Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Na celom svete rastie dopyt po profesionáloch v oblasti kybernetickej bezpečnosti a mladí odborníci potrebujú praktické skúsenosti, aby sa zdokonalili v zručnostiach,  potrebných na vyplnenie tejto medzery na trhu. Spoločnosť Trend Micro, celosvetový líder v oblasti bezpečnostných riešení, túto potrebu uznáva a nedávno usporiadala už tretí ročník súťaže Capture the Flag na podporu rozvoja potrebných zručností prostredníctvom riešenia problémov kybernetickej bezpečnosti v reálnom svete. V Českej republike sa uskutočnili rovno dve takéto súťaže, jedna pre študentov vysokých škôl a druhá pre distribútorov Trend Micro v regióne.

V tohtoročnej globálnej súťaži zvíťazil tím Egfr33ks, ktorý úspešne rozlúštil úlohy, testujúce schopnosti hráčov v rôznych kategóriách, ako napríklad cielené útoky, internet vecí (IoT), priemyselné riadiace systémy (ICS) a systém dohľadu nad kontrolou a získavaním údajov (SCADA).

Podľa správy spoločnosti Gartner až 59 percent opýtaných spoločností naliehavo potrebuje bezpečnostného analytika a v tejto oblasti je nulová miera nezamestnanosti. Súťaž spoločnosti Trend Micro Capture the Flag  – Pohár Raimunda Genesa 2017 sa zameriava vybavenie mladých odborníkov praktickými zručnosťami v najnáročnejších oblastiach súčasného kybernetického priestoru. Súťažiaci získajú cenné reálne skúsenosti, ktoré môžu vyžiť na pracovných pohovoroch a pri riešení každodenných problémov na pracovisku.

„Chceme pomôcť znížiť nedostatok zručností, ktorý ovplyvňuje organizácie na celom svete, a pokračovať vo zvyšovaní bezpečnosti pri výmene digitálnych informácií,“ povedala Eva Chen, výkonná riaditeľka spoločnosti Trend Micro. „Úlohy v našej súťaži predstavujú budúcnosť počítačovej bezpečnosti. Dúfame, že sa získané zručnosti budú použité na ochranu používateľov internetu v oblastiach, ktoré predstavujú najvýraznejšie hrozby.“

Do online kvalifikácie tohtoročnej globálnej súťaže Capture the Flag sa v júni zapojilo 1 431 tímov z 91 krajín a regiónov, pričom 10 najlepších tímov a jeden prizvaný tím sa dostali do finále v japonskom Tokiu. Víťazi získali 1 000 000 JPY (približne 7 600 EUR), automatickú kvalifikáciu na finále HITCON CTF 2017 a 15 000 bonusových bodov v rámci iniciatívy Zero Day (ZDI), ktoré umožňujú odborníkom na skúmanie zraniteľností (označovaným tiež ako White hats, čiže etickí hackeri) získať vyššie odmeny pri prispievaní do programu ZDI.

Trend Micro má niekoľko globálnych iniciatív, ktoré podporujú vzdelávanie a rozvoj zručností v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Vďaka týmto iniciatívam sa viac ako 10 000 škôl a 1 milión detí, rodičov a učiteľov na celom svete už od mladého veku učí o online bezpečnosti a inšpirujú aj budúcich profesionálov v oblasti bezpečnosti, aby svoju budúcu kariéru zamerali týmto smerom.

Na podporu odborníkov v regióne spoločnosť usporiadala rovno dve verzie tejto súťaže. Pretože v Trend Micro tvrdia, že odborník je schopný zastaviť iba taký útok, aký je schopný vygenerovať, poňala spoločnosť prezentáciu nových produktov pre partnerov z regiónu trochu nevšedne a 2. 10. 2017 namiesto sledovania prezentácií zástupcovia partnerských firiem z celého regiónu súťažili, kto bude najlepším hackerom. Vyskúšali si tak, aké je to byť nielen v koži hackera, ale aj toho, kto sa pred útokom musí ubrániť.

Ďalšia česká súťaž vyvrcholila 13. 11. 2017 v Prahe. Pod patronátom ČVUT a pod dohľadom sponzora G2 Server súťažili študenti z celej Českej republiky. Víťazný tím VztekOverflow za odmenu navštívi Trend Micro v Kanade, kde tím Advanced Threat Research hľadá a analyzuje nové celosvetové hrozby v odbore kybernetickej bezpečnosti.

 

Značky: