V redakcii sa opäť objavilo poriadne auto, ktoré sa nebojí (takmer) žiadnej prekážky a dostanete sa s ním aj na také miesta, o ktorých sa bežným SUV iba sníva.  

Ako ste už z nadpisu vyčítali, tak sme netestovali nič iného ako legendárnu Toyotu Hilux, ktorá má „X“ ročnú tradíciu a jej schopnosti sú rokmi overované po celom svete, či už tými dobrými alebo zlými. Rovnako ako veľký LandCruiser, ktorý je vidieť v rámci všetkých zahraničným misií. Dokáže obhájiť dobré meno aj najnovšia generácia? Alebo skôr najnovší facelift, to je to správne pomenovanie. Ešte než sa dostaneme k pocitom a dojmom, tak musíme spomenúť jednu hlášku a zaujíma nás, či s ňou súhlasíte: „ak ideš ďaleko a do veľkého lesa, tak si kúp Land Rover, ale ak sa chceš aj vrátiť, tak Toyotu“. Tak ako to je s tou spoľahlivosťou? 🙂

Toyota Hilux
Toyota Hilux

Žarty bokom, poďme sa pozrieť na tohoto legendárneho pracanta!

Aktuálna generácia sa veľmi podarila – to bolo prvé čo mi napadlo keď som Hilux videl ešte na obrázkoch a naživo sa to iba potvrdilo. Malé, ale trefné zmeny a doplnky jej skutočne pomohli, pričom vyzerá viac robustne a má ešte odvážnejší postoj. Z každej strany veľmi podarený upgrade! Ak vás táto značka zaujíma, tak ste aj vy asi postrehli, že Hilux sa začína stále viac podobať na väčšiu sestru Tacomu (prípadne 4Runner), ktorá sa u nás oficiálne nepredáva (škoda!).

Dizajn je síce čisto subjektívny, ale z nášho pohľadu si zaslúži pochvalu a v praxi to potvrdzujú aj pohľady ľudí. Áno, aj toto auto dokáže pútať pohľady, čo sa nám celý týždeň potvrdzovalo. Aby to bolo na prvý pohľad TOP, tak by sme jej ešte šupli nejaké riadne off-roadové pneumatiky, ktoré by celý dojem viac sprísnili. A nie len to, lebo ak budete jazdiť často v teréne, čo sa predpokladá, tak ich určite oceníte, to ale znalí veci vedia.

Toyota Hilux
Toyota Hilux

Okrem rozšírených lemov a iných extra doplnkov prešla upgradom aj svetelná technika. Predné svetlá sú komplet LED-kové, vrátane hmloviek a ponúkajú slušný dosah i svietivosť, ale… Síce sú lepšie, ale svietia trošku nízko a nedajú sa manuálne nastaviť + je samotný rozptyl relatívne úzky a (nielen) v teréne to chýba. Medzi prvé úpravy by okrem pneumatík a komplexnej ochrany podvozku patrili prídavné LED svetlomety (ideálne pokryť všetky strany – samozrejme, ak to reálne využijete).

Koncové svetlá sú čiastočne LED-kové a majú zaujímavý dizajn, no iné nás zaujíma. Áno, je tu korba, na ktorú môžete naložiť až 1-tonu nákladu, ktorý ak bude nízky, môžete zakryť elektricky ovládanou roletou, frajerina! Novinka má v najvyššej výbave elektrickú roletu s ovládaním na oboch stranách, čo je praktické, ale treba myslieť na to, že vode a prachu odolným sa tento priestor ani tak nestáva! Voda sa tam dostáva v menšej miere, no prachu budete mať na veciach habadej.

Ak potrebujete mať v tomto priestore rôzne el. náradie alebo iné veci, ktoré by mali ostať relatívne čisté, tak budete musieť používať uzavreté boxy alebo vymeniť roletu za hardtop, prípadne iný kryt, ktorý to utesní o niečo viac. Chýbať nesmie ani univerzálna lišta, krytá gumou, ktorá umožňuje jednoduchú montáž špecializovaných nosníkov, nosiče bicyklov a pod.

Stále platí, že na korbu sa zmestí jedna euro-paleta pozdĺžne alebo priečne + iný náklad. Nachádza sa tu aj odolná 12V zásuvka na pripojenie rôznych zariadení, majákov a pod. Celá plocha korby je krytá odolnou plastovou vložkou, no chýbalo nám viac pevných kotviacich bodov, prítomné sú iba dva, čo je veľmi málo. Samotné dvere korby majú svoju váhu, no reálne aj niečo udržia, a preto by bolo vhodné, ak by bol prítomný tlmič, ktorý by po otvorení dvere pomaly spustil a rovnako tak by pomohol pri ich zatváraní.

Toyota Hilux
Toyota Hilux/ Pohoda pri západe slnka

Je to nenákladná položka a v plnej výbave by som ju očakával! Každopádne si to vie každý majiteľ dorobiť (rovnako tak aj na prednú kapotu, kde vzpery tiež absentujú). Aha, ešte svetlo, Hilux má v korbe dve veľké a výkonné LED svetlá, ktoré sú praktické a samostatne ovládateľné. Chválime aj zapojenie zámku dverí na korbe do centrálneho uzamykania, je to pohodlnejšie.

Poďme do kabíny

Tá je v rámci testovaného modelu najväčšia akú môžete mať, teda Double Cab – k dispozícii sú aj menšie, skôr pracovnejšie vyhotovenia s dlhšou ložnou plochou. Nastupovanie je aj napriek svetlej výške pohodlné (asi preto, že mám 2 metre) a priestoru je dostatok v každom smere. Rovnako tak je výborný aj posed na kožených perforovaných sedadlách. Ak by boli ešte širšie, tak by som sa nehneval. Pozíciu za volantom som si našiel takmer okamžite a výhľad z kabíny je tiež dobrý, no nie za každých okolností, lebo objemnejšie A stĺpiky a celková architektúra vozidla nepustí. V praxi mi to až tak neprekážalo, čo nevidím, tomu vybehnem alebo to prejdem! Žartujem :).

Ako v každom európskom pick-upe, tak aj v tomto budú zadní pasažieri trošku trpieť, nakoľko majú menej životného priestoru z každej strany. Lavica je síce pohodlná, deti sa nesťažujú, no pre väčších jedincov to nebude ideálne sedenie (však, Ondrej?). Musíme podotknúť, že napr. Mitsubishi L200 (recenziu nájdete – TU) má o niečo priestrannejšiu kabínu, minimálne v zadnej časti, čo si všimli aj deti. Kožená lavica sa dá zdvihnúť, zachytiť o opierky hlavy, čím získate väčší priestor na prevážanie tovaru/vecí v kabíne + dva kryté úložné boxy (v jednom je zdvihák a kľúč na kolesá). Nie, brokovnicu ani nič zo série AR-15 sem bez úprav neuložíte ako vo FullSize pick-upoch :).

V kabíne, presnejšie v jej prednej časti je dostatok úložných priestorov a reálne sa využili aj hluché miesta, čo ma potešilo. Skritizovať však musím iba jeden USB-A vstup na nabíjanie a pripojenie zariadení (konkurencia má bežne 2 i viac). 12V zásuvky sú dve, čo je v poriadku a dokonca je prítomný aj menič napätia na 230V. Všetky ovládacie prvky sú ľahko prístupné, pričom ich dokážete ovládať aj v rukaviciach, čo je v tomto aute dosť dôležité. Z komfortnej výbavy by som spomenul 1-zónovú klimatizáciu, základné vyhrievanie predných sedadiel + volantu, ale aj 3-kombináciu (vyhrievanie zrkadiel a predného + zadného skla), ktorú aktivujte jedným tlačidlom, praktické riešenie! Prítomné je aj bezkľúčové štartovanie a odomykanie auta.

Toyota Hilux
Toyota Hilux

Chýbať nesmie ani multimediálny systém s 8“ dotykovým displejom, ktorý je v podaní Toyoty klasikou, takže extra neohúri, no ľahko sa ovláda a ponúka všetky podstatné prvky, vrátane natívnej a dobre použiteľnej navigácie. Z môjho pohľadu je najdôležitejším bodom podpora aplikácií Apple CarPlay a Android Auto, viac v podstate ani nepotrebujem. Teda okrem niekoľkých nastavení, ktoré prislúchajú priamo vozidlu a asistenčným systémom. Ak máte radi kvalitné audio, tak vás poteší príplatkový a výkonný audio systém JBL.

Asistenčné systémy? Áno! Moderný pick-up má všetky potrebné systémy, ktoré sa starajú nie len o pohodlie, ale aj bezpečnosť posádky. Základom je proaktívne sledovanie okolia vozidla, rozšírené monitorovanie dopravných značiek, sledovanie jazdných pruhov s funkciou návratu do pruhu, monitorovanie pozornosti, adaptívny tempomat atď. Všetky podstatné prvky sú prítomné, vrátane parkovacieho systému, ktorý by mal byť nápomocný aj v teréne.

Toyota Hilux
Toyota Hilux

Nový Hilux ponúka zadnú kameru s priemerným rozlíšením + parkovacie senzory. Vpredu sa nachádzajú dva snímače, ktoré sa ozvali až na konci testu, pričom mali nespočetne príležitostí pípať. Tým som chcel vyjadriť, že síce je to ako základ dobré, no konkurencia ponúka pokročilejší kamerový systém s náhľadom na všetky strany. Aha, Toyota si asi myslí, že tento rokmi overený model šoférujú iba profesionáli, ktorým nejaká kamera nechýba! Ja som na to zvyknutý, no čo ak dáte 5,3-metrový Hilux do rúk menej skúsenému šoférovi? Inak musím podotknúť, že sa s ním manévruje aj napriek veľkosti perfektne, suseda nechápala, do akej medzery medzi dvoma autami som Hilux napratal.

2.8 D-4D, na toto ste čakali?

Mnohí zo záujemcov o nový Hilux jednoznačne áno a ja sa tomu vôbec nečudujem! Predošlú generáciu som síce nejazdil, ale veľa som o nej počul a nedostatok výkonu bola najčastejšie skloňovaná nevýhoda. Tomu je koniec, lebo Hilux dostal pod masívnu prednú kapotu výkonný 2.8-litrový naftový 4-valec s výkonom 150 kW (204ps) a max. krútiacim momentom 500 Nm. Tento motor je spriahnutý so 6-stupňovou automatickou prevodovkou, ktorá pracuje bez akýchkoľvek problémov počas bežnej prevádzky i v teréne. Nepostrehli sme žiadne extra nedokonalosti. Odozva na akcelerátor má nejaké omeškanie, ale v tomto prípade to je irelevantné.

Toyota Hilux
Toyota Hilux

Ale ten motor! Ten ponúka toľko výkonu, koľko si Hilux zaslúži. Nejde len o čísla, ten motor je v praxi skutočne svižný a nedáva vám najavo, že už stačí alebo nevládzem – koľko potrebujete, toľko dá a potiahne. Počas bežných presunov a v režime Power sa dá s týmto kolosom poľahky predbiehať aj na preplnených okresných cestách, prípadne jazdiť „na spotrebu“ v ECO režime. Tá sa počas testu pohybovala od 8,1 až po 12l/100km v závislosti od činnosti a podmienok.

V teréne sa preukáže reálna sila nového motora + kvalita pohonu všetkých kolies. Ťažko sa to opisuje, to treba vyskúšať a zažiť. A nie je to iba o samotnom teréne, ale aj o úžitkovosti. Ak sa s jednou tonou nákladu potrebuje dostať cez ťažší terén, tak ten výkon a silu jednoznačne oceníte. Nový motor má veľa výhod, no nevýhody v tomto smere nie sú známe.

Toyota Hilux
Toyota Hilux

Dôležité je vedieť aj to, že k novému, výkonnejšiemu motoru prislúchajú aj o niečo väčšie predné brzdy. Brzdný účinok bol v každej situácii výborný, bez akýchkoľvek problémov. Zadné brzdy sú bubnové, teda overená a funkčná klasika, ktorú zatiaľ nie je potrebné meniť.

Okrem väčších bŕzd prislúcha tejto motorizácii aj možnosť manuálneho príkazu na vyčistenie DPF filtra – tlačidlom v kabíne. Systém to však robí aj automaticky.

2.4-litrový motor zostáva stále v ponuke, rovnako tak môžete vymeniť automat za manuál, ale tým si o niečo znížite krútiaci moment – automat ponúka viac benefitov.“

Nič iné ako výborné hodnotenie si zaslúži aj podvozok, resp. pohon kolies. Hilux je stále klasikou, čiže je postavený na pevnom ráme, pričom má dlhšie listové pružiny na zadnej náprave, čo zlepšuje jazdné vlastnosti pri nezaťaženom aute. Samotný podvozok je výborný, no aj v tomto prípade platí, že všetko po čom prejdete budete znateľne cítiť. To ale vôbec nevadí, lebo toto nie je žiadna bábovka a rovnako tak nepatrí do rúk bábovkám :). Samotný pohon kolies je v každom smere výborný. V základe je poháňaná zadná náprava, režim 2H, ku ktorej sa po prepnutí do režimu 4H pridá predok (kruhovým ovládačom v interiéri). V tomto režime môžete jazdiť aj po normálnych cestách, ak to je potrebné. V ťažšom teréne prichádza na scénu redukcia, teda režim L4, s ktorým prekonáte mnohé hory/doly, no ak by to bolo potrebné, tak je k dispozícii aj elektronická uzávierka zadného diferenciálu. Asistent zjazdu z kopca je samozrejmosťou.

Počas testu, v rámci ktorého sme strávili veľa času v teréne, sme sa nedostali do bodu, ktorý by nás prinútil premýšľať ako ďalej!?. Samozrejme, pokiaľ nejde o limit pneumatík, ktoré boli v tomto prípade obyčajné celoročné. Bolo by potrebné prezuť Hilux do adekvátnych a kvalitných gúm + komplexne ochrániť podvozok. Základný plechový kryt motora tu je, no prevodovka a ďalšie dôležité prvky sú nechránené. V prípade jazdy po skalách, pňoch a pod. to môže mať nepríjemné následky. Úprava by mohla vyzerať aj TAKTO. Jazdili sme v rámci normy a možností, prevažne v suchu, nakoľko nepršalo a všetko čo sme chceli i nechceli sme prešli bez akýchkoľvek ťažkostí. Opäť musíme spomenúť tú krásu, ktorá spočíva v multifunkčnosti týchto áut – prejdete neskutočný terén a potom sa zaradíte na bežné cesty medzi bežné autá ako by sa nechumelilo, i love it!

Toyota Hilux
Toyota Hilux

Hodnotenie TOUCHIT

Všetky pozitíva i negatíva sme vymenovali, niečo vám napovie aj video, no v tomto prípade platí, že toho lepšieho je podstatne viac. Hilux je v aktuálnej generácii vyzretý ako dobré víno a každému majiteľovi bude dobre slúžiť. A hlavne to nie je iba taká pracovná opacha, ale dobre vyzerajúce auto, ktoré má aj značnú reprezentatívnu hodnotu. O terénnych vlastnostiach nemá zmysel viac písať, prejde takmer všetko, ale bolo by dobré ho trošku dovybaviť a poupraviť, aby to bolo bez poškodení. Výkonný motor, podarený dizajn a veľmi slušná výbava sú zárukou spokojnosti. Rovnako tak ako samotná značka, ktorá patrí medzi špičku v spoľahlivosti. Sú pracovné týždne, ktoré sú iné, krajšie, zaujímavejšie a toto bol jednoznačne jeden z nich! Na úplný záver by sme radi dodali, že počas týždňového testu nezistíme to, ako sa bude Hilux správať v dennodennej záťaži po roku a pod., čo je nemožné.

Základná technická špecifikácia: Toyota Hilux Invincible Sport

  • Motor: 2.8 D-4D
  • Výkon: 150 kW (204 ps)  / 500 Nm
  • Prevodovka: 6-stupňová automatická
  • Max. rýchlosť: 175 km/h
  • Zrýchlenie z 0 na 100km/h: 10,7 sekundy
  • Rozmery (Double Cab): Dĺžka: 5330 mm / Šírka: 1855 mm / výška: 1810 mm / rázvor kolies: 3085 mm
  • Korba: 1555 x 1540 x 480 mm (užitočné zaťaženie: 1000 kg)
  • Ťažná kapacita: Brzdený príves – 3500 kg / Nebrzdený príves – 750 kg
  • Terénne vlastnosti: Zadný nájazdový uhol: 26° / Prechodový uhol: 23° / Predný nájazdový uhol: 29° / Hĺbka brodenia: 700 mm / Stúpavosť: 42°

Fotogaléria

  • Toyota Hilux
  • Toyota Hilux
  • Toyota Hilux
  • Toyota Hilux
  • Toyota Hilux
  • Toyota Hilux
  • Toyota Hilux
  • Toyota Hilux
  • Toyota Hilux
  • Toyota Hilux
  • Toyota Hilux
  • Toyota Hilux
  • Toyota Hilux
  • Toyota Hilux
  • Toyota Hilux
  • Toyota Hilux
  • Toyota Hilux
  • Toyota Hilux
  • Toyota Hilux
  • Toyota Hilux
  • Toyota Hilux

Automobil do testu zapožičala spoločnosť: Toyota Slovensko

Cena: Verzia Invicible Sport od 43 000 eur (bez DPH)

Prečítajte si aj:

https://touchit.sk/mitsubishi-l200-mountain-sherpa-vyberte-sa-kdekolvek-a-kedykolvek/343067
Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE

Nechajte nám správu