Reportér BBC bol na úteku iba sedem minút, po takto krátkej dobe ho kamerový systém v meste Kuej-jang vypátral a bezpečnostné zložky zatkli

Samozrejme, nešlo o reálne zatknutie a stíhanie za zločin, ale iba o demonštráciu toho, ako táto sieť kamier s pokročilou umelou inteligenciou funguje. Reportér BBC (John Sudworth) si to dobrovoľne vyskúšal na vlastnej koži, pričom bezpečnostné zložky nemali o tomto človekovi žiadne prechádzajúce záznamy, iba fotografiu. Taktiež sa vedome snažil vyhýbať verejným kamerám, čo mu však v konečnom dôsledku nepomohlo. Digitálne „oko“ ho odhalilo behom siedmych minút.

Demonštrácia sa odohrávala v meste Kuej-jang (provincia Kuej-čou), ktoré má viac než 4 milióny obyvateľov – také menšie Slovensko. John Sudworth bol na základe obyčajnej fotografie označený ako podozrivá osoba, ktorú polícia behom okamžiku vypátrala. Čínska polícia sa týmito výsledkami patrične chváli a je hrdá na vybudovanú sieť bezpečnostných kamier.

Aktuálne dohliada na poriadok a bezpečnosť v celej Číne viac ako 170 miliónov bezpečnostných kamier. To je však na najľudnatejšiu krajinu sveta stále málo. V nasledujúcich rokoch má čínska vláda v pláne inštalovať ďalších 400 miliónov kamier. Podľa odhadov by to mohlo byť už v roku 2020.

Vďaka takejto sieti inteligentných kamier vie polícia v extrémne krátkom čase vypátrať akúkoľvek osobu. Samozrejme, nie v každej oblasti Číny. Základom je poznať podobu, resp. mať k dispozícii fotografiu. Vďaka pokročilej umelej inteligencii vie systém kamier rozpoznávať tváre, odhadovať vek, rasu, a taktiež určovať pohlavie. 

Polícia dokáže pohyb hľadanej osoby sledovať aj spätne, a to až týždeň dozadu. Taktiež vie identifikovať, s kým sa konkrétna osoba stretávala, aké auto šoférovala a akú malo auto štátnu poznávaciu značku. Táto „chobotnica“ sa dokáže napojiť aj na rodinu sledovanej osoby, kolegov alebo kamarátov. WAW, iné slová to lepšie nevyjadria, samozrejme, iba do momentu, kedy je takýto systém využívaný pre blaho a bezpečnosť obyvateľstva, nie proti nemu.

A práve tohoto sa obáva množstvo obyvateľov Číny. Odporcovia tvrdia, že systém inteligentných bezpečnostných kamier podstatne narušuje súkromie ľudí, pričom je väčšina obyvateľstva vo veľkomestách neustále a komplexne monitorovaná. Obávajú sa aj toho, že ozbrojené, resp. informačné zložky môžu zneužívať tieto kamery na obmedzenie slobody tých ľudí, ktorí nesúhlasia s vládou a stavajú sa jej na odpor.

Odpoveď čínskej vlády je jednoduchá, tejto technológie sa nemusí obávať nikto, kto neporušuje zákon. Čínska vláda má však ešte väčšie a skutočne ambiciózne plány do budúcna. Sofistikovaný systém kamier má v budúcnosti nie len zabraňovať trestnej činnosti, ale ju aj efektívne predvídať.

Rozpoznávanie tvárí pomocou umelej inteligencie nie je ničím novým, ale v takomto rozsahu ide o skutočný unikát, ktorý sme doposiaľ videli iba v sci-fi filmoch. Rozpoznávanie tvárí sa využíva aj pri vstupe na pracoviská alebo pri výberoch z bankomatov. Americký spravodajský týždenník, Newsweek, uviedol, že táto technológia si našla cestu aj v segmente služieb.

Dobrým príkladom je obchod s rýchlym občerstvením v Pekingu (KFC), ktorý skenuje tváre prichádzajúcich zákazníkov a na základe pohlavia a veku im odporúča vhodné menu. Ďalším príkladom sú verejné toalety, kde sa týmto systémom zabraňuje krádežiam toaletného papiera. Kamery skenujú tváre návštevníkov verejných toaliet a na základe analýzy im dávkovač vydá potrebné, resp. predpokladané množstvo papiera. Ak máte hnačku, môže ísť o veľký problém :).

Aký máte názor na takýto systém inteligentných bezpečnostných kamier? Vedeli by ste si to predstaviť aj na Slovensku? Akákoľvek osoba v pátraní by mohla byť zadržaná do niekoľkých minút. Taktiež by sa jednoduchšie vyhľadávali aj nezvestné osoby.

Prečítajte si aj:

Profesionálny kamerový systém – Wisenet Samsung

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE