Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Klienti od dnešného dňa nahlasujú škody, ktoré spôsobili povodne a záplavy následkom intenzívneho dažďa po celom Slovensku. Od 13.9. eviduje UNIQA 340 nahlásených poistných udalostí a aktuálna výška škôd predstavuje približne 1 250 000 Eur. Keďže ľudia začali škody nahlasovať najmä dnes, očakávame, že počet škôd ako aj suma budú významne stúpať v priebehu ďalších dní.

Najväčší nápor hlásení očakávame od zajtra, keď sa predpokladá, že dažde na väčšine územia ustanú a ľudia sa budú môcť sústrediť na sčítanie škôd.

Najviac škôd je hlásených zo západného a severného Slovenska, najmä z oblasti Záhoria, Bratislavy a potom z oblasti Kysúc. Ľudia hlásia najmä škody z povodní a záplav a poškodenie predmetov následkom pádu stromov po víchrici. Ide napríklad o vytopenie domov, pivníc, záhrad. V niektorých domoch voda dokonca vyrazila pivničné okná a doslova zaplavila pivničný priestor. Silné prívalové dažde tiež spôsobili zatečenie vody do domov cez strechy a následné poškodenie omietok a stien.Klienti tiež hlásili poškodenie elektrických spotrebičov a škody následkom výpadkov elektriny. Máme tiež hlásenia škôd na autách, buď zo zatopenia alebo poškodenia následkom pádu stromov.

UNIQA už časť škôd vyplatila. „V snahe čo najviac pomôcť ľuďom zo zasiahnutých oblastí budeme väčšinu škôd likvidovať v zrýchlenom konaní a v prípade potreby sme pripravení poskytnúť klientom zálohy na poistné plnenie,“ hovorí riaditeľ likvidácie škôd UNIQA Daniel Červenka. Žiadosť o zálohu klienti  môžu doplniť do hlásenia udalosti a o výške zálohy rozhodne likvidátor na základe rozsahu škody, ktorá klientom vznikla.

Väčšie škody budú potrebovať obhliadku. Všetci pracovníci sú v plnom nasadení, UNIQA však upozorňuje, že technici sa môžu v niektorých najviac zasiahnutých oblastiach dostať do terénu až po tom, ako ich tam pustia bezpečnostné či záchranné zložky.

Poistenie a povodňové mapy

Väčšina zmlúv kryje škody na domoch, bytoch a zariadení domácnosti následkom povodne a záplavy už v základnom poistení nehnuteľnosti a domácnosti.

Pre poistenie sa však v krajine dôsledne používajú povodňové mapy, ktoré vymedzujú 4 rizikové zóny. V prípade, ak miesto poistenia spadá pod povodňovú zónu 4, riziko povodne a záplavy nie je možné poistiť. Ostatné nebezpečia/riziká ako napr. požiar, víchrica sa, samozrejme, dajú poistiť. Do povodňovej zóny 4 však spadá len niečo málo cez 1 % miest poistenia. Najnižšie sú ceny poistného v povodňovej zóne 1, v povodňových zónach 2 a 3 sa ceny poistného zvyšujú. V rámci IT systému, cez ktorý sa zmluvy uzatvárajú, má UNIQA databázu povodňových/záplavových zón, ktorá podľa miesta poistenia zaradí nehnuteľnosť/domácnosť do konkrétnej povodňovej/záplavovej zóny.

Ako nahlásiť škodu

Škody po povodniach či záplavách môžu klienti nahlasovať, mailom alebo online prostredníctvom našej webovej stránky https://skody.uniqa.sk/. Stav a riešenie svojej škodovej udalosti môžu klienti UNIQA poisťovne sledovať online na našej stránke www.uniqa.sk.

Aj aktuálne komunikujeme s klientami najmä online, pretože je to najrýchlejší spôsob registrácie škody a zaslania všetkých potrebných dokumentov.

Ak Vám zatopilo dom, pivnicu, či garáž, mali by ste vykonať všetky opatrenia, aby ste zamedzili zväčšeniu rozsahu škody. Zničené veci však odporúčame až do vykonania obhliadky nevyhadzovať, výnimku tvoria samozrejme prípady, keď je to nevyhnutné z bezpečnostných či hygienických dôvodov.

„K vybaveniu škodovej udalosti je potrebný súpis poškodených vecí s udaním rozsahu poškodenia a je vhodné urobiť si aj vlastnú fotodokumentáciu, pomôže aj zaslanie videa,“  hovorí Daniel Červenka z UNIQA a dodáva: „Ak došlo k poškodeniu motorového vozidla v dôsledku živelnej udalosti, odporúčame všetko zdokumentovať fotografiami či videom a počkať na obhliadku poisťovne, ktorá zistí rozsah škôd. V prípade, že je vozidlo nepojazdné, cez asistenčnú službu si dohodnite odtiahnutie vozidla do servisu, ktorý vykoná jeho diagnostiku.“

Značky: