Huawei Mate 10 Pro je vybavený procesorom Kirin 970. Bude poháňať aj nástupcu modelu Huawei P10.

Huawei Mate 10 Pro je prvý telefón s procesorom Kirin 970, ktorý obsahuje dedikovanú neurónovú jednotku. V praxi to znamená, že má v sebe zabudovanú umelú inteligenciu, ktorá ovplyvňuje fungovanie smartfónu.

Umelá inteligencia sa využíva napríklad pri fotení – dokáže rozpoznať fotený objekt, ak spadá do jednej z 13 kategórií a aplikovať ideálne nastavenie fotoaparátu. Kirin 970 v rámci tohto procesu využíva strojové učenie, samotná neurónová jednotka čerpá informácie z databázy státisícov fotiek.

Umelá inteligencia je prínosom aj v rámci bežného používania telefónu. Dokáže analyzovať jeho používanie a na základe toho optimalizovať beh aplikácií. Ak budete napr. pravidelne používať najobľúbenejšie aplikácie, Kirin 970 vie predpripraviť potrebný výpočtový výkon alebo aplikáciu vopred načítať na pozadí. Huawei tvrdí, že vďaka optimalizácii umelou inteligenciou bude telefón rovnako svižný aj po 18 mesiacoch používania. Niečo podobné ponúkal už Kirin 960, v prípade nového procesora ide o druhú generáciu tejto funkcie, ktorá by tak mala byť opäť o niečo dokonalejšia. 

Kirin 970 a jeho kľúčové vlastnosti

Výrazným prínosom v rámci bežného používania však má byť fakt, že neurónová jednotka je v prípade Kirinu 970 otvorená aj vývojárom tretích strán. Podľa informácií spoločnosti Huawei pracuje na vývoji aplikácií, ktoré sú optimalizované pre umelú inteligenciu v Kirine 970, aktuálne viac ako 330 tisíc vývojárov. Výsledky ich práce by sa mali objaviť v obchode Huawei AppStore, ktorý bude u nás spustený na jar budúceho roka.

Príkladom aplikácie, ktorá je optimalizovaná pre Kirin 970, je aj predinštalovaný Microsoft Translator. Ten v našom testovaní nefungoval lepšie alebo rýchlejšie v porovnaní s neoptimalizovaným Prekladačom Google. Huawei však tvrdí, že prekladač od Microsoftu je aktuálne optimalizovaný najmä pre preklady z/do čínštiny. Uvidíme teda časom, či bude prekladať aj ostatné jazyky lepšie alebo nie.

Využitie umelej inteligencie pri offline preklade

Huawei tiež tvrdí, že hoci sa umelá inteligencia učí spoznávať vaše používanie telefónu, všetky dáta sú uložené v telefóne a nič sa nikam neposiela. Taktiež platí, že v prípade obnovenia továrenských nastavení sa zmažú všetky naučené dáta pre optimalizáciu telefónu a neurónová jednotka začne odznova analyzovať jeho používanie. Je zrejmé, že umelá inteligencia bude v roku 2018 často skloňovaný pojem výrobcov smartfónov. Hoci ide o prirodzenú evolúciu technológií, spoločnosti potrebujú novú marketingovú frázu, ktorou budú môcť upozorniť na nové funkcie. Tým nechceme znevažovať prínos noviniek, jednoducho je to tak. Je jednoduchšie povedať, že telefón má umelú inteligenciu, ktorá zlepší jeho používanie, ako menovať jednotlivé nové funkcie a vylepšenia.

Sami sme však zvedaví, ako bude z umelej inteligencie o polroka ťažiť Kirin 970 a s čím prídu na trh ostatné spoločnosti. Očakávame, že rok 2018 bude skutočne atraktívny.

Prečítajte si aj:

Recenzia Huawei Mate 10 Pro: 6 palcov pre masy

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit