Nariadenie konečne dostalo dátum nadobudnutia účinnosti.

Android zariadenia už niekoľko rokov používajú moderný USB-C port, pričom ten sa rozšíril aj do ďalších oblastí. O pripravovanom nariadení, a povinnom prechode na USB-C, sme prvýkrát počuli pred niekoľkými mesiacmi, pričom doteraz sme nepoznali dátum nadobudnutia jeho platnosti. Netreba zdôrazňovať, že táto zmena sa najviac dotkne spoločnosti Apple, ktorá doteraz vo svojich telefónoch používala výhradne Lightning port. 

EÚ zverejnila vo svojom vestníku novú smernicu, ktorá nadobudne platnosť 28. decembra 2024. To znamená, že každý výrobca telefónov, tabletov, fotoaparátov, slúchadiel, prenosných herných konzol, prenosných reproduktorov, elektronických čítačiek, klávesníc, myší a prenosných navigačných systémov, predávaných v EÚ, ich od tohto dátumu musí vybaviť USB-C portom.

USB-C bude od konca roka 2024 povinné pre všetky mobilné zariadenia predávané v EÚ
Zdroj: EÚ
USB-C bude od konca roka 2024 povinné pre všetky mobilné zariadenia predávané v EÚ

Zaujímavá (a očakávaná) povinnosť bude aplikovaná aj pri zariadeniach s nabíjaním vyšším ako 15 W. Tie totiž budú musieť podporovať USB Power Delivery. Aj táto povinnosť sa takisto výrazne dotkne predovšetkým spoločnosti Apple, hoci aj niektorí ďalší výrobcovia elektroniky sa budú musieť na tieto zmeny pripraviť vo veľmi krátkom čase.

Keďže nová smernica sa týka iba káblového nabíjania, nie je vylúčené, že Apple sa môže rozhodnúť ísť vlastnou cestou. Spoločnosť sa jednoducho môže rozhodnúť USB-C port ignorovať, a v iPhonoch začne používať iba bezdrôtové nabíjanie. Okrem toho, že o tejto možnosti sme počuli už nespočetnekrát, tak spoločnosť Apple by týmto rozhodnutím neporušila žiadne zákony EÚ, a zároveň by všade vo svete predávala “rovnaké” iPhony. Vieme aj, že Apple pracuje na iPhone s USB-C, čo však neznamená, že ho aj uvedie na trh.

Už skôr sme sa dozvedeli, že zmena nariaďujúca používanie USB-C portu v EÚ sa bude týkať aj notebookov. Toto ustanovenia nadobudne platnosť 28. apríla 2026. Ďalším dôležitým dátumom je 28. december 2023. EÚ vyzýva členské štáty, aby dovtedy prijali a zverejnili zákony, nariadenia a administratívne ustanovenia potrebné na dosiahnutie súladu s touto smernicou.

Zdroj: GSMArena, eur-lex (EÚ)

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.