Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Vodíková Toyota Mirai posilnila flotilu ekologických vozidiel  University College London. Auto má slúžiť nielen ako ekologický dopravný prostriedok pre zamestnancov univerzity, ale má tiež pomáhať pri výučbe študentov a výskume moderných technológií pohonu.

Toyotu Mirai kúpila londýnska univerzita s podporou  Úradu pre vozidlá s nízkymi emisiami (OLEV, Office for Low Emission Vehicles), projektu  Hydrogen Mobility Europe (H2 ME), ako aj  iniciatívy Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCHJU).

„Dúfame, že špičková technológia Toyoty Mirai pomôže pri vzdelávaní ďalších generácií vedcov. Možno práve oni objavia, ako v budúcnosti používať technológiu palivových článkov  pri vzniku ďalších druhov pohonu. Toyota verí v potenciál vodíka ako čistého, praktického a obnoviteľného zdroja čistej energie, a takisto podporuje výskum tejto technológie,” povedal Paul Van Der Burgh, prezident  a výkonný riaditeľ Toyota GB.

Vďaka Toyote Mirai sa budú môcť študenti v praxi zoznámiť s tým, ako fungujú palivové články a batérie. Sedan bude taktiež slúžiť na prepravu zamestnancov univerzity medzi jednotlivými fakultami.

Na výskum vodíkovej technológie

„Náš výskum technológií palivových článkov ukazuje, že toto riešenie je serióznou alternatívou automobilov poháňaných fosílnymi palivami. Sme nesmierne radi, že Toyota Mirai sa dostala na našu školu. Auto budeme testovať na rušných uliciach Londýna a využívať ho na demonštrovanie fungovania  vodíkovej technológie. Ďalšou etapou bude výskum a hodnotenie hybridného pohonu, batériových elektromobilov a palivových článkov v motorizácii. Chceme, aby tieto aktivity posilnili  našu pozíciu v oblasti výskumu a rozvoja palivových článkov,” povedal Dr. Michael Whiteley, vedúci odboru palivových článkov na University College London.

Mirai využívajú policajti aj požičovňa áut

Univerzita nie je prvou londýnskou inštitúciou, ktorá stavila na Toyotu Mirai a vodíkovú technológiu.  V marci tohto roku dostala prvých 11 vozidiel aj  Metropolitná polícia.   Londýnska polícia systematicky zvyšuje počet hybridných a elektrických vozidiel už od konca roku 2015. Do konca roku 2020 by  vo flotila policajných vozidiel malo byť 550 modelov s nulovými emisiami.

Toyota Mirai sa dostala aj do londýnskej požičovne áut Green Tomato Cars. Firma sa od iných odlišuje tým, že ponúka svojim zákazníkom najúspornejšie vozidlá s najnovšími technológiami. V súčasnosti majú  52 modelov vodíkovej Toyoty.

Od roku 2016 ponúka Toyoty Mirai svojim zákazníkom aj britská požičovňa Europcar. Táto spoločnosť dostala od Úradu pre nízkoemisné vozidlá grant na vozidlá s nulovými emisiami.  Grant vo výške 35 miliónov libier bol udeleý z fondu, ktorý vláda Veľkej Británie vyčlenila na posilnenie predaja automobilov s veľmi nízkymi alebo nulovými emisiami. Londýnski miestodržitelia tiež podporujú zvýšenie počtu ekologických vozidiel v londýnskej premávke. Podľa plánov má mať hlavné mesto Veľkej Británie do roku 2050 status mesta bez emisií.

Pre čistú mobilitu

Toyota Mirai je ďalšou bezemisnou pohonnou technológiou spoločnosti Toyota. Hybridné autá tejto značky, ako napríklad Auris Hybrid, Prius alebo RAV4 Hybrid sú veľmi populárne na celom svete.  Vodíková technológia je inovatívnym riešením pre čistú mobilitu a spája najväčšie prednosti elektromobilov a hybridných automobilov. Toyota Mirai je prvým modelom Toyoty s elektrickým motorom poháňaným palivovými článkami, ktoré generujú elektrickú energiu pri reakcii vodíka a kyslíka.  Auto s výkonom  154 koní zaručuje dynamickú jazdu a tichú prevádzku pohonu, ktorý neprodukuje žiadne emisie. Mirai zrýchľuje na 100 km/h v priebehu 9 sekúnd, a jediným vedľajším produktom palivových článkov je voda.

Značky: