Je skutočne AI (umelá inteligencia) spasiteľkou ľudstva alebo nám po jej uvedení na svet hrozí zánik?

Otázka znie, či by sme sa už mali začať obávať, a to hlavne preto, aby vás to nebodaj nevyviedlo z miery.

Zrejme len čas ukáže, či sa „zahrávame“ s technológiami, ktorým dnes úplne nerozumieme. Resp. žijeme už v dobe, v  ktorej by bolo potrebné sa zaoberať sociálno-ekonomicko-etickými otázkami o tom, kto skutočne ovláda umelú inteligenciu. Lebo umelá inteligencia je neuveriteľne inteligentná a zároveň neuveriteľne hlúpa. Videl som o téme dôveryhodnosti AI zaujímavú prednášku, kde mi bolo jasne vysvetlené, že najväčším problémom je, ako naučiť umelú inteligenciu zdravému rozumu.

A ukazuje sa, že na dosiahnutie tohto cieľa jej nestačí len povedať, aby nezničila ľudí…

Ak si to tak sedliacky rozoberieme, tak chatbot-i (ako ChatGPT) vôbec nie sú skutočnou inteligenciou. Sú to len programy, ktoré vymýšľajú-generujú odpovede na to, čo im hovoríte. A nie sú schopné myslieť, dokonca ani nesimulujú myslenie. Áno, položil som otázku chatbotov-i a dostal som celkom uveriteľnú odpoveď. Potom som zmenil jedno slovo, čím som vytvoril inú otázku, ale stále som dostal rovnakú odpoveď, takže to nie je o tom, akú múdru!

A ak to celé pojmeme takto, výsledkom bude veľmi zjednodušený výklad, ktorý úplne vylučuje princíp, že sa umelá inteligencia učí zo všetkých vstupov. Súčasná „umelá inteligencia“ dokáže prijať nové vstupné údaje na generovanie nových odpovedí, ale to je zatiaľ všetko.

Čiže tak ako sa učí (rovnako ako aj my), sa stáva inteligentnejšou, formuluje si stále rýchlejšie a rýchlejšie spôsoby učenia, čím by sa mala stávať viac a viac inteligentnejšou…

Človek je len kus mäsa, ktorý vymýšľa reakcie na veci, ktoré mu hovoríte. Keď je človek skúsenejší, naučí sa vyberať si odpovede na základe pohľadu na minulé skúsenosti, aby mohol formulovať odpoveď. Mimochodom, asi takto sa zlepšuje aj váš vlastný model umelej inteligencie. Zbierate skúsenosti, konzultujete skúsenosti, a keď čelíte otázke, formulujete odpoveď.

Dnes mi ChatGPT nepripadá ako umelá inteligencia, ale za tých pár mesiacov, čo už je verejne dostupný, toho určite veľa dokázal…

Asi to je začiatok pretekov. Existujúce systémy sa môžu stať znalejšími (pre určitú definíciu znalostí), ale možno nie inteligentnejšími. Nuže súdiac podľa týchto skúseností si osobne nemyslím, že sa máme čoho obávať. Z toho mi vyplýva iba jediné – nazývať to, čo teraz nazývame „umelou inteligenciou“ je len marketingový trik.

Július Kováč, peerIT