Prečítajte si tie najzaujímavejšie témy uplynulého týždňa.

TOUCHIT VÝBER prináša najzaujímavejšie články, ktoré nájdete na jednom mieste. Pokiaľ vám nejaká dôležitá téma počas ostatných dní unikla, určite ju nájdete v našom redakčnom výbere.

1. Kryptomeny na Slovensku: Toto je pravek s najvyššími daňami

Vláda svojho času rokovala o zmene zákona o investíciách a boli v ňom zapracované aj kryptomeny. Netvrdíme, že kryptomeny vybudujú svetový mier, alebo toto je to, čo teraz naša republika potrebuje. Takto sa dá uvažovať pri mnohých veciach. Opravíte jednu cestu, ozvú sa iní, že treba vymeniť lavičky v meste. Vybudujete plaváreň, ozve sa knižnica, že potrebujú rekonštruovať priestory. Táto debata je ale o niečom inom. Viac o tejto téme sa dočítate v článku nižšie.

2. Garmin čoskoro predstaví odolné hodinky Instinct 2X Solar: Budú obrovské a dostanú SOS svetlo

Garmin čoskoro poteší fanúšikov odolných hodiniek radu Instinct a ich druhú generáciu rozšíri o doteraz najväčší model s označením Instinct 2X. Hodinky budú dostupné vo viacerých farbách a verziách a to vrátane modelov so solárnym nabíjaním.

Nové hodinky sa na krátku chvíľu objavili v ponuke obchodu eurooptic s cenovkou 500 dolárov. Obchod však neprezradil žiadne bližšie informácie a nezverejnil ani fotografie. Prvé fotky pripravovaných hodiniek následne publikoval web WinFuture. Viac o tejto téme sa dočítate v článku nižšie.

3. Na Slovensku máme zhruba 20 hvezdární a planetárií, niektoré patria k svetovej špičke

So zhruba dvadsiatkou hvezdární a planetárií patrí Slovensko ku krajinám, ktoré v tomto smere patria medzi popredné štáty sveta. Máme dokonca astronomické pracovisko, akých je na svete iba niekoľko a niektorí slovenskí astronómovia sa radia k celosvetovej špičke.

O hvezdárňach, astronómoch a pozorovaní oblohy sme sa porozprávali s vedúcim sekretariátu Slovenského zväzu astronómov Pavlom Rapavým a s Karolom Havrilom, vedúcim Hvezdárne Rimavská Sobota, ktorá je organizačnou súčasťou Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. Viac o tejto téme sa dočítate v článku nižšie.

4. Efektívna liečba platničiek

Zaujímavú možnosť sme našli na stránke www.liecbaplatniciek.sk. Ide o bezbolestnú liečbu, bez operácie, pričom sa pomocou overenej metódy majú zregenerovať platničky. Zašli sme tak na Kliniku impedančnej terapie v Bratislave a o tejto metóde odstránenia bolestí chrbta či tŕpnutia končatín sme sa porozprávali s fyzioterapeutom Máriom Fábrym. Pracovisko, kde sa vykonáva táto metóda, je aj v Prahe. Ordinačné hodiny sú od 7. do 20. hodiny v pracovných dňoch. Viac o tejto téme sa dočítate v článku nižšie.

5. Samsung Galaxy S23 dostáva veľkú aktualizáciu fotoaparátov

Spoločnosť o nej informovala pred pár týždňami. Séria Galaxy S23 je najnovšou generáciou vlajkových telefónov spoločnosti Samsung. Po veľkom zlepšení, teda globálnom využívaní čipov Snapdragon naprieč celou sériou, spoločnosť potrebovala vyriešiť pravdepodobne najväčšiu slabinu tria Galaxy S23, ktorou sú fotoaparáty. Viac o tejto téme sa dočítate v článku nižšie.

Prečítajte si aj: