V týchto mesiacoch sa najviac hovorí o umelej inteligencii v podobe ChatGPT. Odborne sa tomu venujeme na pomerne veľkom priestore aj v tomto vydaní nášho magazínu, veľa článkov nájdete aj na našom webe.

Pozn. redakcie: Článok vyšiel v aprílovom vydaní časopisu TOUCHIT.

Len veľmi krátko pre ľudí, ktorých táto téma akosi obišla – ide o vytvorenie najčastejšie textovej odpovede na zadanú otázku pomocou dopredu natrénovaného robota. Na rozdiel od hľadania na Google, keď dostanete mnoho výsledkov, v prípade ChatGPT máte len jeden. A ide to aj ďalej, umelá inteligencia dokáže nakresliť obrázky podľa zadania alebo zostaviť video či skomponovať hudbu. Postupne sa takáto umelá inteligencia integruje do internetových vyhľadávačov a stane sa ešte dostupnejšou.

Zaujímajú sa o to všetci – moderoval som na túto tému odborný webinár za účasti ľudí z oblasti vzdelávania, neziskových organizácií i komerčných firiem. Pre mňa premiérovo som o ChatGPT hovoril v populárnej relácii u Braňa Závodského, boli u nás všetky televízie, vyjadrovali sme sa pre viaceré denníky. Paradoxne som však na túto tému nepočul veľa zo sveta štátnych autorít, ako je napr. ministerstvo zodpovedné aj za informatizáciu Slovenska alebo Národný bezpečnostný úrad. To ma celkom prekvapuje.

Zdroj: TOUCHIT
Ondrej Macko

Prečo teda taký veľký záujem zo strany verejnosti? Myslím, že si to mnoho ľudí už vyskúšalo, lebo založiť si konto je mimoriadne jednoduché. Paradoxne sa vás pri zakladaní účtu nikto nepýta na to, aký máte vek, pohlavie, nemusíte pravdivo odpovedať na otázku z akej krajiny pochádzate a podobne. Nič sa pritom nepreveruje. Rovnako na Slovensku prispelo k záujmu o túto tému to, že umelá inteligencia už teraz od začiatku funguje v slovenčine. Ak sa teda opýtate po slovensky, výsledok je v slovenčine. Ak sa opýtate v angličtine, dostanete výsledok v angličtine a je to obsahovo iný výsledok, ako keď sa pýtate v slovenčine. Pre iný jazyk má natrénované iné texty, často aj obsahovo iné.

Ďalší dôvod záujmu je v tom, že to veľmi pomáha študentom napr. pri tvorbe slohových prác. Umelá inteligencia naozaj dokáže vytvoriť na zadanú tému gramaticky správnu odpoveď a vo svojich tvrdeniach si je prekvapivo istá. Robí tak aj vtedy, keď sa úplne mýli, zamieňa si osoby aj fakty – odborne sa tomu hovorí, že má halucinácie. Samozrejme, toto je prechodný jav, ktorý sa časom vyčistí, teraz sme v samom začiatku tejto formy umelej inteligencie.

Toto všetko budí u mnohých ľudí záujem, ale aj oprávnené obavy – o prácu môžu prísť najskôr ľudia, ktorí robia s textom. V ohrození sú novinári, právnici, úradníci, programátori, učitelia, ale napr. aj lekári. Jednoducho sa dá povedať, že čím viac času trávite za počítačom (v akejkoľvek forme), tým je vaša náhrada umelou inteligenciou pravdepodobnejšia. Ideálne nasadenie AI je vo firmách s telefonickou podporou, ako sú poisťovne, telekomunikační operátori či banky. Tam už niečo podobné existuje, ale poznáte to asi aj na sebe, že takmer vždy chcete, aby ste skončili u „živého“ človeka. Tak teraz skončíte u osoby, ktorú budete považovať za živú na prvýkrát, akurát, že to bude robot v ľudskej koži. Umelá inteligencia si však dokáže pospájať znalosti a príde na súvislosti, ktoré nikomu nenapadli – a môže z toho byť liek proti rakovine.

V našom článku o ChatGPT sa dozviete, že svetové autority už vyzvali na polročnú prestávku pri jej vývoji. Nuž, polrok o ničom asi nerozhodne, s veľkou pravdepodobnosťou je to volanie autorít z firiem, ktoré v tejto oblasti zmeškali vlak a rady by ho dobehli. Prekvapivo sem patrí aj inak ambiciózny Google.

Osobne som si vyskúšal tvoriť články na rôzne témy s umelou inteligenciou a konštatujem, že zatiaľ v redakcii neplánujeme prejsť na posilnenie nášho redakčného tímu prijatím takýchto virtuálnych redaktorov. Určite by to bolo lacnejšie, asi aj rýchlejšie a pohodlnejšie. Výsledok je však vždy článok, ktorý musí niekto dôkladne pozrieť a fakty si overiť. A je to článok strojový, je jasne cítiť, že nie je tvorený srdcom, ale generovaním z už zverejnených textov. Navyše, dopátrať sa zdrojov, odkiaľ to ChatGPT zobral, je takmer nemožné. A k našej práci patrí preverovanie informácií z viacerých zdrojov.

Ondrej Macko
Obrázok, ktorý vytvorila umelá inteligencia

Určite je však ChatGPT taká veľká zmena, ako príchod počítačov alebo samotného internetu do spoločnosti. Mimochodom, doména .sk vznikla pred 30 rokmi a ja sa na túto dobu pamätám – obsah na týchto slovenských doménach bol zo začiatku žalostný, bolo ho ako šafranu a zverejneným  informáciám sa nedalo veriť. Teda nie, že by ste dnes mali veriť všetkému, čo je na internete, ale v podstate sa hlavný prúd informácií už presunul z bývalých knižníc práve sem.

Umelá inteligencia zmení náš prístup k práci, zábave a celkovo k životu. Naozaj to môže byť dobrý partner pre osamelých ľudí. Niekto, s kým sa dá kedykoľvek dobre porozprávať a vy si budete môcť nastaviť parametre vášho virtuálneho partnera. Váš partner síce bude žiť len v mobilnom telefóne, ale môžete ho milovať. Niektoré nezameniteľné stránky vzťahu medzi ľuďmi tu však (zatiaľ) možné nie sú.

Na Slovensku sme v dobe naplno rozbehnutej volebnej kampane. A je celkom možné, že aj tu už uvidíme, ako môže umelá inteligencia pripraviť zábery s politikmi, ktorí budú robiť nepredstaviteľné veci. Budú mať verný hlas aj podobu tváre. Uff!

Teda ako? Umelo zastaviť vývoj alebo naopak vrhnúť všetky sily do umelej inteligencie? Blížime sa k bodu singularity, z ktorého niet návratu a umelá inteligencia začne rozvíjať samú seba bez toho, aby to mohol ktokoľvek z nás ovplyvniť? Dosť desivá predstava a verím, že tu ešte nie sme. Zašli sme však dosť ďaleko a nemyslím si, že možnosť voľby vôbec máme. Pandorina skrinka s umelou inteligenciou je otvorená, duch je z fľaše von, kocky sú hodené. Asi naozaj časť ľudí príde o prácu a budú si musieť nájsť inú. Pravdepodobne kontrolnú, lebo to vyzerá tak, že kontrolovať AI budeme musieť vždy. Asi aj držať na uzde. Je však určite čas vytvoriť jasné pravidlá či zákony, ako má umelá inteligencia fungovať. Podobne ako to dakedy dávno rozumne vytvoril Isaac Asimov pri robotike.

S umelou inteligenciou sa musíme naučiť žiť, podobne ako sme sa naučili žiť s internetom. Obrátiť sa jej chrbtom a myslieť si, že takto prestane existovať, nepomôže. My ako redakcia TOUCHIT budeme túto tému veľmi starostlivo sledovať.

Prečítajte si aj:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.