Twitter prežíva búrlivé obdobie a nateraz je veľmi ťažko niečo odhadovať.

Elon Musk ho teda nakoniec pod hrozbou pokuty kúpil, vyhodil množstvo zamestnancov a najnovšie si predstavuje sieť, ktorá je pod vládou ľudu. Po ankete, či má byť účet bývalého prezidenta USA, Donalda Trumpa, obnovený (výsledky ankety hovoria, že má byť), je tu ďalšia anketa. Má výrazne širší záber.

Išlo v nej o to, či majú byť obnovené účty, ktoré boli pozastavené z nejakých dôvodov okrem tých, ktoré porušovali zákon alebo patrili medzi spamovacie. Viac ako 3 milióny ľudí sa vyjadrilo, aby boli obnovené. Premenené na pomerné časti, teda až 72,4 % účastníkov ankety súhlasilo s obnovou.

Po tom, čo mnohí poznali pod pojmom Mastodon vyhynutého chobotnatca, sa teraz pod názvom Mastodon čoraz viac skloňuje alternatívna sieť k Twitteru. Odchod niekoľkých ľudí na novú sieť nespôsobí Twitteru zemetrasenie, no je to ukážka toho, ako nebyť na sieti, teraz už Elona Muska závislý. A jeho povedzme menej stabilné správanie by mohlo pomôcť rozšíriť túto decentralizovanú sieť. Na nej si môžete postaviť vlastný „twitter“ a je na vás či ho prepojíte s ostatnými sieťami.

Vtáčikovská sociálna sieť možno bude slobodná aj naďalej, teraz je ťažko posudzovať, či je voľba ľudu správna alebo nie. Resp. počúvanie a riadenie sa podľa tohto spôsobu prejavu. Myslíme si, že nás ešte čakajú turbulentné časy na tejto sieti. V každom prípade je vidno, čo znamená centralizovaná sieť a čo bude znamenať Web3 ako synonymum decentralizovaného internetu a služieb. K tesnejšej adopcii sme ešte ďaleko.

Zdroj: Elon Musk @Twitter

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.