Falošné obvinenie vyzerá skutočne, chvíľu potrvá odhaliť podvod.

V diskusných skupinách sa na sociálnych sieťach šíri falošný list od Polície Českej republiky. Obsahuje niektoré prvky výrazne napomáhajúce uvereniu tomuto podvodu, napríklad okrúhlu pečiatku na konci oznámenia. V hlavičke je dokonca aj symbol polície CZ a zároveň ich slogan „Pomáhat a chránit“. Pozor si dajte aj na podvody s kryptomenami.

List využíva šablónu, aká sa dá vidieť bežne. Teraz nejde o varovanie, že používateľa zachytila kamera počítača ako sleduje obsah pre dospelých. Podľa tohto listu sa používateľ dopustil šírenia nevhodného materiálu.

Hlavný rozpoznávací znak je emailová adresa na serveri Yahoo. To je vidieť len z fotografie, no emailová adresa odosielateľa mohla byť mierne odlišná s ďalšími znakmi a symbolmi. Tým by sa využil potenciál odosielania z viacerých adries.

Emailové služby s takýmito adresami bojujú a snažia sa ich blokovať dodatočne. Podvodníci už na začiatku počítajú s tým, že ide o jednorazovú adresu so životnosťou niekoľkých hodín či dní. Poskytovatelia emailových služieb sa snažia čo najviac sťažiť vytváranie falošných adries a žiadať dodatočné registrácie cez telefónne čísla.

policie cr falosne podvod

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.