Nedávno sme vás informovali o tom, že najväčší a najluxusnejší LandCruiser 300 sa pravdepodobne do USA nebude oficiálne dovážať a z časti ho nahradí Lexus LX600 (viac informácií nájdete – TU).

Američania však nemusia zúfať, nakoľko podľa najnovších informácií má Toyota pre tento trh plnohodnotnú náhradu, ktorou bude Sequoia – model 2023. Toyota informovala médiá, že tento model bude mať oficiálnu premiéru 25. januára 2022 o 21:30 ET (03:30 nášho času).

Toyota Sequoia 2023
Toyota Sequoia 2023

Očakáva sa, že Sequoia bude predstavená a následne aj v predaji predovšetkým (okrem iných motorov – viď. nižšie) so 6-valcovým 3,5-litrovým hybridným motorom iForce MAX twin-turbo s výkonom 437 koní a max. krútiacim momentom 790Nm. Tento motor je známy z novej Toyoty Tundra. Toyota Sequoia sa dočkala komplexného prepracovania a inovácie po viac ako 10 rokoch – podobne ako Tundra. Obe vozidlá toho majú veľa spoločného, nakoľko Sequoia koncepčne vychádza práve z Tundry (bolo tomu tak aj v minulosti).

Toyota Sequoia 2023 bude postavená na novej platforme TNGA-F, ktorá je základom Tundry i globálneho Land Cruisera. Dodajme, že novinka bude mať nezávislé odpruženie zadnej nápravy – podobne ako Chevrolet Tahoe a Ford Expedition. Okrem toho sa očakávajú aj rôzne iné vylepšenia a novinky prenesené z Tundry, ako napr. veľký 14“ dotykový displej, digitálny prístrojový panel a rôzne TRD doplnky (Toyota Racing Development). Rovnako je v plánoch automobilky aj model s označením TRD Pro, ktorý bude primárne orientovaný na ťažký terén.

Toyota Tundra 2022
Toyota Tundra 2022

Na záver ešte doplníme, že okrem vyššie spomínaného hybridu by mala byť Sequoia dostupná aj s inými 6-valcovými motormi v rôznych výkonnostných verziách – 348ps/550Nm alebo 389ps/650Nm. Teoreticky by mohla byť zachovaná aj pôvodná V8 s výkonom 381ps, no to je stále pesničkou budúcnosti.

Priali by ste si, aby sa takéto veľké SUV predávali aj u nás? My určite áno, pričom veríme, že by o nich bol celkom slušný záujem.

Zdroj: Caranddriver.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE