Funkcia sa nachádza v pilotnej fáze testovania.

Počas rokov sa nevyvíjali iba smartfóny alebo počítače, ale obrovský kus práce odviedli aj vývojári aplikácií. Dobrým príkladom sú aj webové prehliadače, ktoré používame každý deň. Nie je však prekvapením, že najpopulárnejším je práve Google Chrome, ktorý by mal čoskoro dostať nový režim čítačky. Ten uľahčuje čítanie dlhých textov bez reklamy alebo iného rušivého obsahu, ktorý sa na webových stránkach objavuje čoraz častejšie.

Keďže Google je proste Google, tak nie všetko v novom režime čítačky/čítania je podľa predstáv používateľov. Portál AndroidPolice informuje, že nový režim je celkom iný, na aký sú zvyknutí používatelia konkurenčných prehliadačov. Aj preto sa zdá, že Google bude mať čo vysvetľovať, aby používatelia vlastne vedeli, aký bude mať pre nich prínos.

Pokým konkurenčné prehliadače už mnoho rokov ponúkajú režim čítačky, ktorý zo stránok “vytiahne” text, tak prehliadač Chrome sa musel v minulosti spoliehať na rozšírenia tretích strán. V roku 2019 sa síce v prehliadači Chrome Canary objavila malá nádej na integrovanie režimu čítačky, tak tá sa nakoniec do stabilnej verzie prehliadača ani nedostala. Je aj jasné prečo. Google proste nechcel prísť o zisky z reklamy, ktoré by režim čítačky výrazne znížil. Keďže prehliadač Chrome je najpoužívanejším prehliadačom, tak Google nemá dôvod meniť tieto zaužívané pravidlá, a teda aj obmedzovať zobrazovanú reklamu. Presne týmto pravidlom sa spoločnosť riadila aj pri navrhovaní nového režimu čítačky.

Nový režim čítačky v prehliadači ChromeZdroj: AndroidPolice
Nový režim čítačky v prehliadači Chrome

Ten v súčasnej podobe zabezpečí, že používatelia budú mať síce tento režim čítačky zapnutý, ale budú stále vidieť (na ploche hlavnej stránky) všetok doteraz zobrazený obsah vrátane reklamy. Ukážka vyššie naznačuje, že funkcia bude prístupná z rozťahovacieho panelu na pravej strane, ktorý združuje existujúce funkcie vrátane zoznamu čítania, záložiek a poznámok. Zdroj dodáva, že používatelia si budú môcť prispôsobiť čítanie pomocou výberu písma, možností riadkovania, farebného motívu a ďalšieho formátovania.

Hoci Google tvrdí, že nový režim čítačky by mal jeho používateľov chrániť pred rušivými vplyvmi, tak výsledok je skutočne rozporuplný. Pokým konkurenčné riešenia zobrazujú režim čítačky na samostatnej stránke, tak riešenie od Googlu ho zobrazuje spolu s úvodnou stránkou.

Je preto ťažké uveriť tomu, že Google skutočne chce ponúknuť plnohodnotné riešenie, ktoré zamedzí rozptyľovaniu čitateľov. Režim čítačky by mal byť v prehliadači Chrome dostupný od konca mája. 

Zdroj: AndroidPolice

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.