Presne takto to vníma známy výrobca bicyklov, americká spoločnosť Trek.

Bicykle od tejto spoločnosti netreba nijako špeciálne predstavovať, no novinka pre rok 2023 si našu i vašu pozornosť predsa len zaslúži. Model Allant+ 8S je vyhotovený tak, aby dokázal v mnohých situáciách konkurovať automobilu.

Samozrejme, to sa ľahko povie alebo napíše a výrobca sa tým snaží získať pozornosť, avšak v zlých poveternostných podmienkach asi nebudete lietať do práce na bicykli. To je však dlhá úvaha, takže to dajme nateraz bokom a pozrime sa na samotnú novinku, ktorá je vyrobená tak, aby bola čo najpraktickejšia a použiteľná po celý rok – ak to počasie dovolí.

Allant+ 8S má hliníkovú kostru a množstvo bodov, do ktorých je možné uchytiť rôzne nosiče, príves za bicykel, detskú sedačku a ďalšie príslušenstvo. V základe dostanete aj veľké hliníkové blatníky, výkonné LED svetlá a chýbať nesmú ani účinné hydraulické brzdy. Čo sa týka pohonu, tak ten zabezpečuje, okrem vašich nôh, stredový motor Bosch Performance Speed s max. krútiacim momentom 85 Nm.

Samozrejmosťou sú viaceré stupne asistencie elektromotora, ktoré sa ovládajú na centrálnom displeji, no nechýbajú ani klasické mechanické prevody (10 rýchlostí). Elektromotor asistuje jazdcovi až do rýchlosti 45 km/h, čo je nadštandard, avšak v mnohých krajinách EU sa takáto rýchlosť v rámci asistencie netoleruje, takže je možné, že európske verzie budú trošku „priškrtené“.

Výkonný motor dopuje batéria od rovnakej spoločnosti, teda Bosch, ktorá má kapacitu 625 Wh a mala by ponúknuť reálny dojazd na úrovni 80 kilometrov. Ak by to bolo málo, je možné si k bicyklu zakúpiť aj externú 500 Wh batériu, ktorá zvýši kombinovaný dojazd na 130 kilometrov. Na záver dodajme, že hmotnosť bicykla je 22,88 kg bez batérie a max. kombinovaná nosnosť je 136 kilogramov. Cena? Keďže ide o veľmi dobre vybavený bicykel od overeného výrobcu, tak sa to odráža aj na cenovke, ktorá je 4599 eur. To je dosť, no za kvalitu sa platí.

Zdroj: insideevs.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE