Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V poslednom čase sa vo svete mobilov skloňuje pojem umelá inteligencia alebo strojové učenie. Poďte sa s nami pozrieť na to, ako táto technológia budúcnosti funguje už dnes.

S umelou inteligenciou alebo AI ste sa už určite stretli minimálne vo filme či v sci-fi knihe. Zaužívala sa predstava robota, ktorý vyzerá ako človek, dokáže premýšľať neuveriteľne rýchlo a robiť zložité výpočty. Skutočnosť nie je od tohto obrazu ďaleko, ale takéto výpočtové jednotky v praxi nemusia vyzerať ako ľudia. Sú to výkonné čipy, ktoré nám vedia byť nápomocné nielen v spracovaní obrovského množstva dát.

Aj keď sa to môže zdať, umelá inteligencia nie je v skutočnosti „inteligentná“ v tom zmysle, v akom toto slovo chápeme. Nemôže kreatívne myslieť ani vedome tvoriť, avšak rozumie ľudskej reči, vyvodzuje si vlastné závery, okamžite čokoľvek vypočíta a komunikuje s ľuďmi. Robí mnoho vecí, ktoré by sme rozhodne považovali za prejav intelektuálnych schopností, pokiaľ by tieto činnosti robil človek. Avšak existuje jeden pojem ešte lepšie vystihujúci to, čo si dnes predstavujeme pod pojmom umelá inteligencia, a tým je strojové učenie.

Využitie strojového učenia ponúka oproti tradičnému softvéru obrovskú výhodu. Klasický program sa totiž dokáže vysporiadať len s takými problémami, aké jeho tvorcovia vopred predvídali. Preto sú všetky jeho riešenia len tak dobré ako dobrí boli vývojári softvéru. Málokedy nastanú dve úplne rovnaké situácie, v ktorých by bolo optimálne jedno rovnaké riešenie.

Softvér využívajúci strojové učenie sa však dokáže učiť. Namiesto toho, aby sa naprogramovalo riešenie každého problému, s akým sa môže stretnúť, je vytvorený kód  schopný „vymyslieť“ spôsob riešenia nových úloh. Využíva pri tom nielen pôvodné informácie, ale aj tie novo nazbierané.

Táto technológia je súčasťou procesora Kirin 970 v smartfóne Huawei Mate 10 Pro. Umelá inteligencia v ňom využíva špeciálnu výpočtovú jednotku NPU pre neurálne siete. Softvér riadiaci rôzne funkcie telefónu sa vyvíja, učí a zlepšuje na základe nepretržitého zhromažďovania dát. Pokiaľ narazí na nový, neznámy problém, sám si zistí, ako ho vyriešiť. Ak sa nejaká úloha dá urobiť efektívnejšie a rýchlejšie, vykoná tak.

AI v smartfóne sa teda sama učí ako ho používate. Vždy sa snaží lepšie prispôsobiť novej situácii, čím zaisťuje dlhšiu výdrž batérie, umožňuje zachytiť fotografie vo vysokej kvalite aj v náročných podmienkach alebo vytvorí riešenia, vďaka ktorým sa aplikácie spúšťajú rýchlejšie než na iných zariadeniach a ani časom sa nespomaľujú. Dá sa povedať, že výraz inteligentný telefón sa posunul na novú úroveň.