Aj IT maniak musí byť fit.

Preto sme sa opýtali našich chlapcov, čím sa oni držia vo forme. Nechajte sa inšpirovať 😊

Ondrej

Hodinky Samsung Gear S3

Tieto hodinky sú na cvičenie ideálne, teda ak ide o športy ako je behanie, bicyklovanie a pod. Ich výhodou je, že sú prepojené s aplikáciou S-Health a tá vie o mojom tele celom dosť. Hodinky počítajú napr. prejdené poschodia, sem-tam zmerajú tep, pripravia vám týždenný sumár, a to všetko potom v prehľadnej podobe vidíte na smartfóne. A tiež kontrolujú počas dňa, či sa hýbem a keď sa pohnem, veľmi sa im to páči.

Ich nevýhodou je, že ich treba nabíjať, síce tak raz za dva-tri dni, a to špeciálnou kolískou, ktorú neodporúčam stratiť. Druhá nevýhoda je v tom, že pohyb na skútri mi rátajú ako bicyklovanie a veľmi ma chvália za skvelý výkon.

Crossfit

Už som to v magazíne TOUCHIT spomenul, ale musím aj teraz. Dal som sa na tréning crossfitu, a to je teda niečo. Extrémne náročné cvičenie, ktoré preverí, ako to teda myslíte s tým cvičením. Osobne neznášam hlavne kondičnú časť a súčasne viem, že práve tá mi najviac pomáha.

Sú chvíle, keď mám dojem, že mi vyskočí srdce z hrude, ale na sebe cítim, že jednoducho niečo so sebou robiť musím. A keď si potom pozriem údaj o tepe srdca na hodinkách Gear S3, tak je tam údaj nad 150. Silovú časť cvičenia mám naopak rád, páči sa mi dvíhať činky nad hlavu a keď som raz zdvihol zo zeme nad hlavu 100 kg, bol som na seba hrdý. Je to jednoznačne relax, ale taký, na ktorý sa až tak veľmi netešíte, avšak máte z neho dobrý pocit.

Fero

Činkové kino

Keďže drvivú väčšinu svojho dňa strávim pred monitorom, už dlhé roky pravidelne cvičím minimálne každý druhý deň, aby som si udržal svoju relatívne atletickú postavu, ale hlavne zdravie. Dávam prednosť silovým cvikom so závažím a za roky už mám doma nazhromaždenú značnú výbavu, vrátane šiestich rozličných párov jednoručných činiek.

Cvičím zhruba 1,5 až 2 hodiny a je mi ľúto ten čas premárniť pozeraním do steny. Zvykol som vždy niečo k tomu pustiť. Som veľký fanúšik kvalitných seriálov a vždy zvládnem počas cvičenia pustiť dva diely, ktoré občas nahradím nejakým filmom. Slúžia mi tak ako prirodzená časomiera. Ide teda o cvičenie a relax zároveň.

Koss Porta Pro

Často píšem články dlho do noci, ale občas už tie mentálne sily nestačia a potrebujem aspoň na pár minút pauzu. Vtedy som rád za svoje slúchadlá, vďaka ktorým môže počúvať hlasnú muziku aj v noci bez budenia svojej polovičky.

Možno by sa mohlo zdať, že pomôže nejaká relaxačná hudba, ale ako som dlhé hodiny sústredený a v hlave si usporadúvam vety, omnoho väčší relax je pre mňa vypnutie pri agresívnejšej hudbe. Pustím si Insomnium, In Flames, Amon Amarth či iný melodický black alebo death metal a hneď mi je lepšie.

Mišo

Knihy Play

Čítanie kníh je pre mňa pomerne relaxačná vec. Nesmiem ju ale vykonávať po ležiačky, poznáme to viacerí. Používam papierové knihy a čítačku Knihy Play. Vďaka tomu mám možnosť čítať knihy aj tam, kde by som papierovú nezobral. Je to možnosť niečo sa dozvedieť, oddýchnuť si, dostať sa do iného sveta, poznať trochu myslenie hrdinu a koniec-koncov aj reálneho autora.

Ideálne ak je to beletria (v poslednom čase pomenej), najlepšie ak sú to knihy na pokračovanie. Najobľúbenejšie sú pre mňa sci-fi alebo fantasy knihy. Nemáte čas na čítanie kníh? Skúste vymeniť 45 minút na Netflixe za 20 minút čítania knihy, prospeje vám to podstatne viac.

Streamovaná hudba

Spotify súvisí priamo s prvým tipom, ktorý ma udržiava vo forme. Hudba mi pomáha relaxovať, ale aj získavať energiu. Už roky som si obľúbil dlhé hodinové DJ mixy. Doteraz priam neznášam tú dvojsekundovú pauzu medzi stopami na CD. Aj keď CD už nepoužívam, zostalo mi to v pamäti. Dobré mixíky viem omieľať dookola.

Z času na čas ich nahradím novými. Asi tušíte alebo ste si stihli uvedomiť, že nielen k vôňam, ale aj hudbe sa viažu spomienky. A tak niekedy siahnem po 90. rokoch, skvelý pocit, keď jediná moja starosť bola utrieť riady a vyniesť kôš. 😊

Roman

Pokémon GO

Je to tak, ešte stále chytám Pokémonov. Dalo by sa povedať, že niekedy už iba zo zotrvačnosti, ale keď sa v blízkosti objaví Pokémon, ktorého ešte nemám, som ochotný kvôli nemu prejsť celé sídlisko. A nakoľko sa vo všeobecnosti rád prechádzam, nevadí mi to.

Mám rád rýchlu chôdzu a Pokémon GO je presne tá pomôcka, ktorá ma niekedy nakopne, aby som nešiel domov priamou cestou, ale aby som spravil viac krokov. Fakt to dobre padne, akurát batéria telefónu vždy plače.

Sony H.ear On MDR-100ABN

Už niekoľko rokov rád relaxujem pri počúvaní hudby. Hudbu si rád pustím najmä pri prechádzaní sa po vonku alebo počas cestovania. V poslednej dobe som začal používať slúchadlá Sony H.ear On MDR-100ABN, ktoré majú v sebe zabudovanú aj digitálnu izoláciu zvuku a popravde, páči sa mi táto funkcia.

Dokáže veľmi dobre tlmiť okolitý zvuk, takže ma neruší ruch naokolo a niekedy to naozaj pomáha, aby som si lepšie vychutnal daný moment. Samozrejme nie vždy a musím si dávať aj väčší pozor na premávku na cestách, ale ak potrebujem doslova „vypnúť“ okolie, ide o najlepší spôsob, ako na to.

Tomáš

Xiaomi Miband 2

Tento náramok som už v tejto rubrike spomínal a spomeniem ho opäť. Nosím ho každý deň a naozaj stále. Musím povedať, že vďaka nemu sa mi naozaj darí plniť stanovený cieľ, urobiť minimálne 10 tisíc krokov denne. U mňa to predstavuje asi tak 2 hodiny chôdze. Aktuálne to je už 256 deň, čo som tento cieľ neporušil.

Dokonca pominul aj pocit ťažkých nôh, ktorý som po návrate z práce mával, keďže v práci väčšiu časť dňa sedím. Pri tomto náramku oceníte najmä jednoduchosť a dĺžku používania na jedno nabitie, mne vydrží minimálne 20 dní.
Cena: 25 EUR

J&J 7 minute workout

V telefóne mám množstvo aplikácií na cvičenie a používam ich striedavo. Viac o nich píšem aj v tomto vydaní. Obľúbenou však je práve táto. Ide o veľmi jednoduchú sériu cvikov, ktoré zvládnete doma s vlastnou váhou a nezaberie vám 7 minút denne. S rozcvičkou a záverečným ponaťahovaním tak 12 minút.

Nebojte sa, je ideálna aj pre začiatočníkov a ak vám nerobí dobre práve návšteva fitka, rozhodne je toto lepšie, ako sadnúť si každý večer pred televízor a vzdychať, že nevládzete. Viem, nie vždy sa to dá, ale keď môžete, hýbte sa!

Tento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 5/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky: