Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Na tohtoročnom tokijskom autosalóne Tokyo Motor Show 2019  sa Toyota postarala o prekvapenie. Vo svojom stánku vytvorila tematický park venovaný technológiám futuristickej mobility. Bola to galéria originálnych nápadov na využitie najnovších technológii autonómnej jazdy, prepojenia vozidiel, umelej inteligencie a elektrického pohonu.

Hneď pri vstupe hostí vítali roboti THR-3 a Human Support Robot. Každý návštevník dostal kartu Future Residence Card, čím sa stal človekom budúcnosti.

Toyota e-Care

Vedľa recepcie čakalo hostí Toyota e-Care – mobilné, plne automatizované centrum na zhodnotenie zdravotného stavu. Malé elektrické vozidlo je vybavené komplexným systémom, ktorý skontroluje zdravotný stav pomocou senzorov, kamier a špeciálneho vybavenia. Je dostatočne veľké, aby sa doň zmestili dve osoby. Po skončení vyšetrenia sa výsledky zobrazia na tabuli vedľa vozidla a vyšetrená osoba ich môže konzultovať so svojím lekárom.

Toyota e-RACER

Ďalšou atrakciou bolo pretekárske vozidlo Toyota e-RACER a s ním integrovaný Future Racer Dresser. Prístroj virtuálne navrhne pretekársku kombinézu, precízne prispôsobenú užívateľovi.  Profesionálne oblečenie a digitálne okuliare umožnia prežiť virtuálne dobrodružstvo za volantom  e-RACERu na sedadle, ktoré prispôsobuje svoj tvar postave vodiča.

Toyota e-broom

Jednou z najohromujúcejších atrakcií v stánku Toyoty bol e-broom – futuristická lietajúca metla na elektrinu. Toto zariadenie urobí radosť každému, kto sníval o tom, že sa stane žiakom Rokfortskej strednej školy čarodejníckej. Síce ešte nelieta vo vzduchu, ale inžinieri Toyoty určite už čo nevidieť objavia to správne zaklínadlo.

Toyota e-Palette a Micro Palette

Nemenej zaujímavý je malý robot Toyota Micro Palette, ktorý slúži na doručovanie malých predmetov, ako napríklad fľaška s vovou.  Jeho väčším príbuzným je e-Palette, autonómne vozidlo na prenájom, ktorého interiér možné prispôsobiť rôznym potrebám.  To znamená, že to isté vozidlo môže byť jeden deň mobilným butikom  alebo reštauráciou, na druhý deň taxíkom a inokedy zasa pohyblivou kanceláriou. Jeho kompaktnou verziou je jednoosobové autonómne vozidlo Toyota e-4me, ktoré zákazníkom ponúka možnosť využívať rôzne typy služieb v luxusných podmienkach a v úplnom súkromí.

Toyota e-Trans a e-Chargeair

Rovnako moderný, aj keď tvarom minivanu trochu viac povedomý je elektrický automobil e-Trans určený pre službu zdieľaných e-áut. Vďaka podlahe vybavenej koľajnicami je možné ľahko premiestniť, zostaviť a rozobrať jeho sedadlá, aby sa interiér prispôsobil na prepravu cestujúcich alebo tovaru. Ďalší model – e-Chargeair zasa vôbec nevyzerá ako auto, pretože nebol vytvorený na prepravu. Je to v podstate mobilná bezdrôtová nabíjačka pre elektrické vozidlá. Tým sa ale jeho funkcie nekončia.  E-Chargeairy, ktoré vyvinula Toyota, môžu uvoľňovať energiu aj do mestského energetického systému, ako aj sprístupňovať wi-fi a čistiť vzduch okolo seba.

Táto prezentácia vyžaduje JavaScript.

Značky: