Všetko sa kazí, ale nie vždy ide o fatálnu poruchu. Aké sú teda najčastejšie problémy úplne bezdrôtových slúchadiel?

Dnes už zabehnutý typ tovaru, no pred rokmi sme ich prijímali s nedôverou. Obávali sme sa vypadávaniu z uší a že ich stratíme. Kto chce kompromis, má možnosť používať Bluetooth slúchadlá prepojené vlastným káblom. Vypadnutie z ucha nespôsobí problémy s hľadaním na zemi, nakoľko zostanú visieť na krku. Pri športe ale aj v kancelárii býva tento typ slúchadiel obľúbený. Kancelárske majú v častejších prípadoch pevný golier alebo akýsi rám a až z neho vedú tenké drôtiky do samotných in-ear slúchadiel.

Odporúčame tieto recenzie:

Vypadávanie signálu

Nedá sa vyslovene tvrdiť, že úplne bezdrôtové slúchadlá (TWS) majú horšiu stabilitu signálu ako napríklad v úvode zmieňované typy. Je to ale nepríjemná vlastnosť, ktorá sa sčasti opravuje aktualizáciou firmvéru. Čo sa tvrdiť dá, je, že zväčša tieto opravy fungujú. Nie je to ale všeliek a na nestabilitu má vplyv aj prostredie, v ktorom sa pohybujete.

Typicky ide o kancelárie, kde je veľa zariadení s Bluetooth. Nemusí ísť len o TWS alebo iné bezdrôtové slúchadlá. Rušenie môžu spôsobovať hodinky, športové náramky atď. V častých prípadoch spôsobuje rušenie rádiovo ovládanými semaformi, čo býva prac vo viacerých mestách. Najmä ovládateľnými na diaľku prichádzajúcou električkou na uprednostnenie jej jazdy. Zlá správa je, že toto robia slúchadlá za 300 eur. Nie je teda riešenie kúpiť drahšie, aby ste sa potenciálnemu rušeniu vyhli.

Dá sa prejsť na SBC kodek, ak to softvér slúchadiel podporuje. No nie je to vždy záruka toho, že dostanete stabilnejší signál. Nakoniec mnoho skúsenosti z našej strany hovorí o tom, že signál bude aj tak vypadávať. Menej, no nestojí to za zníženú kvalitu zvuku v pomere počtu počúvaných hodín k niekoľkým sekundám prerušenia počas dňa.

Len jedno slúchadlo

Jednou z veľmi častých chýb býva pripojenie len jedného slúchadla. Je záležitosťou firmvéru, ako výrobca umožní zapnutie slúchadla, väčšinou je automatické, odpojením od napájania. Nie vždy ale pomôže podržanie prstu na dotykovej ploche. Skrátka, kým slúchadlo na niekoľko sekúnd nevrátite späť do škatuľky, nezapnete ho a nepripojí sa k smartfónu. Toto býva nepríjemná chyba, ktorá vás donúti vyberať ho z ucha a vkladať do škatuľky, najmä ale, nosiť ju tak, aby ste mali možnosť toto spraviť. Prípadne si vždy poriadne skontrolovať, či vám ide reprodukcia zvuku do oboch slúchadiel.

Samovoľné vybíjanie

Trpia tým batérie všeobecne, no extrémne slúchadlá TWS. Je to pravdepodobne dané technológiou používania. Totiž, ich základný stav je mať ich v nabíjacej škatuľke. Ak si ich necháte niekoľko dní mimo škatuľky, vybijú sa. Rovnako ak ich aj necháte v plne nabitej škatuľke, tá ich bude udržiavať nabité na 100 % a o niekoľko dní sa vybije aj škatuľka aj slúchadlá. Toto je nevýhoda a je to trochu škoda. Bežným používaním ale na túto „chybu“ neprídete a netreba sa toho nejako obávať. Určite nie vybitej batérie v škatuľke z noci do rána. Skôr ide o týždne. Preto po dlhšom čase nepoužívania treba skontrolovať stav nabitia batérií.

Nedoliehajúce kontakty

Na toto si treba dať pozor a neexistuje značka, ktorá by bola úplne bez problémov. Stane sa to raz za čas, no nie vždy sa spustí nabíjanie slúchadiel alebo jedného z nich. Výrobcovia používajú magnety na to, aby si ich kontakty pritiahli. Zvýšenú mieru opatrnosti treba mať pri športových. Nasadené aretačné gumičky po obvode slúchadlá môžu spôsobovať horšie priliehanie. Výrobca podľa výliskov v škatuľke s týmito vložkami počíta, nie ej treba ich dávať dole. Horný kryt slúži na dotlačenie slúchadiel ku kontaktom. No, napriek tomu čítate tento odsek. Nič nie je dokonalé a mať slúchadla nenabité, príliš nepoteší.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.