Niektoré doplnky v prehliadači Chrome prestávajú fungovať.

Správy o príchode novej verzie Manifest V3 sledujeme už niekoľko mesiacov. Teraz sa objavili prvé potvrdené informácie, že prehliadač Chrome, ktorý prechádza na túto verziu manifestu, reálne blokuje niektoré doplnky. Jeden z najznámejších je uBlock Origin, ktorý slúži na blokovanie reklám a ide o najpopulárnejší doplnok v tejto oblasti.

Potvrdil to aj Raymond Hill, vývojár tohto doplnku, podľa správy na sieti X a upozorňuje na to aj obchod Chrome Web Store, odkiaľ sa dajú inštalovať doplnky. Bude ich viac, no tento predstavuje akýsi etalón najpoužívanejších doplnkov a na ňom je vidieť dosah nového manifestu.

Čo je Manifest?

Manifest slúži ako osnova alebo šablóna prehliadača, ktorý zbiera informácie z doplnkov, a to akým spôsobom pracujú. Nové verzie už nebudú môcť načítať kód zo vzdialeného servera, a to je problém nielen blokovačov reklám.

Tie totiž blokujú webové skripty ešte skôr, ako sa načítajú. Tým sa stávajú účinnejšie a vývojári ich prezentujú aj ako nástroje na šetrenie dát. Je to tak, pretože reklama, ktorá sa neprenesie do vášho zariadenia, nezaťažuje dátové spojenie.

Získajte čas

Konkurenčné prehliadače zatiaľ tvrdia, že nebudú výrazným spôsobom obmedzovať doterajšiu verziu Manifest V2. U prehliadača od Googlu je to otázka času, kým tieto doplnky prestanú úplne fungovať a už teraz si môžete vyskúšať tieto obmedzenia. Získate predstavu, ako to v praxi funguje, keď sú tieto doplnky blokované. Na to potrebujete zmeniť aktuálne skrytý parameter v Chrome.

chrome settings flagsZdroj: TOUCHIT
  • Do riadka s adresou zadajte: chrome://flags/
  • Do vyhľadávacieho políčka napíšte manifest a nájdite položky, ktoré sú zvýraznené ako na našom obrázku. Prepnite obe hodnoty do stavu Enabled a reštartujte prehliadač.
  • Po jeho spustení sa zobrazí hlásenie, ako je vidieť na obrázku nižšie. Na to, aby ste získali trochu času, kým prejdete na iný doplnok, máte možnosť vypnúť tieto upozornenia a zmeniť obe hodnoty na Disabled.
uBlock origin webstore chromeZdroj: TOUCHIT

Priamo pod príspevkom Raymonda Hilla, ako autora vyššie uvedeného doplnku, sa objavil postup, ktorý sa dá aplikovať cez register operačného systému. Potrebujete na to zapísať novú hodnotu v nižšie uvedenej ceste. Zrejme vám ale bude fungovať náš prvý postup cez skryté nastavenia prehliadača. V našom prípade v registroch ešte nebola takáto cesta vytvorená.

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Google\Chrome] „ExtensionManifestV2Availability“=dword:00000002

Čo ostatné doplnky?

Hovorca Googlu, Scott Westover, pre magazín The Verge uviedol, že viac ako 93 % aktívne udržiavaných doplnkov už používa Manifest V3. Rok 2025 by mal byť rokom, keď Chrome tieto doplnky definitívne vypne, ale je predpoklad, že vývojári sa prispôsobia novej verzii manifestu. Prechod na nový manifest súvisí s reklamným biznisom od Googlu.

Využiť môžete doplnky ako Adaware AdBlock alebo napríklad uBlock Origin Lite.

Zmena paradigmy

Google už niekoľko mesiacov pracuje na iniciatíve takzvaných bezpečných reklám. Chce sprísniť pravidlá, o aké reklamy pôjde, ale najmä, akým spôsobom sa budú zobrazovať. Postupné zmeny sa však dejú už niekoľko rokov a je len minimum webov, ktoré používajú neprehľadné reklamy s nekalými praktikami.

Ide napríklad o zle umiestnené tlačidlá na ich zatvorenie alebo sa veľmi podobajú na obsah stránky. Vyhľadávací gigant má byť zároveň akýmsi dozorcom nad korektným používaním reklám.

To sa dá vidieť pri kúpe nového smartfónu a nastavovaní služieb Google, ale aj pri čerstvej inštalácii Chrome. Budete upozornený na spôsob zobrazovania reklám. Predstava Googlu do budúcnosti je, aby používatelia nevyužívali blokovače reklám, ale spoliehali sa na akýsi filter priamo od Googlu.

V jednoduchosti povedané, ide o to, aby vám zobrazil takpovediac tie dobré reklamy a tie škodlivé bude blokovať sám. Reklamy sú častokrát zneužívané nielen na nekalé praktiky, ale aj na rôzne podvody na internete.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.