O vplyvoch elektromagnetického žiarenia sa vedú vášnivé odborné aj laické diskusie už nejaký ten piatok.

Jedni poukazujú na možný negatívny vplyv na zdravie, iní žiadnu hrozbu nevidia. Je pravda, že vedeckých štúdií, ktoré by sa jednoznačne priklonili na jednu či druhú stranu zatiaľ veľa nie je, čo súvisí najmä s tým, že mobilné telefóny a bezdrôtové siete verejnosť používa stále relatívne krátko.

Či tieto vlny môžu viesť až k závažným ochoreniam a poruchám zdravia nechajme na lekárov, vedcov a hygienikov. Isté sú len dve veci. Tento typ žiarenia bez ohľadu na vlnovú dĺžku pre človeka nie je prirodzený. Čas expozície a intenzita, ktorej je bežný človek dlhodobo vystavený sa z roka na rok zvyšuje.

Ochrana tienením

Niektoré firmy nečakajú na výsledky štúdií a na trh prichádzajú s produktami, ktorých cieľom je chrániť človeka pred vplyvom elektromagnetického žiarenia. Účinok niektorých vecí ako sú nálepky na mobily alebo rôzne prívesky je minimálne diskutabilný a u vedeckej obce skôr vyvoláva úsmev ako rešpekt. Dôveryhodnejšie vyzerajú ochranné nátery, tieniace tkaniny alebo závesy. Existujú aj rôzne púzdra a obaly na telefóny fungujúce na princípe takzvanej faradayovej klietky, ktorá blokuje elektromagnetické vlny. Tam je už pri serióznejších výrobcoch predpoklad laboratórnych testov a relevantných štúdií dokazujúcich ich účinnosť.

Spôsobuje žiarenie z telefónov rakovinu? Zatiaľ neexistuje dôkaz

Žiadne z týchto zariadení však nefunguje na 100%. Kto chce byť chránený a zároveň digitálne technológie používať, musí počítať s tým, že elektromagnetickému žiareniu dnes už neunikne. 

Sú tu však aj pravidlá, ktoré fungujú a nič nestoja:

  1. Zredukujte množstvo digitálnych zariadení

Mobil, tablet, smart hodinky, fitness náramok, notebook, desktop, smart televízor, wi-fi modem, monitor spánku, smart žiarovky… Množstvo zariadení a aplikácií v našom okolí narastá. Čoraz viac z nich potrebuje internet, pričom trendom je pripájať sa bezdrôtovo. Čím viac digitálnych zariadení používate, tým väčšiemu žiareniu sa vystavujete.

  1. Skráťte čas, počas ktorého ste vystavení žiareniu

Veľkú časť dňa sa pohybujeme v dosahu Wi-Fi sietí, mobil bežne nosíme vo vrecku nohavíc a pokiaľ nesedíme za stolom, tak laptop mávame položený na kolenách (na jeho obranu treba povedať, že to má v názve – lap v angličtine znamená priestor medzi bokmi a kolenami). Pri väčšine digitálnych zariadení je na ich používateľoch, koľko času im budú venovať. Ich používanie by malo mať svoje pravidlá a stanovené hranice. Nikto nechce, aby ste prestali používať mobilný telefón alebo notebook. Ide o to robiť to uvedomelo, s mierou, dávať si prestávky, netráviť pred obrazovkou väčšinu dňa. Odporúča sa napríklad vypínať wi-fi modem na noc. Iste, v okolí sú ďalšie desiatky iných bezdrôtových sietí, najmä v bytových domoch, ale aspoň minimalizujete vplyv toho najbližšieho zdroja, ktorý má najvyššiu intenzitu.

  1. Držte si ich od tela

Dávkový príkon klesá s druhou mocninou vzdialenosti objektu od zdroja. Nerozumiete? Dobre, teraz ľudskou rečou. Vzhľadom na povahu energie, elektromagnetické žiarenie je exponenciálne silnejšie, čím je človek k nemu bližšie a naopak, čím ďalej je od zdroja žiarenia, tým menej je vystavený jeho sile a vplyvu. Už niekoľko centimetrov môže spôsobiť obrovský rozdiel.

Najbližšie sme si k telu pustili mobilné telefóny. Pri hovoroch ich máme pár milimetrov od mozgu, väčšinu dňa ich nosíme priamo na tele. Podľa štúdií až 40 percent výkonu mobilov sa absorbuje v hlave a 10 percent v ruke používateľa. To je dôvod, prečo aj výrobcovia mobilných telefónov odporúčajú, aby ste svoj mobilný telefón udržiavali vo vzdialenosti aspoň niekoľko centimetrov od tela. Snažte sa nenosiť mobil vo vreckách nohavíc, košiel ani búnd. Pri telefonátoch sa snažte mať mobil pri hlave čo najkratšie, používajte radšej hlasitý odposluch alebo sluchaddlá, hoci aj tie prenášajú určitú časť žiarenia. Pokiaľ je to možné, na prístup k internetu namiesto dátového pripojenia od operátora využívajte Wi-Fi pripojenie. Pri ňom sa totiž vydáva oveľa menej energie ako pri dátovom pripojení od operátora.

Zvykli sme si starať sa o telefón, používať ochranný kryt, ktorý ho chráni pred poškodením, aby vydržal čo najdlhšie. Možno je načase začať rozmýšľať aj nad tým ako chrániť aj seba pred účinkami elektromagnetického žiarenia z telefónu. Ten totiž meníme zhruba každé dva roky, zatiaľ čo svoje telo a zdravie máme len jedno na celý život.

Autor: https://digitalnydetox.sk/

Viac o vplyve 5G sieti na ľudksé zdravie

Pomätenci všetkých zemí, spojte sa!

Značky: