Veľká aprílová 5G revolúcia je tu. Všetci poďme rýchlo zapáliť telekomunikačné veže. To zlé 5G nás infikuje koronavírusom, ovláda nám mozgy a možno do nás aj vkladá análne sondy. Alebo že by to bolo všetko nejako inak? Že by za tie zlé veci nemohlo 5G, ale len nekonečná ľudská hlúposť? Nedeľník TOUCHIT vážne i nevážne. Nezviazané IT témy na tisíc spôsobov.

Behom apríla sa kľúčová telekomunikačná infraštruktúra Veľkej Británie stalo terčom už viac ako 30 prípadov úmyselného podpaľačstva a iného vandalizmu.

Pomätení ľudia v posledných týždňoch zapaľovali veže mobilného signálu a inú výbavu po celej krajine, pričom neváhali ani nenávistne pokrikovať po telekomunikačných pracovníkoch, ktorí napáchané škody následne opravovali.

Podľa britských vládnych predstaviteľov bol dôvod týchto činov vo všetkých prípadoch totožný – internetové konšpiračné teórie, spojujúce 5G siete so šírením koronavírusu.

Áno, čítate dobre. Podľa idiotských predstáv, šíriacich sa na mnohých facebookových skupinách a v rôznych YouTube videách, elektromagnetické žiarenie 5G veží spôsobuje v ľudských telách čudesné zmeny, ktoré vyvolávajú koronavírus, alebo napomáhajú v jeho šírení.

Bláznovstvo sa šíri aj v iných krajinách. V stredu reportovala holandská redakcia Telegraaf.nl, že v Holandsku bolo v posledných mesiacoch podpálených už 14 veží.  Priaznivci sa zhlukujú na holandskej Facebookovej skupine s viac ako 33 000 účastníkmi, kde si reportujú o nových a budúcich inštaláciách 5G veží po krajine a šíria ich súradnice.

Keď prevádzkovatelia spustili na čudesnej skupine hlasovanie, ako by bolo najlepšie proti novým stavbám týchto veží zakročiť, väčšina účastníkov zvolila odpoveď „Sabotáž a deštrukcia“.

O pomätencov nie je núdza ani v USA, kde podobné nezmysly často zosilňuje aj hlas rôznych celebrít. Minulý týždeň napríklad New York Times reportoval o tom, ako tieto názory šíri herec John Cusack (známy napríklad z katastrofického filmu 2012) a takisto herec Woody Harrelson (známy z filmov Hunger Games, Podfukári či Venom).

Zapálená veža 5G vysielača v Holandsku /Foto: Gele Hesjes NL/

Ako samotný Harrelson napísal v marci pre viac ako 2 milióny svojich fanúšikov na Instagrame „Veľa mojich priateľov často hovorí o negatívach 5G“, k čomu pripojil snímok článku, ktorý pojednával o spojitosti budovania 5G v čínskom meste Wu-chan a epidémiou koronavírusu.

Niektorí pomätenci sa naopak nazdávajú, že aktuálna karanténa, ktorá bola zavedená v mnohých štátoch po celom svete, vrátane Slovenska, v skutočnosti nie je kvôli koronavírusu, ale práve kvôli tomu, aby mohli tie sprisahanecké vlády potajme budovať ďalšie 5G veže bez odporu verejnosti.

Obvykle z dôvodu, aby nám mohli kontrolovať myšlienky…

NIEKOMU HORÍ V HLAVE A NIEKOMU VO VEŽI

Aj keď sa to možno nezdá, v predinternetovej minulosti neboli hlupáci o nič menej častejší, ako dnes. Rozdielom však bolo, že ich dosah bol obvykle malý. Jeden hlupák z dediny, ktorý si myslel, že mu vláda ovláda kravu cez satelit, to oznámil maximálne niekoľkým ľudom v okolí. Tí následne urobili ten klasický krúživý pohyb prstom pri hlave a to bolo všetko.

Ak ste chceli šíriť informáciu pre mnoho ľudí, k dispozícii bola tlač, TV a rádio, pričom pomätenec čo zastával názor, že Zem je plochá, alebo že politici sú v skutočnosti jašterice v ľudskej koži, sa obvykle so svojimi názormi do týchto médií nedostal. Internet to však všetko zmenil.

Publikovať pre celý svet dnes môže každý a zadarmo. A nech už máte pomätený názor na absolútne čokoľvek, tam niekde na svete, hoc aj na jeho opačnom konci, sa nájde vždy niekto, kto ho má takisto.

Títo ľudia sa môžu vďaka sociálnym sieťam poľahky hľadať a združovať, súhlasiť so sebou a utvrdzovať sa vo svojej „pravde“. A čím ich je viac, tím im viac podobne zmýšľajúcich úbožiakov uverí a pridajú sa.

Aj keď obvykle sú pomerne neškodní, pretože sa boja, aby si po nich neprileteli čierne vrtuľníky, v prípade paniky a celosvetovej krízy sa odhodlajú zo svojej internetovej škrupiny vystúpiť a konať v tom fyzickom svete.

Ohorená veža vysielača v anglickom Birminghame /Foto: Carl Recine/

Najviac to pociťuje dnes Veľká Británia, pričom v posledných dňoch sme mohli vidieť vzplanúť telekomunikačné veže Birminghame či Liverpoole. V mnohých prípadoch pri tom nešlo ani o 5G typy, ale o tie staršie, poskytujúce konektivitu pre 2G/3G/4G LTE siete.

K tomu sa pridáva aj šikanovanie a prenasledovanie telekomunikačných pracovníkov, pričom krajina behom apríla evidovala už viac ako 80 nahlásených incidentov.

Pozrite sa napríklad na nasledujúce video z Londýna, natočené miestnou „konšpirátorkou“ na začiatku tohto mesiaca. Môžete na ňom vidieť, ako čitateľka zaručených spikleneckých odhalení príde ku dvom pracovníkom v reflexných vestách a začne sa ich pýtať, čo robia.

Teta bola najprv ustarostená, že prečo muži porušujú karanténu a pracujú na ulici. Pracovníci jej odpovedali, že pokladajú optický kábel. Teta sa následne rozhorčila, že to nie je esenciálna práca a preto by ju podľa vládnych nariadení nemali robiť.

Pracovník úprimne odpovedal, že podľa neho to esenciálne zrejme je, ale že ak sa chce sťažovať, má zavolať na číslo jeho firmy, ktoré je napísané na boku ich dodávky.

Osobne si myslím, že mal pravdu. Rozširovanie internetovej konektivity je dnes mimoriadne dôležité, obzvlášť v dobe, kedy obrovské množstvo ľudí kvôli koronavírusu začalo vykonávať prácu z domu. Z domu takisto prebieha aj školská výučba.

Lenže toto bol len skromný začiatok. Ustaraná teta sa následne veľmi rýchlo sama utvrdila v tom, že tí záškodnícki pracovníci pokladajú do zeme 5G.

A potom sa to rozbehlo.

Ak neovládate angličtinu, dovoľte mi preložiť (čas 0:45):

Teta: Viete čo robíte? Vy pokladáte do zeme 5G. Uvedomujete si to? Viete že to zabíja ľudí? Viete že keď to spustia, tak to všetkých zabije? To preto teraz stavajú tie nemocnice.

Ako sa cítite? Máte deti?

Robotník: Nie nemám. Som ešte mladý.

Teta: A čo rodičov?

Pracovník: Áno, ale už len mamu.

Teta: A ako sa budeš cítiť, keď otočia tým vypínačom a ty svojej mame zamávaš na rozlúčku? Budeš ďalej pokračovať v tejto práci? Platia ti dosť na to aby si ju zabil? Práve ste sa priznali, že pokladáte 5G, a to je prakticky dôvod, prečo sme práve teraz všetci v karanténe. A vy si tu zatiaľ užívate voľný pohyb a nadvládu nad Londýnom.

Pracovník: Ale veď všetci chcú 5G.

Teta: No ale všetci budú mŕtvi. Kto potom za ten internet bude platiť. Kto bude hrať tie PlayStationy. Všetci budeme v nemocniciach napojení na dýchacie prístroje. Prečo si myslíš, že práve budujú 25 000 koncentračných táborov smrti? To kvôli tomuto káblu čo sem dávate. Ja pravdaže vás z toho neobviňujem chlapci. Ja len hovorím, že to tu svojou prácou robíte. Je to nebezpečné. Som rada, že ste mi prezradili čo tu robíte, ale fakt je to hrozné.

Odhalenie z YouTube. Človeče však aj my takú vežu máme pred oknom! /Ilustrácia: Daniel Guidera/

V ére celosvetovej pandémie ľudia hľadajú vinníkov a ak sa za vinníka označí piata generácia mobilných sietí, o fanúšikov to núdze nemá.

Reportéri New York Times identifikovali behom minulého mesiaca 487 veľmi aktívnych skupín na Facebooku, ktoré spojovali 5G s koronavírusom, pričom za posledné dva týždne nabrali takmer pol milióna nových fanúšikov.

Videá s podobne primitívnymi nápadmi nájdeme aj na YouTube, kde desať najpopulárnejších 5G/koronavírus konšpiračných videí videlo za posledný mesiac už viac ako 6 miliónov divákov.

Julian Knight, zástupca Britského parlamentu, ktorý predsedá Britskej komisii vyšetrujúcej on-line dezinformácie súvisiacej s koronavírusom, označil spojenie choroby s telekomunikačnými sieťami za „nezmysel na absolútne najvyššej možnej úrovni“. Facebooku a Googlu odkázal, nech sa okamžite spamätajú a reagujú.

V posledných dňoch túto reakciu naozaj vidíme a obe spoločnosti začali propagáciu falošného spojenia medzi mobilnou sieťou piatej generácie a príznakov či príčin koronavírusu potláčať.

Áno, treba počítať s tým, že sa objaví nejaké to bedákanie o cenzúre, avšak treba si skrátka uvedomiť, kam toto šialenstvo dospelo.

Už to nie je len pomätený názor hlupákov, ktorí si niečo rozprávajú sami sebe na Facebooku. Títo ľudia už zapaľujú veže, v dobe krízy ničia komunikačnú infraštruktúru vlastnej krajiny a pracovníkov telekomunikácii a opravárov označujú na ulici za vrahov.

Ako ďaleko sme od toho, aby začali ohrozovať ľudské životy?

To kam to za tak krátku dobu zašlo je doslova neuveriteľné. Pozrite sa napríklad na video vyššie, kde pomätená teta vo svojom internetovom broadcaste vysvetľuje, ako 5G pohlcuje kyslík, takže z toho dôvodu ľudia zasiahnutí týmito frekvenciami padnú na zem a nemôžu dýchať.

Popisuje pritom absurdné a napriek tomu dnes čoraz populárnejšie myšlienky, že koronavírus sa v čínskom Wu-chane vyskytol preto, že tam testovali 5G sieť. Pretože keď sa hlupák pozrie na mapu koronavírusu, vidí, že sa najviac infekcií vyskytuje v oblastiach s najväčším počtom ľudí, teda vo veľkých mestách.

No a kde sa 5G zavádza ako prvé? No pravdaže vo veľkých mestách, kde sa nachádza najviac ľudí. A ako správny konšpirátor pravdaže v takýchto situáciách vždy ignoruje všetky prípady, kde sa tak nedeje, teda to, že koronavírus sa rozšíril po celom svete a to aj v mestách a štátoch, kde o 5G ešte ani nechyrovali.

Ale tak už to býva. Čím menej o nejakej problematike, vede a technológii viete, tým väčší nezmysel si môžete vymyslieť. Pretože nemáte v hlave nič, čo by daným myšlienkam mohlo oponovať.

A tak je to aj u ženy na videu vyššie. Keďže verí, že 5G je škodlivé žiarenie, o ktorého povahe pravdaže nemá ani potuchy, je si istá, že zabraňuje, aby hemoglobín v krvi naberal kyslík. To znamená, že ľudia v dosahu 5G siete behom pár sekúnd začali padať na zem a nemohli dýchať a to je vlastne ten koronavírus.

Fakt ľudia, nerobím si srandu. S takýmito hlupákmi dnes bojujeme. Ak si myslíte, že predsa tá žena musela byť okamžite konfrontovaná s realitou toho, že v iných mestách, kde 5G už funguje niekoľko mesiacov, sa nič také nestalo, vedzte, že má na to odpoveď. Stalo, ale všetky médiá to taja. Prečo? Nuž, to nevedno.

/Ilustrácia: Podvitsk/

Je vôbec reálne proti týmto nezmyslom v bežných médiách bojovať? To už fakt máme klesnúť všetci tak hlboko, a vysvetľovať, že Santa Claus tie darčeky na Vianoce fakt nenosí, že Zem nie je plochá a že žiadna telekomunikačná sieť nešíri ľudské vírusy?

To už sme fakt na takom dne?

V mojom nedávnom 5G článku, ktorý vyšiel v januárovom vydaní nášho tlačeného magazínu TOUCHIT (je dostupný už aj on-line), sa problematike obáv v súvislosti s 5G sieťami podrobne venujem. Keď som ho na konci minulého roku písal, zameral som sa hlavne na adresovanie vtedy častých laických obáv súvisiacich s „extrémne vysokou frekvenciou“, a takisto na problematiku „mikrovlnkového“ tepla. Nevynechal som však ani seriózne obavy, súvisiace s nádorovými ochoreniami, ktoré študujeme už niekoľko dekád.

Ak vás problematika zaujíma z tohto hľadiska, v článku nájdete popis najväčších a najprecíznejších štúdií v tejto oblasti, ktoré sa zaoberali monitorovaním vzniku nádorových ochorení, v rozsahu niekoľkých desiatok rokov. Operujú pri tom často s obrovskými vzorkami, na úrovni celej populácie štátu. Výsledok je konzistentný a najväčšie obavy sa nikdy presvedčivo nepotvrdili.

Existuje aj mnoho štúdií, predovšetkým na pokusných zvieratách, ktoré nejakú spojitosť so vznikom nádorových ochorení naopak preukázali. Tieto štúdie sa pri meta analýzach a hodnotení nášho celkového poznania pravdaže neignorujú a berú sa na zreteľ. Dávajú sa však do súvislosti s obrovským množstvom ostatných štúdií, ktoré boli mimoriadne precízne a pritom podobné spojitosti u ľudí neodhalili.

V súčasnosti je tak názor najvýznamnejších zdravotníckych a vedeckých organizácii taký, že dôkazy v súvislosti so vznikom rakovinových ochorení u ľudí sú zatiaľ nepresvedčivé (pri dodržiavaní v súčasnosti platných limitov na výkon) a používanie týchto technológii je bezpečné. Pokiaľ sa chcete o problematike z tejto serióznejšej stránky dozvedieť viac, pokračujte na daný článok.

Pomätený obsah z webu spájajúceho koronavírus a 5G /Horná ilustrácia: TheOdd1sOut/

Pred pár mesiacmi ma veru ani vo sne nenapadlo, že v apríli budeme čeliť po celom svete fyzickému útoku pomätencov, ktorí si 5G spojujú s koronavírusom, či akýmkoľvek iným vírusovým ochorením.

Bohužiaľ, tohto javu si veľmi rýchlo všimli dezinformačné kampane rôznych štátov, predovšetkým Ruska, a začali ich vo veľkom systematicky podporovať. Pravdepodobne nie sú ich pôvodcami, ale skrátka ich okamžite vďačne začali zneužívať pre svoje politické záujmy, teda na vytváranie chaosu a oslabovanie demokracií v západných krajinách.

Pumpujú ich tak v plnej sile.

VÔŇA „ZAKÁZANEJ“ ZNALOSTI

Konšpiračné teórie sú pre mnohých ľudí mimoriadne lákavé. Porozumieť podrobne nejakej problematike z hľadiska fyziky či iného odboru je veľmi náročné. Vyžaduje si to roky tvrdého štúdia a veľa naviazaných znalostí. Ak ich nemáte, musíte veriť nejakému odborníkovi. A ten pri tom veľmi často hovorí, že na mnohé otázky ešte nemáme odpovede, alebo že nie sú vždy presné a závisia od mnohých premenných.

Naproti tomu porozumieť konšpiračnej teórii je vždy ľahké. Dokáže to každý a to už behom pár minút. Všetko je jasné a ľahko uchopiteľné. Pravda je okamžite vidieť, závoj neistoty mávnutím čarovného prútika mizne.

Prakticky všetky konšpiračné teórie majú spoločný prvok, ktorým je tvrdenie, že ochranou pred nebezpečenstvom je tajná znalosť, ktorú pred vami nejaké elity taja. Kým bežná populácia žije vo vykonštruovanom klamstve, vy po konšpiračnom odhalení už nie. Odhalili ste pravdu, vy viete naozaj, ako to je a ako sa veci majú.

Vlastnenie tejto „zakázanej znalosti“ je veľmi sladké. Človek sa cíti, že má väčšiu kontrolu nad svojim životom a nad svetom okolo. Len veľmi ťažko sa od nej odchádza.

Pomätený obsah z webu Stop5G /Horná ilustrácia: Paul Fitzgerald/

Osobne zastávam názor, že ľudom ktorí veria nezmyslom sa netreba posmievať. Obvykle totiž do priepasti konšpiračných teórii nespadajú úmyselne. Majú len oprávnene obavy a hľadajú odpovede.

Podrobnejšie sa prístupu k týmto situáciám venujem v článku o hoaxoch (Prebalené mlieko, opačný PIN, pásiky na zubnej paste, pískajúce pavúky a nekonečný kolobeh internetu) a hlbšie aj v téme „Ako nespadnúť do čiernej diery technobludov a prehnaných popularizačných očakávaní“.

Ako technologický redaktor cítim povinnosť veci vyjasňovať a neodsudzovať žiadnu otázku, nech je akokoľvek hlúpa. Koniec koncov, ľudí často napadajú nezmysly aj v súvislosti s opravou počítačov a softvérových chýb, ktoré riešim v poradni. To nemôže byť zdrojom posmechu či povýšenia. Práve naopak, je to priestor pre vysvetlenie. Nikto nie je povinný vedieť všetko.

Problémom je, ak niekto dospeje do stavu, keď sa začne k názorom vedeckých špičiek a expertov v daných odboroch stavať odmietavo a začne ich považovať za sprisahancov, ktorí sa snažia zatajiť pravdu. Verí tak už len odhaľujúcemu videu nejakého človeka na YouTube, ktorého videl po prvý krát v živote, alebo skrátka len nejakému webu, ktorý strieka tie najväčšie nezmysly od boku ako z požiarnej hadice.

Ako príklad môže slúžiť český web Stop5G.cz. Ten má vo všetkom jasno. Španielska chrípka prišla kvôli tomu, že sa pred sto rokmi nasadzovalo rádio. Hongkongská chrípka prišla, keď sa objavili na obežnej dráhe prvé satelity a koronavírus keď sa nasadzuje piata generácia mobilných sietí.

Jasné, všetko odhalené. Všetko dáva zmysel. Každý dostane svoju odpoveď, je jedno aká je hlúpa. Berte dokým dávame.

A to nie je všetko, 5G takisto podľa pomätencov zasahuje aj do vašej duše, ktorú máte v hlave tam vzadu, tuto je CT snímok kde je to vidieť…

Máte tam už tie antény čo vám tam vláda implantovala keď ste spali, alebo čo.

Rád by som povedal, že si robím srandu, ale fakt nie, to je reálny snímok z toho webu.

To je pravdaže len špička ľadovca. Králičia nora vedie fakt hlboko. Ak si teraz vymyslíte „z fleku“ hocaký technický nezmysel, pri 8 miliardovej populácii je takmer isté, že mu niekto vo svete už dávno verí.

Nedávno sa na Instagrame napríklad hojne zdieľal príspevok, ktorý zastával názor, že za koronavírus môže Bill Gates…

Ono, niektorí pomätenci a „naturálne protiočkovacie mamy“ majú totiž trpko v ústach z toho, že tento softvérový magnát, ktorý sa dnes venuje už len charite, zachránil za posledné dekády život viac ako 7 miliónom detí (financovaním vakcín).

Takže ten „hajzel“ vakcinár, čo zachraňuje tie životy, určite niečo kuje a môže za ten koronavírus, čo nás teraz drží doma. Takže čo ja viem, zajtra dostanete koronavírus keď sa vám v notebooku aktualizuje Windows.

Aj keď v základe si naozaj myslím, že ľudom s týmito hlúpymi názormi sa dá pomerne často pomôcť, niekedy to už fakt nejde. Ak sú už príliš hlboko v priepasti, rebrík ktorý im ktokoľvek začne podávať je už prikrátky.

Pri bežných situáciách je potom lepšie takýchto ľudí ignorovať a skôr už len brániť „konšpiračnej nákaze“ iných ľudí dobrou osvetou.

Dnes je ale situácia iná. V určitých momentoch už musí ísť skoro až neobmedzená tolerancia stranou. Ak totiž konkrétni ľudia upustia od diskusie, polemík a otázok a prejdú už k reálnej záškodníckej činnosti, ničia majetok a ohrozujú zdravie, musíme reagovať ráznejšie.

Podobne ako v prípade koronavírusu sa musíme na čas zmieriť s určitými obmedzeniami slobôd a namiesto koncertu či baru musíme sedieť doma, tak musíme v dobe globálnej pandémie mať menšiu toleranciu týchto pomätencov a ich centrá nákazy dočasne na Facebooku a YouTube odstrihávať.

Z hľadiska vírusu potlačenie slobôd robíme dočasne preto, aby sa nešíril prirýchlo a nepreťažoval sa nás zdravotnícky systém. Ľudia totiž pri zahltení nemocničného systému začnú umierať skutočne vo veľkom a to už aj na iné ľahké príčiny, ako napríklad na zápal slepého čreva.

Spálená elektronika telekomunikačnej veže v anglickom Birminghame na začiatku apríla /Foto: Carl Recine/

Tvrdé potlačenie nezmyslov na Facebooku a YouTube má rovnaký dôvod. V prípade krízy na týchto pomätencov musíme skrátka reagovať ostrejšie.

Na hlupákov, ktorí sa v dobe pandémie rozhodnú podpaľovať a ničiť telekomunikačné vybavenie fakt nemáme čas.

Nedeľník TOUCHIT hľadajte na našom webe ako inak než v nedeľu. Ak ste predchádzajúce zmeškali, nájdete ich všetky pod rovnomenným kľúčovým slovom.

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.