Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Písal sa rok  1986. Z rádia vyhrávala skupina  Europe a ich hit  The Final Countdown a v Ázii opúšťali továreň  ďalšie modely Toyoty AE86 Sprinter Trueno GT Apex v limitovanej verzii  Black Limited. Na počesť tohto modelu dnes japonský výrobca  predstavuje Toyotu GT86 Black Limited.

Duch legendárneho Hachiroku

Verzia Black Limited bola posledným variantom  modelu AE86 Sprinter Trueno. Výrobu športovej Corolly ukončili v nasledujúcom roku.  Duch modelu však prežil. Toyota s pohonom zadných kolies prispela k vzniku celkom novej a veľmi atraktívnej disciplíny motoršportov –  driftingu. Miesto v popkultúre jej zasa zabezpečila japonská manga Initial D. Ideovým dedičom slávneho  Hachiroku (čo v japončine znamená osem-šesť) je Toyota GT86. V špeciálnej verzii Black Limited ešte viac nadväzuje na  legendárny AE86.

Čierna a zlatohnedá

Po originálnom Hachiroku v špeciálnej verzii zdedila nová Toyota GT86 Black Limited predovšetkým farby. Automobil dostal čierny lak Crystal Black Silica, s ktorým kontrastujú ľahké hliníkové disky zlatohnedej farby.  Za nimi sú ukryté červené brzdové strmene. Karoséria môže mať na požiadavku aj jemné zlatohnedé pruhy.

V interiéri nájdeme špeciálne logo s nápisom Black Limited vyšité zlatohnedou niťou na prístrojovej doske oproti spolujazdcovi.  Pozornosť priťahujú tiež prvky zhotovené z materiálu Grand Luxe, ktorý pripomína zamat.  Sedadlá sú potiahnuté prírodnou kožou a Alcantarou. Predné sedadlá sú dodatočne vybavené vyhrievaním.

Športové auto

Toyota AE86 sa preslávila ako vozidlo s vynikajúcim ovládaním. GT86 pokračuje v tejto tradícii a pri verzii Black Limited inžinieri Toyoty venovali osobitnú pozornosť jej stabilite v zákrutách. Preto dostala tlmiče Sachs a brzdy Brembo s ventilovanými kotúčmi a 4-piestovými strmeňmi vpredu a 2-piestovými vzadu. Športový charakter vozidla navyše zdôrazňujú kryty podvozku, ktoré zlepšujú prúdenie vzduchu pod autom, spojler kufra a hmlové svetlá v štýle pretekárskych automobilov, dobre známe z tohto modelu.

V symbolickom počte

Originálneho AR86 Sprinter Trueno GT Apex Black Limited vyrobili iba 400 exemplárov.  Nová Toyota GT86 Black Limited bude ešte viac limitovaná.  Auto vyrobi v symbolickom počte – sotva  86 kusov. Polovica z nich dostane šesťstupňovú manuálnu prevodovku, ostatné budú vybavené automatickou prevodovkou. Cena vozidla bola stanovená na  3 518 600 jenov (asi 29 540 €) za verziu s manuálnou prevodovkou a 3 586 000 jenov (asi 30 100 €) za auto s automatickou prevodovkou. GT86 Black Limited bude k dispozícii výlučne na japonskom trhu.

 

Značky: