Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Japonský výrobca automobilov vždy patril medzi vizionárov vo svojej oblasti. Preto neprekvapí jeho najnovšia investícia súvisiaca s modernizáciou dopravných služieb založených na  spojení vozidiel v cloude.  Spoločnosť  investuje 7,5 miliárd jenov (68,6 miliónov dolárov) do spoločnosti Japan Taxi a do novej  aplikácie pre telefóny a tablety.

 Akio Toyoda, prezident spoločnosti Toyota, má veľké ambície v súvislosti s účasťou koncernu na moderných spôsoboch dopravy, ktoré presahujú tradične chápanú motorizáciu.  Podľa jeho názoru technológia cloud a Big Data rýchlym tempom  mení dopravný priemysel a vytvára nové možnosti rozvoja.

Toyoda je presvedčený, že takáto príležitosť sa vyskytne raz za storočie – motorizáciu čoskoro ovládne elektrický pohon, autonómne riadenie a služby založené na spojení v cloude. Prezident Toyoty má v úmysle premeniť jedného z najväčších svetových producentov automobilov s 80-ročnou tradíciou na globálneho poskytovateľa služieb mobility.

V uplynulom roku japonská automobilka spustila testovací program pre zariadenie na zhromažďovanie údajov z automobilov. Ako súčasť pilotného projektu bol nainštalovaný do 500 tokijských taxíkov. Zhromažďovanie údajov o trase a prevádzke vozidla počas jazdy a nahrávanie videa v reálnom čase umožní vytvoriť dynamické mapy, ktoré sú potrebné pre fungovanie autonómnych vozidiel.  Toyota plánuje spustiť automatizovaný systém jazdy po diaľnici s názvom Highway Teammate v roku 2020 a v priebehu nasledujúcich rokov sa v ponuke spoločnosti objaví systém Urban Teammate – systém autonómnej jazdy v meste.

Spoločnosť Japan Taxi v roku 2011 zaviedla aplikáciu pre smartfóny a tablety na objednávanie taxislužieb, ktoré zahŕňajú celé Japonsko.  Doteraz si ju stiahli 4 milióny používateľov, ktorí môžu využívať 60 000 taxíkov. V súčasnosti disponuje týmto servisom každý štvrtý japonský taxík.  Spoločnosť patrí Ichiro Kawanabemu, prezidentovi japonskej federácie taxíkov a majiteľovi spoločnosti Nihon Kotsu Co., najväčšej taxislužby v krajine.

Nihon Kotsu začína využívať nový hybridný model  Toyota JPN Taxi, automobil prispôsobený aj potrebám handicapovaných ľudí. Vzhľadom pripomína čierny londýnsky black cab. Vozidlo verejnosti predstavili v októbri 2017 a do konca roka predali 1 500 kusov.

Značky: