Inteligentná domácnosť cez nenásilný doplnok v podobe inteligentnej zásuvky.

Exituje aj model P100, táto má navyše funkciu merania spotreby. Môžete do nej zapojiť aj predlžovačku a tak mať zároveň prehľad o celkovej spotrebe v nej pripojených zariadení. NA pohľad oceníte kompaktnosť. Ak ju teda zapojíte do predlžovačky, nebude vám blokovať ďalšie zásuvky. Maximálny príkon tejto zásuvky je 2300 W, takže je tam rezerva práve na spomínané vetvenie cez predlžovačku, pokojne aj s vysávačom.

Ako ju použiť?

Na diaľku ovládaná zásuvka je dobrý nápad, no treba poznať jej scenár použitia. Nemá asi zmysel, aby ste v nej mali viac spotrebičov medzi, ktorými bude aj kritický, ako napríklad chladnička. Tú asi nebudete chcieť vypínať. Čo v nej bude, je na vás, typicky v nej môže byť predlžovačka, do ktorej budete zapájať žehličku, vysávač, sieťový disk alebo lampu. Takto sa dá na diaľku jedným ťuknutím vypnúť prívod elektrickej energie a máte tak istotu, že je žehlička naozaj vypnutá, ak ste ju zabudli odpojiť.

Šetrenie a vypínanie

Keď sa povie inteligentná zásuvka, znie to dobre, zároveň je ale vhodné nájsť správny spôsob využitia. Tu je dôvod navyše a to práve meranie spotreby elektrickej energie. To sa mi páčilo asi ešte viac, ako možnosť vypnúť ju a zapnúť na diaľku. Samotná zásuvka má spotrebu 1,2 W, ktorú som si nameral samostatne. V niektorých prípadoch šetrenie nemusí byť primárny motív ale mať istotu, že je určitá vetva eklektického okruhu vypnutá.

Plánovanie sa dá nastaviť na rôzne časové úseky, koľko ich bude, je na vás. Všetko cez aplikáciu, pričom párovanie na zásuvku je otázkou niekoľkých desiatok sekúnd, následne sa pripojí na vašu domácu Wi-Fi sieť a potom už je dostupná cez cloudovú službu TP-Link aj cez mobilné spojenie mimo vašej domácej siete. Okrem plánov sa dá vypnúť ručne. Teda odpojiť od elektriky jej zásuvku. Je jasné, že samotné zariadenie zostane v pohotovosti, aby ste potom mohli obnoviť prívod energie. Tá pohotovostná spotreba je práve 1,2 W.

Okrem presných časov v dni sa dá nastaviť aj časovač a opäť definujete stav, či sa napríklad po uplynutí 20 minút zariadenie vypne alebo zapne.

Samostatnú funkciu zastrešuje režim Preč, ktorý bude náhodne zapínať prívod energie. Typický akýsi „proti zlodejový“ režim. To ale musíte mať v zásuvke Tapo 110 lampu, aby sa náhodne rozsvecovalo svetlo. Ventilátor vám v režime Preč asi nepomôže.

Cena: 19 eur

Zapožičal: TP-Link

Verdikt

TP-Link Tapo P110 je naozaj dobrý doplnok a najmä časť skladačky, ktorá sa volá inteligentná domácnosť. Počas testovania som si ale overil, že by som potreboval aspoň dve. Odporúčam to aj vám, ak už budete kupovať takéto zariadenie. Jednu možno na nejakú lampu, rybičky alebo čokoľvek podobné, druhú možno na viac spotrebičov, ktoré používate viac a je možné ich vypínať. Zároveň budete mať prehľad o spotrebe elektrickej energie.

Páči sa nám

  • nízka cena
  • ovládanie na diaľku aj mimo domácej Wi-Fi
  • časovač a plánovač
  • nízka spotreba
  • meranie spotreby

Nepáči sa nám

  • na taký ozajstný scenár použitia si treba kúpiť asi minimálne 2 kusy

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.