Inteligentné zariadenia a súpravy do domácností alebo kancelárií už nie sú žiadnou novinkou. Takýchto zariadení je v ponuke už naozaj veľa. Aktuálne ide o to, kto to spraví lepšie, kto pridá akú novinku a aký systém sa bude používať najjednoduchšie a pritom spoľahlivo.

Ikea predstavila vlastné riešenie inteligentnej domácnosti – Trådfri a má pritom výhodu, že je sebestačným výrobcom nábytku a doplnkov. Čo z toho vznikne? Výborná možnosť kombinovať a pridávať do tohto systému také prvky, ktoré konkurentom chýbajú. Ikea ekosystém ponúkne kombinácie rôznych prvkov a zariadení. A ak to bude fungovať tak, ako samotné Trådfri, bude to mať úspech. Samozrejme, aj tu sú nedostatky, ale tie vyrovnáva zaujímavá cena.

 

Čo je Trådfri?

Všetky zariadenia v systéme Trådfri komunikujú prostredníctvom technológie ZigBee, ktorá je už overeným štandardom.
Trådfri je v preklade zo švédčiny „bezdrôtový“. Ide o štvordielnu súpravu inteligentných zariadení, ktorá obsahuje prenosovú bránu (RJ), dve LED žiarovky s veľkou päticou E27 a multifunkčný kruhový ovládač. V našom teste sme mali navyše LED žiarovku typu GU10, ktorá sa dokupuje samostatne. Prenosová brána je základom systému a pridávajú sa do nej jednotlivé zariadenia. Pridávanie, resp. vyhľadanie nových prvkov cez aplikáciu je rýchle a bezproblémové. LED žiarovky s päticou E27 majú svietivosť 980 lúmenov a tri možnosti zmeny teploty farby: 2200K, 2700K a 4000K. Chválime svietivosť LED žiaroviek, pričom dve plne postačia na osvetlenie miestnosti s rozmermi 5 x 7 metrov.

 

Menšia žiarovka GU10 má svietivosť 400 lúmenov, a tiež možnosť zmeny teploty farby. Životnosť žiaroviek je výrobcom udávaná na 25 000 hodín. Posledným prvkom súpravy je ovládač. Ten sa páruje so žiarovkami za pomoci tlačidla pod krytom batérie. Pri párovaní treba mať zariadenia v tesnej blízkosti. Ovládač má viacero prvkov, s ktorými svetlo zapínate/vypínate, pridávate/uberáte jas a meníte režim farebného podania. S jedným ovládačom môžete ovládať max. 10 žiaroviek do vzdialenosti 10 metrov. Záleží však na dispozícii priestoru. Všetko, až na zmenu farebného podania, fungovalo pri teste ukážkovo. Ovládač má magnetický podstavec, ktorý je možné prilepiť alebo priskrutkovať na stenu.

K súprave Trådfri je možné dokúpiť viacero žiaroviek, pohybový senzor, mini stmievač alebo rôzne LED panely či dvierka pre nábytok.

Inštalácia

Chválime jednoduchosť inštalácie, ktorá nebude robiť problém takmer nikomu. Začneme montážou LED žiaroviek, ďalej je potrebné zapojiť prenosovú bránu, ktorá je napájaná z elektrickej siete pribalenou microUSB nabíjačkou. Následne je potrebné prepojiť bránu, ethernetovým káblom, s routerom alebo modemom. Krátky kábel nájdete aj v balení. To je na začiatok všetko. Je dobré vedieť, že žiarovky môžete ovládať ovládačom aj bez zapojenia prenosovej brány. Tá slúži nato, aby ste svetlá/zariadenia ovládali pomocou aplikácie v smartfóne, ktorá má pokročilejšie možnosti. Samozrejmosťou je základné zapínanie/vypínanie aj vaším pôvodným vypínačom.

Základné zobrazenie aplikácie

 

Položka skupina, s možnosťou vytvorenia náladového svetla alebo zmeny teploty farby pre všetky pripojené žiarovky

 

V ďalšom kroku je potrebné stiahnuť aplikáciu IKEA Trådfri pre Android/iOS. Pomocou tejto aplikácie sa pripojíte k bráne. Pri prvom párovaní je nutné byť v jej tesnej blízkosti. Nasleduje naskenovanie QR kódu zo zadnej strany brány (cez kameru smartfónu) a komunikácia je v tomto okamihu aktívna. Aplikácia si žiarovky/zariadenia nájde sama, stačí kliknúť na vyhľadávanie.

Ponuka a funkčnosť aplikácie Trådfri

Aplikácia je prehľadná a intuitívna, no veľa možností tu nie je. Po spustení aplikácie môžete ovládať pripojené žiarovky súčasne, ako skupinu alebo samostatne. Môžete regulovať jas, teplotu, a tiež vytvárať náladové osvetlenie, ktoré je kombináciou rozdielnych hodnôt žiaroviek. Takéto nastavenie je možné uložiť a následne jedným klikom spustiť. Okrem toho sú tu viaceré časovače, ktoré budú zapínať a vypínať konkrétne žiarovky v určitý deň alebo hodinu, s nastavením opakovania. Všetko nastavíte do detailu.

 

Preddefinované časovače, s možnosťou vytvorenia vlastného

 

Možnosti automatického zapínania a vypínania žiaroviek, výhodné pri vašej dovolenke

 

Páči sa nám režim budenia, ktorý postupne rozsvecuje priradené žiarovky 30 minút pred vami nastaveným časom. Je to príjemný efekt vychádzajúceho slnka. Okrem rôznych časovačov a prispôsobenia svietivosti v aplikácii nič nie je. Samozrejme, ak si dokúpite pohybový senzor, pribudnú jeho nastavenia. Aplikácia je bezproblémová, funkčná a v slovenskom jazyku. Chýba nám možnosť vzdialeného ovládania a prehľadu mimo domácej Wi-Fi siete. To by sme si veľmi priali.

Časovač v režime „rozsvietiť pri vstávaní“

 

Verdikt

Trådfri si určite zaslúži pozornosť. Nie je totiž veľa takýchto zariadení, ktoré fungujú bez problémov, pričom sa jednoducho ovládajú. Napokon aj cena a možnosť rozšírenia o ďalšie zariadenia je rozhodujúcim faktorom.

Zapožičal: IKEA
Ceny: súprava – 79,90 EUR, žiarovka GU10 – 14,99 EUR

Tento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 5/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

IKEA predstavila vlastné riešenie domácej automatizácie – Trådfri

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE