stratégia môže byť pre Apple kľúčová.

Zdroj: RayArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.