Bude aj naďalej v znamení TV prijímačov….s ešte lepším obrazom, to je tak trochu samozrejmé.

Zaujímavosťou je, že nie všetci výrobcovia chcú ísť cestou OLED. Samsung stavia na technológiu MicroLED. No a hoci sa modulárne smartfóny neujali, modularita prichádza do segmentu TV. Aj vďaka tomu dostanete na výber uhlopriečky s netradičným rozmerom. Avšak rozmerom, ktorý sa vám pekne zmestí medzi nábytkové steny.

Dosiahnuť najčiernejšiu čiernu. To je sen výrobcov. Otázka skôr na spotrebiteľa. Výrobcovia TV sa uberajú rôznymi smermi. Jeden hovorí, že spolupracujú s hollywoodskymi producentmi, aby na nich boli farby čo najvernejšie. Druhí zase tvrdia, že robia zelenú zelenšiu atď. Skrátka farby, ktoré sa páčia ľuďom.

Zmeny sa dejú aj v segmente notebookov. Smartfónové procesory v notebookoch bude celkom bežné. Uvidíme, či sa Snapdragony od Qualcommu budú hodiť na beh s Windows. Síce sa hovorí o extra dlhej výdrži na batériu (až 26 hodín). Otázkou bude rýchlosť systému. Pamätáte si ešte na netbooky? Na batériu vydržali 2× toľko, čo bežný notebook. Pracovať sa na nich ale naozaj nedalo.

V tomto roku budú napredovať cloudové služby v znamení big data a analýzy reklamy a vašej digitálnej osobnosti. Firmy popravde nezaujíma, čo presne fotíte ale ako to fotíte, kedy a na základe toho, stoviek ďalších vecí a polohy potom určuje váš digitálny profil. Ten môže predať, napríklad inzerentovi. Lajkujete fotky psíkov? Nečudujte sa, keď pri čítaní vášho internetového denníku alebo časopisu budete vidieť v inzercii konzervy pre psa.

Éra elektrických áut zatiaľ vyzerá ako medzistupeň. Problémom je pomalé nabíjanie, krátky dojazd. Vyzerá, že sa k slovu dostane aj alternatíva v podobe vodíkových áut.

Inteligentná domácnosť nie je ďaleká vízia. Je tu už teraz a získať ju môžete napríklad od Telekomu. Je na vás, koľko snímačov a rôznych zariadení budú vo vašej domácnosti. Možno už aj vy máte niečo inteligentné v domácnosti. 🙂

Vo svete smartfónov najviac zvíril vodu iPhone X s výrezom na displeji. Aj keď bol tento prvok prijímaný rozporuplne, mnoho androidových telefónov toto opakuje. Najmä v Číne. Uvidíme, koľko výrobcov bude tento prvok opakovať a do kedy s ním vlastne vydrží Apple, kým prejde na nový dizajn. Bude výrez na displeji slepá dizajnová a vrstva roku 2018, alebo sa s ňou budeme stretávať aj naďalej?

Prezentácia a snímky – Ondrej Macko

Predstavenie noviniek je súčasťou konferencie WESTech Dealers Day 2018, Nový Smokovec

Prečítajte si aj:

Technologické fórum ukázalo najnovšie trendy v informatike

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.