Jednou z odpovedí na riešenie výdrže batérie bude zníženie využitia jadier procesora.

Tento tip ale nebude platiť pre všetky počítače. Potrebujete také zariadenie, ktoré vás v BIOSe pustí do nastavenia výkonu procesora, resp. voľbu počtu jadier. V našom prípade išlo o notebook Dell. Tieto zariadenia majú možnosť upraviť počet aktívnych jadier, niektoré vo väčšej iné v menšej miere, závisí od notebooku a od procesora.

Do BIOSu sa pri tejto značke dostanete klávesom F2. Ak máte iný notebook, pozrite si náš článok, ktorá klávesa bude fungovať u vás. Sekcia Performance má hneď prvý položku ovládanie viacjadrovej podpory. Stačí vybrať 1 jadro alebo počet podľa možností vášho procesora a toho, čo chcete dosiahnuť. Uložte zmeny a reštartujte počítač.

Na overenie sme použili benchmark programu CPU-Z. tu je vidieť jasná odpoveď na to, čo spraví odstavenie ďalšieho jadra v tomto procesore. Išlo o model Intel Core i3-10110U s dvomi jadrami. Odstavenie jedného jadra znížilo výpočtový výkon o takmer polovicu. Výsledok s jedným jadrom bol 579,8 bodov, v zapojení oboch jadier sme dosiahli výsledok 1068,3 bodov.

Na nábehu systému to až tak poznať nebolo, keďže išlo o počítač s SSD diskom. Používanie aplikácií už bolo pomalšie. Nešlo o dramatický pokles výkonu v kancelárskom režime. Na základe našich skúseností z používania notebooku sme však pokles výkonu zaznamenali.

Významnejším faktorom ale bolo predĺženie práce na batériu. Rozhodne si môžete pripočítať desiatky minút k dobru. Pravdepodobne málokto z nás si kupuje počítač na to, aby ho potom obmedzil na výkone. Tento „hack“ ale uplatníte vtedy, keď chcete mať istotu aj v režime na batériu, že počítač nebude mať veľkú spotrebu. To ani, keby potreboval vyšší výkon a systém by ho chcel adaptívne prispôsobiť.

Nemá aktívne jadrá a tak ich neuplatní. Keď pracujete na vyslovene nenáročnej práci ako je internet alebo si občas niečo pozriete, či skôr na prehrávanie hudby a na nejaké písanie, tu máte reálnu možnosť ako takpovediac natvrdo obmedziť výkon a mať istotu.

cpu unpark

Nižší dostupný výkon sa prejavil aj na chladení a ventilátore. Počítač bol citeľne tichší, než pri aktivovaných všetkých jadrách. V mnohom budete závislý od toho, či vás BIOS pustí k týmto nastaveniam. Vyskúšať môžete aj program CPU Unpark, ktorý umožní tzv. parkovať nepoužívané jadrá a vlákna z technológie Hyperthreading. Netreba ho inštalovať a stiahnete ho z tejto stránky.

Čím menšie percento v nastaveniach Core parking index, tým skôr sa odstavia jadrá a HT vlákna CPU. Pri vyššom výkone ich ale systém bude môcť opätovne využiť.

Aplikácia sa dá využiť na rýchlejšie skrotenie otáčok ventilátora po prepnutí do úsporného režimu, ak sa ešte dlhšie točia na pôvodných otáčkach. Nejde o riadenie otáčok priamo ale o donútite CPU prejsť do šetriaceho režimu, čo má priamy dopad na aktívne chladenie.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.