Na sledovanie už nebude potrebný radar, infračervené svetlo a ani zložité siete.

Vďaka AI postačia iba niektoré ľahko rozpoznateľné bezdrôtové signály. Výskumníci z MIT CSAIL vyvinuli systém (RF-Pose), ktorý používa neurónovú sieť na výučbu zariadení vybavených systémom RF, aby sa zistil pohyb a postoj ľudí za prekážkami.

Tím vývojárov “vycvičil ” ich AI systém RF tak, aby dokázal detekovať pohyb na základe rôznych modelov, ako aj prijímania odrazených signálov z týchto telies. Následne sa pomáha celému systému pochopiť, ako tieto odrazy súvisia s konkrétnou pozíciou objektu, ktorá bude zobrazovaná v podobe paličkovej postavičky.

Vedci si myslia, že ich vývoj bude prospešný pre zdravotnú starostlivosť pri sledovaní vývoja chorôb. Predovšetkým by to bolo prospešné pri sledovaní roztrúsenej sklerózy multiplex a Parkinsonovej choroby. Potenciál tejto technológie by sa dal využiť aj pri sledovaní starších ľudí vo vlastných domoch, ktorým by sa v prípade choroby, alebo pádu dala ľahko identifikovať poloha zasielaním upozornení.

Technológia má pomerne vysokú, až 83% spoľahlivosť na identifikáciu ľudí vo veľkých skupinách (až 100 ľudí). Môže to byť užitočné pri vyhľadávacích a záchranných operáciách, kde je dôležité vedieť, koho presne hľadáte. Ďalšie vylepšenia by mohli viesť k 3D obrazom, ktoré by odhaľovali aj nepatrné pohyby, ako napríklad trasúcu ruku.

V spolupráci si robotmi, by vznikol veľmi účinný nástroj pri zásahoch pri prírodných pohromách a dopravných, či iných nešťastiach.

Určite sa vám od začiatku núka myšlienka, ako to bude vlastne s ochrannou osobných údajov. Nebude sa dať táto technológia zneužiť na špehovanie?

Spoločnosť CSAIL však má na zreteli aj riešenie ochrany osobných údajov. Vyvíja určitý „mechanizmus súhlasu„, ktorý by vyžadoval vykonanie konkrétnych úkonov ešte predtým, než by ste boli sledovaní. Myšlienka je rozhodne dobrá. Len žijeme v dobe, kedy sa dá veľa aj zdanlivo zabezpečených systémov zneužiť na nekalé praktiky ich používateľov.

Zdroj: Engadget

Prečítajte si aj:

Cassie Blue: Dvojnohý robot na prechádzke ohňom

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.