Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Boli ste na prechádzke v prírode a chceli ste si odfotiť pekný detail, no výsledok vôbec nestál za to? Prípadne si radi fotíte jedlo na potulkách za gurmánskymi zážitkami, no hoci sa skvele najete, vaša fotodokumentácia nestojí za nič? V čom spočívajú najčastejšie chyby fotoamatérov a kde hľadať problém?

Nepopierateľný rozvoj fotografickej techniky, ale aj smartfónov či ďalšej elektroniky dal prakticky každému možnosť fotiť. Kdekoľvek a čokoľvek. Čo je ale ešte lepšie, nikdy nebolo jednoduchšie sa o svoje foto výtvory podeliť so svetom. Na druhej strane, obstáť v záplave vizuálneho obsahu je čoraz náročnejšie a dokonca ani s talentom sa vám nemusí podariť presadiť. Výsledky fotenia môžu byť niekedy poriadne frustrujúce a už na samom začiatku je dôležité uvedomiť si zásadnú vec.

FotografZdroj: elements.envato.com
Fotograf

Na začiatok je (takmer) jedno, čím fotíte

Možno vás prekvapí, že super fotky je možné urobiť aj s iPhonom, a dokonca ani nemusí ísť o najnovší model. Vaše výsledky tak isto nemusí zlepšiť, ak sa rozhodnete využiť prenájom foto a video ateliéru.  Denne síce môžete „nacvakať“ stovky snímok, to však z vás fotografa ešte neurobí. Omnoho dôležitejšie ako profesionálna technika je osvojiť si určité zákonitosti, ktoré pri fotografovaní platili aj pred 50 rokmi a platia aj dnes.

Zákony optiky, svetla a spôsobov ako zachytiť ten správny moment sú niečím, na čom by vám malo určite záležať, ak to s fotením myslíte vážne. Pravidlá kompozície, nasvetľovania, používania filtrov, nastavovania expozície, to všetko sú disciplíny, ktoré by mal mať fotograf doslova v malíčku.

Fotograf vo fotoštúdiuZdroj: elements.envato.com
Fotograf vo fotoštúdiu

Vyhotovovanie kvalitných fotografií si však okrem znalostí a cviku vyžaduje aj intuíciu. Produktové fotografie si totiž vyžadujú celkom odlišný prístup ako povedzme fotenie svadby či prírodných scenérií. Hoci neexistuje jeden jediný spôsob, ako správne fotiť, základné pravidlá fotenia sa stanú pevným pilierom na ceste za krásnymi fotografiami.

Z dôvodov spomenutých vyššie preto jednoznačne odporúčame aspoň niekoľko foto workshopov s profesionálmi, pri ktorých je možná aj jednoduchá online rezervácia termínu. Čo podchytíte hneď v začiatkoch, to neskôr perfektne zúžitkujete, nech by ste už aj naďalej fotili so svojím smartfónom.