Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť TP-Link, popredný svetový dodávateľ sieťových produktov, predstaví medzi prvými nové aktualizované modely pre inteligentnú domácnosť Tapo a Kasa s podporou štandardu Matter. 

Organizácia Connectivity Standards Alliance (CSA) oficiálne predstavila nový zjednocujúci štandard konektivity Matter, ktorý sľubuje bezproblémovú komunikáciu pre zariadenia inteligentnej domácnosti bez ohľadu na platformu a výrobcu. Cieľom protokolu je zníženie fragmentácie trhu a zjednotenie ekosystémov internetu vecí. K podpore protokolu sa ako jedna z prvých spoločností pripojila značka TP-Link.

Nekompatibilita medzi zariadeniami inteligentnej domácnosti a nutnosť mať pre každého výrobcu samostatnú aplikáciu na ovládanie je pre mnohých užívateľov veľkou bariérou v rozširovaní ich domáceho ekosystému. So štandardom Matter dôjde k odstráneniu tejto prekážky. Certifikované produkty rôznych značiek budú spolu bezproblémovo komunikovať bez ohľadu na platformu a prostredníctvom jednej aplikácie, ktorú si vyberie užívateľ.

Spoločnosť TP-Link chystá aktualizáciu svojich aplikácií Tapo a Kasa, do ktorých sa jednoducho integrujú všetky zariadenia so štandardom Matter. Aj keď sa jedná o štandard iba v rámci lokálnej siete (LAN), takže nepodporuje vzdialené ovládanie zariadení, inteligentná aplikácia Tapo aj Kasa rieši tento problém svojimi štandardnými funkciami diaľkového ovládania cez internet. Zatiaľ bude táto možnosť dostupná iba pre produkty Tapo a Kasa.

Zákazníci na Slovensku sa produktov so štandardom Matter dočkajú už v prvom štvrťroku 2023. Nové huby s podporou Matter Control je možné využívať na ovládanie všetkých zariadení podporujúcich Matter. Po aktualizácii firmvéru bude tento protokol podporovať aj nový inteligentný IoT hub Tapo H100M a vďaka tomu aj všetky existujúce čidlá a senzory – T100, T110, S200B, S210, S220 a samozrejme aj ďalšie v budúcnosti dostupné produkty ako napríklad senzory teploty a úniku vody. Pre produkty bez možnosti aktualizácie, ako sú napríklad zásuvky, budú na začiatku budúceho roka predstavené náhrady v podobe nových modelov P100M a P110M.

Produkty TP-Link bude možné zapojiť do ekosystému Matter veľmi jednoducho. Užívateľ v aplikácii Tapo naskenuje pomocou smartfónu dodaný QR kód a zariadenie s podporou štandardu Matter sa automaticky nakonfiguruje a pripojí.

Viac informácií a zoznam chystaných produktov Tapo a Kasa so štandardom Matter nájdete tu: https://www.tp-link.com/cz/technology/matter/ 

Značky: