Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Universal Robots, globálny dodávateľ kolaboratívnych robotov, na konferencii Brno Průmysl 4.0 uviedla, že stále viac českých a slovenských podnikov zvažuje nasadenie automatizačnej technológie, jej rýchlejšiemu zavedeniu však bránia niektoré mylné predstavy o robotoch. Technológie kolaboratívnych robotov umožňujúce bezprostrednú spoluprácu ľudí a strojov tieto mýty búrajú a zvyšujú dostupnosť robotov aj v segmente SMB podnikov, ktoré potom s ich pomocou dokážu riešiť aktuálne výzvy rastu zákaziek a nedostatku pracovníkov.

Medzi najčastejšie mýty o robotoch patria tieto:

  • Roboty sú nebezpečné. Skutočnosť: Coboty Universal Robots obsahujú, napríklad, až 15 bezpečnostných funkcií a môžu tak bez obáv pracovať bok po boku s ľudskými pracovníkmi.
  • Nasadenie a údržba robotov sú náročné. Skutočnosť: Coboty je možné ľahko nasadiť na výrobnú linku v priebehu niekoľkých hodín a flexibilne premiestňovať vo výrobnej prevádzke podľa potreby. Údržba je minimálna.
  • Roboty sú pre veľké prevádzky. Skutočnosť: Coboty sú zvyčajne nasadzované, aby vykonávali jednoduché procesy a sú preto vhodné i do tých najmenších prevádzok.
  • Nasadenie robotov je drahé. Skutočnosť: Inštalácia si vyžaduje len minimálnu investíciu, nie je potrebné meniť výrobnú infraštruktúru. Návratnosť investície do kolaboratívnych robotov sa pohybuje najčastejšie v rozmedzí 6 až 12 mesiacov.
  • Roboty rušia pracovné miesta. Skutočnosť: Roboty vykonávajú rutinnú a vyčerpávajúcu prácu namiesto pracovníkov a umožňujú im prejsť na lepšie pozície. Podľa veľkého počtu prieskumov generujú robotické technológie celkovo viac pracovných miest než rušia.

„Jedným z najväčších mýtov, s ktorým sa často stretávame sú obavy, že vďaka robotom stúpne nezamestnanosť,“ povedal na konferencii Pavel Bezucký, obchodný riaditeľ Universal Robots pre Českú republiku a Slovensko. „Skutočnosť je však úplne iná: väčšina českých a slovenských podnikov márne zháňa nových pracovníkov, aby dokázali pokryť súčasný nárast zákaziek. Automatizácia vo forme kolaboratívnych robotov im naopak umožní s tým istým personálom zvýšiť produktivitu a uľahčiť prácu zamestnancom tým, že za nich prevezmú nezáživné alebo vyčerpávajúce úkony.“

Druhý ročník medzinárodnej B2B konferencie Brno Průmysl 4.0 zameranej na fenomén priemyslu 4.0 zorganizovala Regionálna hospodárska komora Brno v Hoteli International Brno. Účastníci sa mohli zoznámiť so svetom chytrej výroby a vypočuť si prednášky odborníkov z Čiech i zo zahraničia. Dozvedeli sa, ako využiť štvrtú priemyselnú revolúciu, čo sú to otvorené platformy pre automatizáciu 4.0 a či roboty nahradia ľudskú prácu.

 

Značky: