Že by sme nemali cez prázdniny čo robiť, to sa veru povedať nedá.

Uhorková sezóna cez prázdniny bola v IT možno tak tri roky dozadu. Ale tento koniec prázdnin to bolo niečo ako naša najvyššia sezóna – obdobie pred Vianocami. Najprv prišla do redakcie pozvánka na predstavenie Samsung Galaxy Note8 do New Yorku a následne sme presunuli väčšiu časť redakcie do Berlína na výstavu IFA. Aby som to vysvetlil, určite sa nesťažujeme, veď to tak chceme robiť. Keby sme to nechceli, sedeli by sme doma za internetom a určite by to bolo pohodlnejšie, ale nie také autentické ako keď sme na mieste.

Cesta do New Yorku bola zaujímavá v tom, že som letel spoločnosťou Air Berlin, ktorá je vo finančnej insolventnosti. V tomto prípade sa to prejavilo tak, že Air Berlin predal viac leteniek, ako je miest v lietadle, a preto mi tesne pred nastúpením do lietadla ponúkli, či by som bol ochotný letieť radšej triedou biznis. Nuž, vzdal som sa svojho pohodlia v ekonomickej triede a vychutnal komfort biznisu. Áno, vyspíte sa tu, najete sa a cez oceán preletíte tak, že si to možno ani nevšimnete. Nefungovali im síce elektrické zásuvky, Wi-Fi pripojenie bolo treba osobitne zakúpiť, ale bolo to fajn.

Predstavenie Note8 v New Yorku bolo urobené na spôsob divadelného predstavenia, s pódiom, akému veru páru nebolo. Samsung sem pozval úplne najlepších „influenserov“ z USA, bol tu Casey Neistat, LinusTechTips či Marques Brownlee. Ak vám tieto mená nič nehovoria, nevadí, ale vedzte, že sú to ľudia s miliónmi fanúšikov a miliardami zhliadnutí na YouTube a hlavne dokážu svojím názorom ovplyvniť obrovské masy ľudí. Zapojenie influenserov je teraz veľká móda, pritom o danom produkte tohto nemusia vedieť veľa. Ja som si špeciálne vyhľadal Linusa, pretože to je človek, čo sa fakt vyzná. Prehodil som s ním pár viet a zistil, že Note8 už má doma pár dní, a preto aj autentickú recenziu môže zverejniť v okamihu ohlásenia tohto telefónu. A tiež som si všimol jeho natáčací tím počítajúci 6 ľudí ako je kameraman, zvukár, osvetľovač a človek, čo sa stará o jeho výzor (stylista).

Samozrejme, New York, resp. Manhattan som prechodil peši krížom-krážom. Toto mesto už poznám dosť dobre a nielen turistické nevyhnutnosti. Navštívil som môj obľúbený židovský obchod s elektronikou B&H, ktorý je naozaj najväčší na svete a pre mňa je jeho návšteva zážitkovejšia ako pohľad z najvyššieho poschodia One World Trade Center na túto obrovskú metropolu. Ale ten je tiež úžasný, odporúčam – vstupné stojí nejakých 30 dolárov.

Cesta späť prebehla v poriadku, síce sa už žiadny upgrade do biznis triedy nekonal, ale zaplatil som si XXL sedadlo s veľkým priestorom na nohy a bol som spokojný. A to som nevedel, že o týždeň neskôr by som bol spokojný aj s priestorom medzi batožinou, lebo Air Berlin začal masovo rušiť lety. A moji novinárski kolegovia si to užili pri ceste z výstavy IFA naplno.

Dostať väčšinu redakcie do Berlína sa dá v podstate ľahko. Musíte ale zabudnúť na lietadlo a pekne si to odšoférovať celé a cez tú strašidelnú českú diaľnicu s obmedzenou šírkou jazdných pruhov. A potom tiež zabudnite na to, že máte izbu v hoteli len pre seba. Ale veď na čo aj takýto komfort? Do mojej izby sme sa reálne zmestili traja. Dali sme dvojicu postelí k sebe a mali pomerne dosť miesta na spanie.

Miss IFA na výstave v Berlíne

IFA bola tentoraz predstavením nových produktov fakt výživná výstava a keď sa to zoberie mojím obľúbeným spôsobom, že pokryjeme úplne všetky tlačovky, tak sa síce narobíme, ale všetko máme takpovediac doma. Dokázali sme tak priamo z výstavy pripraviť na webe minútu po minúte zo všetkého podstatného, pekné fotogalérie, množstvo videí a neskôr veľkú reportáž do tlačeného vydania. Celý náš tím spolu s ostávajúcou časťou na Slovensku pracoval naplno počas týždňa, keď sme na Slovensku mali dva sviatky a prakticky všetci ľudia u nás mali dovolenku.

Ostali sme na výstave IFA až do soboty, počkali si až na predstavenie nového procesora od Huawei a z týždňa voľna tak ostala len nedeľa. A môj najväčší zážitok z výstavy IFA? Na to sa ľudia neskôr často pýtali. Z produktov by to bol asi telefón LG V30 alebo Xperia XZ1 Compact. Ale skutočný zážitok som mal z niečoho iného. Samsung ma exkluzívne pozval na ochutnávku jedál od ich vyberaných kuchárov, ktorí sa označujú Club des Chefs. Sú to niekoľkými michelinovými hviezdami ovenčení kuchári, ktorí ručia za kvalitu jedál pripravených pomocou kuchynskej výbavy značky Samsung. Naše jedlo – niečo medzi obedom a večerou – pripravovali Francúz, Brit a Japonec. Obed pozostával z troch chodov: predjedlo, hlavné jedlo a zákusok. A podávanie bolo v luxusnom štýle – pekne prestretý stôl, všetko čisté a výborné víno k tomu. Porcie boli typické michelinovské – teda toho bolo pre mňa fakt málo, ale bolo to výborné.

V skutočnosti počas IFA stíham obed len výnimočne a toto bolo naozaj milé pohladenie po duši a bruchu. Síce som stratil vzácny čas, keď môžu byť novinári na stánku Samsung ešte predtým ako je oficiálne otvorený, ale michelin obed-večera mi ostala v hlavne najviac. A to ešte spomeniem, že nakoniec som našiel aj niektoré porcie navyše a tak som sa naozaj dobre najedol.

Ďalšie dni už žiadni michelinoví kuchári neboli, a tak sme jedli to, čo nám priniesla Xénia. V sobotu poobede som už mal naozaj dosť. Keď sme konečne pobalili všetky veci do auta, zaspal som na mieste spolujazdca tak, že som sa zobudil pred Brnom. A to prespať rozbitú českú diaľnicu znamená, že som mlel z posledného.

Doma bolo potrebné všetko dať dokopy, utriediť myšlienky, pozrieť sa na predstavené veci z vtáčej perspektívy a postrihať videá. Výsledok vidíte v tomto vydaní a je to pekná kolektívna práca.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.