Nové sieťové zariadenia a routery s najnovším štandardom Wi-Fi 802.11 ax.

Štandard je tiež označovaný ako Wi-Fi 6 a je to zatiaľ najrýchlejšia Wi-Fi sieť, ktorú si môžete sprevádzkovať vo forme domáceho bezdrôtového pripojenia. Jedným z takýchto sieťových zariadení na trhu je router TP-Link AX6000. Poskytne rýchlosť až do 4804 Mb/s v 5 GHz režime a 1148 Mb/s v 2,4 GHz režime.

Celkovo 8 antén s podporou smerovania signálu zacieli jeho vysielanie podľa polohy zariadenia. Takýto router umožňuje prenos 4K / 8K obrazu a oproti Wi-Fi 802.11 ac je v 5 GHz takmer 3× rýchlejší a takmer 2× rýchlejší v 2,4 GHz pásme.

Router je vhodný do rodinných domov na pokrytie horizontálneho aj vertikálneho priestoru. Silnou stránkou je okrem rýchleho bezdrôtového prenosu aj 8 gigabitových LAN portov. Súčasťou je systém HomeCare s rodičovskou kontrolou ako aj integrovaným antivírusom.

Pre tých, čo hľadajú jednoducho rozšíriteľný systém na pokrytie veľkých priestorov, je tu systém TP-Link Deco M4 AC1200. Jednotlivé routery pracujú nezávisle v tzv. mesh režime a poskytnú jeden názov siete naprieč všetkými bodmi.

Takisto aj automatické pripájanie na inú deco stanicu v prípade, že pôvodná už neposkytuje vášmu zariadeniu dostatočný signál. Nové zariadenie sa dá nastaviť cez aplikáciu smartfónu, ako aj spravovať jeho pokročilé možnosti.

Tie sú prevzaté z tradičných routerov a tak máte kontrolu nad tým, ktoré zariadenia sa môžu do vašej siete pripojiť. Sprievodca pripojením pomôže aj s rozmiestnením v priestore.

Vyhnete sa mŕtvym zónam, aby ste ich nemali zbytočne blízko seba alebo príliš ďaleko a mali výpadky v pokrytí priestoru. Zariadenia Deco M4 spolupracujú aj s extendermi Deco M3W, ktoré pripájate priamo do elektrickej zástrčky.

Používatelia, ktorí chcú domácu kameru, no obávali sa nahrávania dát do internetového cloudu, majú možnosť vyskúšať kameru TP-Link Tapo C200, ktorá nahráva všetok svoj obsah na pamäťovú kartu a pripája sa na domáci router.

Fotografie: Ondrej Macko

Prečítajte si aj:

Wi-Fi novej generácie: TP-Link Deco M9 Plus

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.