Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Do katalógu japonskej pobočky renomovanej tuningovej spoločnosti TRD pribudol modifikačný balíček pre nový Lexus ES. Japonská limuzína dostala spojlery, difúzor, koncový tlmič a väčšie ráfiky… Tuning je decentný, takže zachoval elegantný charakter Lexusu.

Tuning má v japonskej automobilovej kultúre osobitné  miesto. Japonskí tuneri vezmú do dielne všetko, čo sa hýbe, a výsledky ich práce bývajú z nášho európskeho pohľadu často ohromujúce. V prípade Lexusu ES je balík pripravený spoločnosťou Toyota Racing Development skôr subtílny, ale má pozitívny vplyv na ovládanie auta. Niet sa čo čudovať – divízia TRD je neoddeliteľne spätá s motoristickým športom.

Zmeny, ktoré vidieť aj počuť

Limuzína prešla úpravou, v ktorej nejde len o kozmetické zmeny. Sada obsahuje napríklad športový koncový tlmič, vďaka ktorému znie vozidlo agresívnejšie. Štyri koncovky výfuku pôsobia bojovne a zapadajú do difúzora, ktorý dopĺňa zadný nárazník. Tento prvok má zlepšiť prúdenie vzduchu pod autom a obmedziť nepriaznivé turbulencie pri rýchlej  jazde. Predný spojler má podobnú úlohu – smeruje prúdenie vzduchu pod podlahou. Podobné, aj keď na prvý pohľad nie viditeľné riešenie je štandardom v novom Lexuse NX, ktorého kryt motora je tvarovaný tak, aby zlepšoval aerodynamiku.

Aerodynamika nadovšetko

Ďalšou zmenou sú špeciálne tvarované kryty zrkadiel. Sú vybavené kontrastným čiernym lakovaním a majú aerodynamickejší tvar. To platí, samozrejme, pre autá, ktoré nemajú digitálne bočné zrkadlá.

Exteriérové ​​zmeny karosérie korunujú bočné prahy, ktoré opticky znižujú výšku vozidla a úhľadne sa spájajú so zadným difúzorom a predným spojlerom. Lexus ES, vybavený  prekrytím, je až o 51 mm nižší. Rozhodne to nie je vhodná voľba pre vodičov, ktorí autom často zachádzajú až k vysokým obrubníkom.

Ďalším nenápadným doplnkom sú oceľové výstuhy a vzpery. Vďaka strategicky umiestneným častiam je podvozok Lexusu ES ešte tuhší, čo znamená, že odpruženie funguje lepšie a auto je obratnejšie.

Celkový look vozidla dopĺňajú 19- alebo 20-palcové ráfiky. Menšie s dvojitými lúčmi sú k dispozícii vo farbe Galaxy Dark Gun Metallic. Drahšou a efektnejšou možnosťou sú 20-palcové ráfiky, ktoré si vyžadujú širšie pneumatiky 245/30 R20. Celkom 9 dvojitých lúčov vytvára atraktívny vzhľad a farby dostupné pre tieto kolesá sú Diamond Grey Metallic II a Stardust Shiny Grey.

Vnútro so športovým charakterom

Poslednou bodkou je malá zmena v interiéri. Dekoratívny prvok, do ktorého je umiestnený panel s tlačidlami na otváranie okien a nastavovanie zrkadiel je čierny, ozdobený štruktúrovaným vzorom s motívom šípok. Táto jemná zmena dopĺňa športový dojem z interiéru. Lexus ES F Sport, pre ktorý sú určené spomenuté modifikácie, má už v štandarde množstvo doplnkov športového charakteru napr. hliníkové kryty pedálov, emblémy F Sport alebo čalúnenie z perforovanej kože.

Japonci tuning milujú, takže možno očakávať, že nový paket pre prestížny sedan sa uchytí. Zákazníci v krajine vychádzajúceho slnka majú k dispozícii takmer neobmedzený počet doplnkov a tuningových dielov pre najrozmanitejšie modely.

Značky: