Nedávno sme priniesli štatistický článok o vývoji na trhu so smart hodinkami.

Poskytnuté údaje akosi nepočítali s niektorými veľkými výrobcami a aj na našej facebookovej stránke ste nám písali, že práve spoločnosť Xiaomi v hodnotení chýba. Rovnako z nejakých záhadných dôvodov, nebol v hodnotení zahrnutý ani Huawei.

Najnovšie štatistické informácie z 5. marca hovoria, že zastúpenie veľkých výrobcov je početnejšie, ako uvádzala nedávna štatistika, pričom v nej sú zahrnuté aj slúchadlá, ktoré takisto patria do nositeľnej elektroniky.

Trh s nositeľnou elektronikou v roku 2018 vzrástol o 27 %, čo podporil hlavne silný 4. kvartál. Apple si udržal svoju vedúcu pozíciu s 26,8 % celkovým podielom, zatiaľ čo spoločnosti Xiaomi a Huawei zaznamenali v roku 2018 oveľa lepšie predaje, ako v roku 2017.

Spoločnosť IDC zaradila do kategórie nositeľnej elektroniky aj slúchadlá, ktoré využívajú asistenta, bez použitia telefónu. Takýmito zariadeniami  sú napríklad slúchadlá AirPods od Applu alebo Pixel Buds od Googlu.

Spoločnosť Apple dodala v roku 2018 46,2 milióna zariadení z kategórie nositeľnej elektroniky, v porovnaní s 33,1 milióna z roku 2017. Spoločnosť Xiaomi zaznamenala medziročný nárast o takmer 45 %, zatiaľ čo spoločnosť Huawei zaznamenala neuveriteľný, až 147 % skok – z 4,6 milióna kusov zariadení, dodaných v roku 2017 na 11,3 milióna v roku 2018. Samsung je na štvrtom mieste.

V roku 2018 tak výrobcovia celkovo dodali o 37 miliónov zariadení viac ako v roku 2017. V poslednom štvrťroku roka 2018 spoločnosť Apple vyexpedovala 16,2 milióna zariadení, z ktorých 10,4 milióna boli Apple hodinky, zvyšok tvorili slúchadlá AirPods alebo Beats.

Spoločnosť Xiaomi si udržala pevné druhé miesto, pričom obrovské zlepšenie v tejto kategórii, bolo zaznamenané u Huawei, čo bolo spôsobené novými produktmi. K úspechu dopomohli hlavne hodinky, ako Watch GT a slúchadlá FreeBuds 2 Pro, ale aj skutočnosť, že veľké množstvo smartfónov Huawei a Honor boli dodávané práve s týmito zariadeniami.

Samsung takisto v odvetví nositeľnej elektroniky rástol a počas 4Q roka 2018, sa dodávky zvýšili o 105 %, čo medziročne znamenalo navýšenie z 2 miliónov kusov v roku 2017, na 4 milióny v roku 2018.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Apple nemá konkurenciu: V roku 2018 pokryl až polovicu celosvetovej produkcie inteligentných hodiniek

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.