Nemecká spoločnosť TrekStor vstúpila na slovenský a český trh koncom minulého roka a začala predávať tablet s názvom SurfTab Twin 11.6. V ponuke obchodov ho často nájdete pod označením Hviezdny tablet.

Zariadenie na prvý pohľad nevzbudzuje pozornosť, pretože ide o ďalší konvertibilný Windows tablet. Čím však prekvapí je cena. Na Slovensku sa predáva za 209 eur a ide o jeden z najlacnejších produktov tohto typu. Lacnejší je iba model Lenovo Miix 300 a aj to len kvôli tomu, že výrobca medzičasom začal predávať novšiu verziu. TrekStor však ponúka 11,6-palcový displej a ide o suverénne najlacnejšie zariadenie medzi konvertibilnými tabletmi s takouto uhlopriečkou.

Hviezdny tablet má tuctový dizajn, ktorý nám pripomenul lacné tablety spred niekoľkých rokov. Toto nie je výčitka a niekde sa šetriť musí. Dizajn, hoci je nezaujímavý, však svoj účel plní a aj samotné plastové telo pôsobí odolne. Prekvapí však jeho hmotnosť. V kombinácii s klávesnicou váži zariadenie takmer 1,5 kg, a to je pomerne veľa. Hrúbka tabletovej časti je 8 mm, komplet dosahuje 17 mm.

Výrobca sa očividne nesnažil dosiahnuť čo najkompaktnejšie rozmery, ale dal prednosť funkčnosti celkového riešenia. Portová výbava poteší. Na ľavom boku nájdete plnohodnotný USB 3.0 port, micro USB port, micro HDMI výstup, čítačku SD kariet a 3,5 mm audiojack.

V tomto smere ide o unikátne zariadenie, pričom ďalšie dva plnohodnotné USB 2.0 porty nájdete v klávesnicovej časti. Vo výsledku tak ponúka tablet lepšiu portovú výbavu ako mnohé dnešné notebooky.

Prekvapí displejom a rozlíšením

11,6-palcový displej ponúka rozlíšenie 1920 x 1080 a IPS panel. Aj v tomto smere treba výrobcu pochváliť, za 200 eur ide o výborný pomer cena/výkon. Kvalita zobrazenia je dobrá, dotykové ovládanie je však menej pohodlné, čo je dané aj procesorom Intel Atom x5-Z8300. Zaujímavé je, že počas nášho testovania reagoval tablet pomalšie/horšie pri použití dotykového ovládania, ako keď sme ho ovládali pomocou touchpadu a klávesnice.

Na druhej strane, vzhľadom ku konceptu Windows tabletov – tieto zariadenia budete v tabletovom režime asi používať iba minimálne. Česť výnimkám. Je však škoda, že tablet pripojíte ku klávesnici iba v režime notebooku a nie aj opačne, ako to ponúka napr. ASUS Transformer Book, ktorý má vďaka tomu 4 režimy používania.

Spomenutý procesor dopĺňa 2 GB operačná pamäť a 32 GB úložisko. Nie je to optimálna výbava, avšak v segmente lacných Windows tabletov ide ešte stále o štandard. Operačná pamäť môže obmedzovať v prípade multitaskingu, avšak v prípade nenáročného používania nebudete mať problémy. Pod pojmom nenáročné používanie máme na mysli prezeranie webových stránok, emaily a písanie a úpravu dokumentov. 32 GB úložisko môže byť otravným problémom najmä kvôli aktualizáciám systému Windows. Úložisko treba pravidelne čistiť.

Tablet ponúka štandardnú výdrž batérie, v teste PCMark Home dosiahol výdrž 5,5 hodín na jedno nabitie. Škoda len, že nabíjanie batérie nie je rýchlejšie. Tablet sa nabíja cca 4 hodiny a pokiaľ ho nabíjate počas používania, v závislosti od nastavenia jasu a záťaže sa nemusí stíhať nabíjať.

Touchpad by potreboval vylepšiť

Z praktického hľadiska oceňujeme na Hviezdnom tablete najmä jeho rozmery, portovú výbavu a cenu. 11,6-palcová uhlopriečka je podľa nás minimum, ktoré je potrebné na normálnu prácu – aj pokiaľ robíte iba jednoduché webové činnosti alebo písanie textu. 10 palcov nám jednoducho nestačí, takže Hviezdny tablet si vieme predstaviť aj ako zariadenie na mobilnú prácu.

Príjemným bonusom je už spomínaná portová výbava, ktorá je skutočne bohatá. Klávesnicu chválime, píše sa na nej pohodlne. Touchpad by však mohol byť aj pohodlnejší, ten bude viacerých používateľov pravdepodobne iritovať.

Z hľadiska pomeru cena/výkon si tento tablet zaslúži pochvalu. Otázne je, ako by obstál v dlhodobom testovaní, avšak počas krátkodobého používania sa nám s ním pracovalo dobre. Potreba šetriť je cítiť – dizajn, kvalita dotykového displeja a touchpad by si zaslúžili vylepšiť. Faktom však je, že za 200 eur v kompletnej výbave a s takouto uhlopriečkou nezoženiete nič lepšie.

Cena: 209 EUR
Zapožičal: TrekStor

Plusy

+ Veľkosť uhlopriečky
+ Bohatá portová výbava
+ Pomer cena/výkon
+ Full HD rozlíšenie

Mínusy

– Nepohodlné dotykové ovládanie
– Kvalita touchpadu a reproduktora
– Pomalé nabíjanie
– Hmotnosť

Verdikt

TrekStor SurfTab Twin 11.6 – Hviezdny tablet útočí cenou. Tá je veľkým lákadlom a výhodou je aj 11,6-palcový displej. Výrobca musel šetriť, čo sa prejavilo na niektorých vlastnostiach a komponentoch. Ani v tomto prípade nemožno hovoriť o náhrade za notebook, nenáročným používateľom však postačí.

Parametre testovaného tabletu:

ModelTrekStor SurfTab Twin 11.6 – Hviezdny tablet
Veľkosť, typ displeja a rozlíšenie11,6″, IPS, 1920 × 1080
Operačný systémWindows 10 Home, 32-bit
ProcesorIntel Atom x5-Z8350, 1,44 GHz, štvorjadro
RAM a interná pamäť2 GB RAM, 32 GB / 18,5 GB k dispozícii
PortyUSB 3.0, micro USB, microSD, micro HDMI + 2 × USB 2.0 (klávesnica)
Digitálna kameraPredná, 2 Mpx
Rozmery a hmotnosť290 × 180 × 8 mm, 0,72 kg / × 17 mm, 1,48 kg (s klávesnicou)

Výsledky testovania tabletu so systémom Windows:

Model (OS Windows 10)TrekStor SurfTab Twin 11.6 – Hviezdny tablet
PCMark 8 – Home accelerated1249
Work accelerated1066
Creative accelerated1296
PCMark 8 – Home battery test5:32
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia3/5
Základná výbava/cena4/5
Dodatočná výbava a funkcie3/5
Výdrž3/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom januárovo-februárovom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Recenzia Lenovo Yoga Tab 3 Plus: Multimediálny tablet pre rok 2017

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit