Vedcom z Texaskej univerzity v Austine sa podarilo prísť na revolučný spôsob, ako určiť, či je tkanivo rakovinové do neuveriteľných desiatich sekúnd.

Hlavným aktérom je špeciálne pero MasSpec Pen, ktoré by v praxi pomohlo lekárom zefektívniť samotný chirurgický zákrok, pri ktorom sa snažia odstrániť z tela čo najväčšie množstvo napadnutého tkaniva. Nie je ničím výnimočným, že doktori neraz nevedia s určitosťou povedať, či v tele pacienta aj po operácii ešte nejaké rakovinové bunky neostali.

MasSpec Pen je malé diagnostické pero, ktoré toto všetko dokáže za neuveriteľne rekordný čas. Stačí, ak sa priloží k obdratému tkanivu na analýzu, na ktorého povrch vylúči malé množstvo vody. Do kvapôčok prejdú molekuly vyšetrovanej vzorky tkaniva a následne putujú do hmotnostného spektra, ktorý potvrdí alebo vyvráti prítomnosť zhubných buniek. Vďaka tejto rozhodujúcej informácii, sa  lekári môžu rozhodnúť, či v odstraňovaní tkaniva budú pokračovať alebo nie.

Vedci podrobili zariadenie MasSpec Pen testu na 253 ľudských vzorkách tkaniva, ktoré boli odobraté pacientom s rakovinou prsníka, pľúc, štítnej žľazy a vaječníkov. Úspešnosť testu bola až 96%, a to aj napriek tomu, že celé vyšetrenie trvalo krátkych 10 sekúnd.

V testovaní pera MasSpec Pen sa pokračuje a možno už čoskoro bude tento vynález pomáhať chirurgom rýchlejšie a presnejšie postupovať pri liečbe onkologických pacientov.

Partnerom rubriky e-Zdravie je mobilná aplikácia Dôvera. Pre viac informácií kliknite sem.

Zdroj: Engadget

Prečítajte si aj:

BiliScreen: Aplikácia, ktorá rozpozná príznaky rakoviny pankreasu cez selfie

Značky: