Toto sú zlepšenia, ktoré očakávame od nového najvyššieho radu juhokórejského výrobcu.

Telefóny Samsung Galaxy S sú každoročne skvelé prístroje a radi ich používajú aj niektorí členovia našej redakcie. To ale neznamená, že sme k nim nekritickí a nevidíme priestor na zlepšenie.

Očakávania, aké konkrétne vylepšenia by mal mať nový špičkový rad telefónov Galaxy23, ktorého by sme sa mali dočkať už o pár týždňov, zhrnul portál PhoneArena.com. My sa pod ne doslova podpisujeme a pridávame pár našich postrehov.

Koniec zahnutých okrajov displeja

Zahnuté okraje displeja na Samsungoch vyzerajú úžasne esteticky a hlavne pri pohľade trochu zboku dodávajú obrazovke telefónu zvláštny, akoby trojrozmerný nádych. A to je všetko, žiadnu ďalšiu výhodu už neprinášajú.

Nevýhod je však hneď viacero. Zahnutá obrazovka je náchylnejšia na poškodenie a ak ju chceme mať chránenú, potrebuje byť špeciálne zakrivené ochranné sklo a zároveň aj špecifické puzdro, ktorého okraje ju nezakryjú.

Zakrivené okraje displeja môžu pri dotyku rúk spôsobovať neželanú interakciu a aj obraz je v mieste ohybu skreslený. Zakrivenie zároveň uberá z plochy displeja, na ktorú sa dá efektívne písať dotykovým perom S Pen.

Bolo by preto fajn, keby Samsung od tejto zbytočnosti pri Galaxy S23 Ultra upustil. Fanúšikovia značky ju nechcú, keďže rovnú obrazovku si vyžiadali aj u fan edície telefónu Galaxy S20 FE.

Preč s Exynosom!

Na úvod tohto bodu treba povedať, že na rozdiel od predchádzajúceho, ktorý zrejme výrobcom nebude vyslyšaný, v prípade procesora asi naozaj dôjde k želanej zmene.

Zákazníci Samsungu na európskych a ďalších trhoch totiž v minulých rokoch dostávali za rovnaké peniaze horší procesor Exynos, ktorý bol v porovnaní so Snapdragonom od Qualcommu menej výkonný a zároveň energeticky náročnejší. To proste nebolo férové, bol to doslova podraz na verných zákazníkov.

Tohto roku by sa to podľa všetkého malo zmeniť a procesory Snapdragon budú mať modely na celosvetovom trhu. Konečne, Samsung, to ale trvalo!

Kvalitnejšie stereoreproduktory

Samsung relatívne dlho dával do svojich špičkových telefónov len jeden hlasitý reproduktor. Zmena nastala v roku 2018 u modelu Galaxy Note 9, ktorý mal ako prvý Note stereoreproduktory. Tie odvtedy nájdeme v každom Note a Galaxy Ultra, ale kvalitou neohúria.

Samozrejme, nie sú vyslovene zlé, ale hovoríme o drahých telefónoch za 1300 až 1600 eur, kde proste chceme len to najlepšie. Lenže čistejším a hlasnejším zvukovým podaním sa môžu pochváliť mnohé lacnejšie telefóny. Takže v tomto smere žiadame zmenu.

Galaxy S23 Ultra leakZdroj: Smartprix.com
Galaxy S23 Ultra

Slot na SD kartu alebo minimálne 256 GB vnútorné úložisko

Lacný Galaxy A53 má slot na pamäťové karty do veľkosti až 1 TB, ale vlajková loď Samsungu microSD karty nepodporuje. Dobre, poviete si, dnes už využívame streamovacie služby na hudbu aj filmy a pamäťové karty nepotrebujeme. V poriadku, ale zároveň natáčame stále kvalitnejšie a dátovo náročnejšie videá, ktoré si žiadajú svoj priestor. Veď napríklad jedným z vylepšení u Galaxy S23 Ultra má byť schopnosť natáčať 8K videá nie pri 24 fps, ale 30 fps.

Ak Samsung nechce návrat pamäťových kariet, nech nám dá minimálne 256 GB úložisko a nech vyradí 128 GB verziu, ktorú sme videli ešte aj tohto roku u S22 Ultra. Do telefónu tejto triedy už takéto úložisko nepatrí.

Vylepšenia v oblasti fotoaparátu

Vlajkové lode od Samsungu určite patria medzi fotomobily a s radosťou ich na fotografovanie a natáčanie videí využívame aj v redakcii. Patria naozaj k špičke, ale to neznamená, že nie je čo zlepšiť.

Veď konkurencia ponúka také lahôdky, ako palcový snímač v Xiaomi 12S Ultra, variabilnú clonu v Mate 50 Pro či periskopový objektív s kontinuálnym zoomom v Xperii 1 IV či plynulým zoomom u Xperie 5 IV. Takže priestor na inšpiráciu tu je.

Sklenená zadná strana je hlúposť

Podobne ako zakrivené okraje displeja, aj zadná sklenená strana topmodelov od Samsungu vyzerá úžasne. Ale len pár sekúnd po vybalení z krabice, kým si ju nezapackáme odtlačkami prstov či ju nezabalíme do obalu, ktorý okamžite uberie telefónu väčšinu jeho estetickej príťažlivosti.

Používať sklenený telefón bez puzdra zároveň znamená doškriabanie jeho zadného krytu ako klzisko v priebehu pár mesiacov, prípadne oveľa menšiu šancu na prežitie pri páde. Napríklad Xiaomi ponúka u modelu 12S Ultra aj koženú zadnú časť, ktorá v ruke pôsobí úplne inak ako sklo.

Nehovoríme, že Samsung musí ísť práve touto cestou, ale existujú odolnejšie prémiové materiály, ktoré by dokázali nahradiť sklo na zadnom kryte. A keď už o ňom hovoríme, hodilo by sa viac farebných verzií so živšími farbami.

Nezvýšená cena

Ceny telefónov sa nám postupne zvýšili do nenormálnych úrovní. iPhone 14 už oficiálne nekúpite pod tisíc eur, bežná vlajková loď stojí okolo 1200 až 1700 eur, a nájdeme aj kúsky s cenami nad 2000 eur. To je proste priveľa, keď sa bavíme o telefóne, pričom 500 až 700-eurový model nám neraz môže ponúknuť povedzme 80 či 90 percent funkcií a „skúseností“ prémiového telefónu.

Bolo by preto fajn, keby napriek inflácii Samsung aspoň nezvyšoval ceny v porovnaní s tohtoročnými modelmi.

Zdroj: vlastné, PhoneArena.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.