Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Pripomínajú drony a sú nádejou na zlepšenie dopravnej situácie v mestách.  Spoločnosť Toyota sa rozhodla vstúpiť na tento trh nadviazaním spolupráce s Joby Aviation, lídrom vo vývoji lietadiel Electric Vertical Take-Off and Landing (eVTOL) s vertikálnym vzletom a pristávaním. Japonská spoločnosť investovala  394 miliónov dolárov do kalifornského start-upu.

Lietadlá eVTOL predstavujú novú kategóriu dopravných prostriedkov. Kombinujú vlastnosti vrtuľníkov a malých lietadiel a sú určené na prepravu na krátke vzdialenosti. Pripomínajú veľké drony na prepravu ľudí.  K dlhému zoznamu ich výhod patrí ľahké riadenie v ťažkých podmienkach, schopnosť vertikálne vzlietnuť aj pristávať, ale tiež nulové emisie, tichý chod, rýchlosť, nízke náklady na prevádzku a údržbu a pokročilé bezpečnostné technológie.

Investuje do mobility

Spoločnosť Toyota už dlhší čas deklaruje, že je na ceste k premene tradičného výrobcu automobilov na poskytovateľa široko chápanej mobility. Za týmito vyhláseniami nasledujú  konkrétne kroky. Investuje do systémov pre autonómne vozidlá a internetové služby pre automobily založené na výmene informácií. do robotov pre ľudí so zníženou pohyblivosťou a moderných rehabilitačných strojov založených na umelej inteligencii.  Koncern takisto rozvíja elektrické kolobežky a skútre s umelou inteligenciou a tiež služby zdieľania automobilov. To všetko zároveň s vývojom elektrických pohonov na batérie a vodík, ktoré sa využívajú v autách, autobusoch a nákladných vozidlách.

Nielen na ceste, aj vo vzduchu

Teraz sa spoločnosť rozhodla urobiť ďalší krok a investovať do lietajúcich taxíkov  – elektrických lietadiel  eVTOL. Japonská spoločnosť investovala do kalifornskej spoločnosti Joby Aviation, ktorá je po desaťročí existencie na dobrej ceste k spusteniu cenovo dostupnej leteckej dopravy v mestách, založenej na rýchlom a tichom elektrickom lietadle.

„Letecká doprava je našim cieľom oddávna. Aj keď sa neustále vyvíjame v automobilovom priemysle, investícia do Joby Aviation nám umožňuje zdvihnúť pohľad na oblohu,” povedal Akio Toyoda, prezident a generálny riaditeľ Toyota Motor Corporation.  „Spolu s Joby, tvorcom inovatívneho lietadla eVTOL, prijímame výzvu k vytvoreniu leteckej dopravy na krátke vzdialenosti, ktorá má potenciál v budúcnosti zmeniť naše životy. Vďaka tomuto vzrušujúcemu predsavzatiu chceme našim zákazníkom poskytnúť slobodu pohybu na zemi aj vo vzduchu.”

Podľa japonského systému

Toyota je v súčasnosti hlavným investorom spoločnosti Joby Aviation. Japonci na tento účel vyčlenili  394 miliónov dolárov, čo najväčší podiel zo sumy 590 miliónov dolárov, ktoré zozbierala start-upová kalifornská spoločnosť.  To nie je všetko.  Najdôležitejšou časťou zapojenia Toyoty do tohto projektu je podpora organizácie výroby, udržanie kvality a kontrola výdavkov počas mimoriadne dôležitej fázy implementácie lietadla eVTOL do sériovej výroby, ktorej bude predchádzať vývoj sériovej verzie.  Shigeki Tomoyama, viceprezident Toyota Motor Corporation, prezident tímu Toyota Gazoo Racing a prezident spoločnosti Toyota Connected Company, bude  v predstavenstve spoločnosti Joby Aviation  zodpovedný za stratégiu spoločnosti.

Zapojenie skupiny, ktorá vytvorila povestný výrobný systém Toyoty – Lean production, bude veľkou výhodou tohto spojenia. Vďaka tomu sa zvyšujú šance na úspech pri náročnej úlohe, akou je vytvorenie úplne nového trhu dopravných služieb. Spolupráca s Toyotou bude zároveň aj zárukou kvality, spoľahlivosti a najvyšších bezpečnostných štandardov nových mestských lietadiel Joby Aviation.

„Toyota sa zapája do spolupráce s nami na bezprecedentnej úrovni – finančne aj organizačne. Popredný výrobca automobilov sa nikdy predtým do takej miery nezapojil do rozvoja leteckej dopravy. Japonská spoločnosť je známa na celom svete kvalitou a spoľahlivosťou svojich výrobkov, ktoré sú výsledkom mimoriadnej pozornosti každému detailu a organizácie výroby na najvyššej úrovni. Teší ma, že budeme môcť využiť jej znalosti a skúsenosti pri naplnení nášho sna,” povedal JoeBen Bevirt, zakladateľ a generálny riaditeľ Joby Aviation.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.