Do redakcie sa nám dávnejšie dostali dva 8-palcové tablety, ktoré umožňujú mobilné pripojenie do internetu. Doplnili sme ich aj zástupcom 10-palcových modelov, najmä kvôli lákavej cene.

Acer Iconia Tab 10 (A3-A20)

10-palcová Iconia Tab od Aceru s modelovým označením A3-A20 nie je novinkou na trhu. Tablet sa dostal do predaja pred necelým polrokom, avšak v septembri ho môžete kúpiť za dobrú cenu na úrovni 179 eur. Je to jeden z mála 10-palcových tabletov od overených značiek, ktoré sa zmestili pod magickú hranicu 200 eur.

Zariadenie má vydarený dizajn, kombinujúci bielu a hliníkovú farbu. Šasi je stále z plastu, avšak tablet pôsobí honosnejšie ako jeho predchodcovia. Túto zmenu chválime. Nízka cena sa prejavuje rozlíšením 1280 × 800. IPS displej ponúka dobré pozorovacie uhly a zobrazenie farieb. Nižšie rozlíšenie nie je z hľadiska používateľského zážitku prekážkou, ale pixely sú viditeľné. Vadiť to môže najmä pri sledovaní videa.

acer_3_nowat

Tablet využíva procesor MediaTek 8127 a 1 GB operačnej pamäte. Systém Android je vo verzii 4.4.2, aktualizáciu na Lollipop nepredpokladáme. Výkon tabletu je dostačujúci, avšak nie optimálny. Sem-tam postrehnete pomalšie reakcie systému. Faktom je, že v danej cenovej rovine nič lepšie s 10-palcovou obrazovkou momentálne nenájdete. Výdrž batérie chválime, 8 hodín a 40 minút v teste PCMark je slušný výsledok. Výsledky ostatných meraní sme uviedli v tabuľke. Tablet neprekvapil. Testovaný model obsahoval 32 GB úložisko, k dispozícii bolo 25,5 GB pre používateľa.

Acer upravil operačný systém Android minimálne. Užitočné sú gestá na rýchle odomknutie obrazovky. Stačí priložiť 5 prstov alebo sa dotknúť displeja oboma palcami. Vo výbave je zopár predinštalovaných aplikácií, spomeňme bezpečnostné riešenie od McAfee alebo kancelársky balík OfficeSuite. Nechýbajú ani aplikácie od Aceru, ktoré sú súčasťou BYOC (Bring Your Own Cloud) balíka. Bonusom je Dolby zvuk. Šikovné je samostatné okno s kalendárom, kalkulačkou, poznámkami a mapami Google, ktoré je možné aktivovať podržaním tlačidla na prepínanie medzi aplikáciami.

Acer Iconia Tab 10 (A3-A20) ponúka dobrý pomer cena/výkon. 10-palcový displej je na prácu vhodnejší ako 7 alebo 8-palcový a ak je váš rozpočet limitovaný, tento tablet môže vyhovovať. Ponúka základný používateľský zážitok s menším obmedzením výkonu.

Cena: 179 EUR
Zapožičal: Acer

 

Strany z acer_ntb_tablety_tab1_nowat

Huawei MediaPad M2 8.0 LTE

Novinka spoločnosti Huawei je jednoznačne najkrajší tablet v aktuálnom teste. Zároveň patrí medzi najelegantnejšie tablety, ktoré sú aktuálne na trhu.

MediaPad M2 8.0 má kovové telo s malým rámikom, lemujúcim prednú stranu zariadenia. Testovaný kus kombinuje bielu a striebornú farbu s čiernym vnútorným rámom okolo obrazovky. Keď je displej vypnutý, vyvoláva dojem, akoby nemal bočný rám. Pôsobí to na pohľad príjemne.

huawei_mp_M2_tip_2_nowat

Huawei pri výrobe tohto tabletu nerobil žiadne kompromisy. Výbava pripomína vlajkovú loď medzi smartfónmi, Huawei P8. IPS displej má rozlíšenie 1920 × 1200 a totožný procesor Kirin930 s ôsmimi jadrami a frekvenciou 2,0 GHz. Tento procesor dosiahol výborné výsledky v testoch a aj reálne si poradí s náročnými hrami a aplikáciami. Dopĺňa ho operačná pamäť o veľkosti 2 GB a 16 GB úložisko.

Tablet si zaslúži pochvalu za reproduktory, ktoré integrujú technológiu spoločnosti Harman Kardon. To v praxi znamená, že máte k dispozícii priestorový zvuk. Podľa potreby si ho zapnete alebo vypnete. Samotné reproduktory sú trochu nezvyčajne umiestnené na hornej a spodnej hrane, pričom smerujú do bokov. Obvykle sme sa stretávali s reproduktormi, ktoré „mierili“ dopredu. MediaPad M2 reprodukuje až prekvapujúco hlasný zvuk a keď nastavíte maximálnu hlasitosť, výborne ozvučí celú miestnosť. Jeho kvalita so zvyšujúcou sa hlasitosťou netrpí. Zvuk nám prišiel dobre vyvážený, pričom sme počuli aj značné basy. V tomto smere odviedol Huawei veľmi dobrú robotu.

MediaPad M2, ako už názov napovedá, je primárne určený na konzumáciu multimediálneho obsahu. Výrobca integroval viacero technológií, ktoré prispôsobujú kvalitu zobrazenia a zvuku okoliu. 8 MPx zadný fotoaparát je vybavený bleskom, predná kamera má rozlíšenie 2 MPx. Tablet fotí v akceptovateľnej kvalite, základom dobrej fotky sú vhodné svetelné podmienky. Batéria má kapacitu 4800 mAh, v našom teste vydržala cez 10 hodín.

Operačný systém Android 5.1 využíva nadstavbu EMUI 3.1. Tá upravuje grafické rozhranie systému a obsahuje viacero šikovných funkcií, ktoré si obľúbite, alebo vás budú zo začiatku frustrovať. Spomeňme napr. upozorňovanie na spotrebu aplikácií. Môžete si nastaviť, ktoré z nich majú bežať aj po vypnutí obrazovky atď. Páči sa nám aj aplikácia Správca tabletu, ktorá obsahuje viacero užitočných nástrojov na čistenie úložiska a optimalizovanie behu zariadenia. Tablet si prispôsobíte svojim potrebám aj bez nutnosti sťahovať nástroje tretích strán. Výrobca takisto zabudoval podporu dvoch okien. Tento režim však nie je kompatibilný so všetkými aplikáciami tretích strán. Zamrzí, že si nerozumie s komunikačnými aplikáciami Messenger a WhatsApp.

MediaPad M2 je výborný multimediálny tablet za dobrú cenu. Podpora LTE sa neobmedzuje iba na prenos dát. Možné je aj telefonovať a odosielať správy. Chválime multimediálne využitie, procesor je výkonný a audiovizuálna stránka tabletu (kvalita displeja a najmä reproduktorov) bezchybná. Pomerom cena/výkon ašpiruje na miesto medzi lídrami na trhu v kategórii 8-palcových LTE tabletov strednej triedy, pričom treba brať do úvahy kvalitu konštrukcie a pridanú hodnotu vo forme výborných reproduktorov. Tablet nájdete aj v ponuke operátora Orange, s dotáciou ide o výbornú kúpu. MediaPad M2 odporúčame.

Cena: 279 EUR
Zapožičal: Huawei

 

Strany z acer_ntb_tablety_tab2_nowat

Lenovo TAB 2 A8 LTE

Novinka od Lenova sa predáva za výbornú cenu. Základný model začína na úrovni 129 eur, my sme testovali LTE verziu za 169 eur. Vzhľadom na vlastnosti tabletu ide o lákavú ponuku.

TAB 2 A8 je 8-palcový tablet s rozlíšením 1280 × 800. Pixely sa na menšom displeji lepšie stratia ako na 10-palcovej obrazovke, vďaka čomu je používanie tabletu vizuálne pohodlnejšie. Výrobca osadil zariadenie 64-bitovým procesorom MediaTek MT8735, ktorý je o trochu výkonnejší v porovnaní s tabletom od Aceru. TAB 2 A8 lepšie zvláda multitasking a v aplikácii AnTuTu dosiahol výraznejší výsledok najmä v teste viacvláknových CPU operácií. Tablet má 1 GB operačnú pamäť, prevádzka systému sa nám oproti modelu od Aceru zdala byť o trochu svižnejšia. Plastové telo je nevýrazné, svoj účel plní. Zariadenie sa na našom trhu predáva v bielej a modrej verzii, my sme testovali druhú menovanú. Tmavšie farebné prevedenie nám vyhovovalo.

lenovo_3_nowat

Hlavnú výhodu zariadenia vidíme v podpore LTE sietí. Vtedy je možné využiť tablet aj na telefonovanie a odosielanie SMS a MMS správ. Je to fajn, ak máte druhú (micro) SIM kartu, ktorá nie je iba dátová. Lenovo TAB 2 A8 LTE sa predáva aj cez operátora, Orange ho ponúka za cenu od 1 eura. Potešilo nás 16 GB interné úložisko, väčšina tabletov za euro mala kapacitu 8 GB a tá sa časom mohla stať obmedzujúcou. V tomto prípade využijete pre svoje potreby 11 GB. Samozrejmosťou je microSD slot.

Fotoaparáty kvôli ich nízkemu rozlíšeniu (5 MPx zadný, 2 MPx predný) nemá zmysel výraznejšie hodnotiť. Videohovory zvládnu, ale z tabletu sa vaše primárne zariadenie na fotenie určite nestane. Za zmienku stoja dva predné reproduktory a technológia Dolby Atmos. Tá vytvára pocit priestorového zvuku, čo sa k filmom hodí. Reproduktory vedia vytvoriť hlasnú kulisu, zvuk je však mierne plechový a chýbali nám výraznejšie basy. V rámci aplikácie Dolby si môžete upraviť nastavenie ekvalizéra.

Operačný systém Android je vo verzii 5.0.2. Nadstavba je skôr kozmetická, výrazne zmeny v systéme nenájdete. Lenovo neotravuje ani zbytočnými aplikáciami. Pár dodatočných systémových nástrojov v ponuke nájdete.

Lenovo TAB 2 A8 LTE má dobre postavenú cenu. Sympatický je nám najmä LTE model, ktorý je o trochu drahší. Ak však chcete využívať tablet na cestách a máte extra SIM kartu, stojí za zváženie. Môžete si z neho spraviť aj prenosný hotspot. Nakoľko ide z pohľadu operátorov o „tablet za euro“, zázrakov sa nedočkáte. TAB 2 A8 však nemá žiadne nedostatky, ktoré by degradovali jeho využiteľnosť. Trochu sme sa obávali, ako si dnes vystačíme s 1 GB RAM, avšak výsledok potešil. Ak nekupujete cez operátora, do pozornosti dávame aj model Lenovo TAB S8-50 LTE, ktorý má lepší displej, rýchlejší procesor a väčšiu operačnú pamäť. Podľa stránky predajcu sa dá LTE model v krikľavej farbe zohnať za cenu, ktorá je v porovnaní s testovaným modelom vyššia iba o 20 eur.

Cena: 169 EUR
Zapožičal: Lenovo

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit