O tom, že Microsoft pripravuje nástupcu radu Lumia sa povráva už dlhšiu dobu. Tiež sa však všeobecne vie, že Lumie v predajoch netrhali rekordy a momentálne sa mobilný operačný systém Windows Phone, respektíve najnovšia verzia Windows 10 Mobile nachádza na pokraji prežitia. Zvráti tento trend chystaná vlajková loď s označením Surface Phone?

Tento rok sme už boli svedkami viacerých „zaručených“ špecifikácií a predpovedí dizajnu i funkcií chystaného smartfónu od Microsoftu (viď napríklad titulný obrázok tohto článku). Tentoraz však našu pozornosť zaujal príspevok na Twitteri od zdroja, ktorý možno označiť za dôveryhodný. Nie je ním nik iný ako známy a uznávaný americký blogger Evan Blass, ktorý má za sebou desiatky úspešných prognóz z minulosti (Moto X, Nexus 6, Samsung Galaxy S6 Active, Lumia 735, Sony Xperia Z, Asus Padfone mini…). Ten v piatok zverejnil fotky nového zariadenia spolu s komentárom, že tento smartfón bude poháňaný procesorom od Intelu, ktorý nebude v parametroch ďaleko od tých, ktoré Intel používa v laptopoch. Vyzerať by mal takto:

microsoft_1478337236480_nowat

Pôvodne sa pritom čakalo, že Surface Phone bude vybavený procesorom Snapdragon 830 v kombinácii s 8GB RAM. Na fotky chvíľu na to reagoval jeden fanúšik príspevkom „Pekný koncept, ale nič viac“. Odpoveď od Blessa „Oveľa viac ako koncept, nechajte sa prekvapiť“ spolu s ďalšími zverejnenými fotografiami (tentoraz v reálnom prostredí, viď nižšie) by mohla znamenať, že koncept sa skutočne nebude líšiť od reality a Surface Phone s Windows 10 Mobile môžeme očakávať už čoskoro. Žiadne bližšie informácie zatiaľ neprezradil, no už podľa predpokladaného procesora a fotiek sa dá vyčítať, že Microsoft vybaví Surface Phone určite prémiovo a tentoraz staví všetko na najvyššiu triedu smartfónov. Posledné kroky Microsoftu (napríklad predstavenie Surface Studio a Surface Book) nasvedčujú, že sa v oblasti hardvérových výrobkov bude zameriavať predovšetkým na inovatívne high-end zariadenia a nižšiu i strednú triedu nechajú, aspoň zatiaľ, iným hráčom. Po neúspechu Lumií je to samozrejme logický strategický krok.

surface_1478337340352_nowat

Zdroj: Twitter