Toto je univerzálny router a jeho primárna podpora je pre VDSL / ADSL spojenie. Vďaka LAN 4 portu, ktorý je univerzálny, sa dá použiť aj ako bežný WAN router. Teda s optickým pripojením, ako Access Point, Bridge alebo ako extender v domácej sieti. K univerzálnosti tohto zariadenia pomáha aj podpora 3G / 4G modemu cez USB port. Ten sa dá využiť na pripojenie dátových aj tlačových zariadení.

Tento router má v sebe pokročilú výbavu, akú poznáme zo zariadení tejto značky. Mnohé z nich sa viažu na konfiguráciu portov, podporu IPv6, presmerovanie fyzických rozhraní medzi portami v routeri alebo napríklad na podporu VPN tunelov. Nakonfigurovať môžete až 10 VPN tunelov.

Je tu možnosť aktivácie rodičovskej kontroly a definovať obmedzenia na vybrané porty LAN. Samozrejme, so všetkými pravidlami pre pripojené zariadenia samostatne. Kontrola dátovej prevádzky sa vykonáva samostatne pre DSL linku a pre WAN pripojenia. V prípade, že máte IPTV, dá sa aktivovať režim na výhradné pridelenie priority tomuto protokolu.

Odporúčame to urobiť aj vzhľadom na to, že toto je router s podporou Wi-Fi N a prenosové rýchlosti sú maximálne 300 Mb/s. Po pripojení flashdisku k USB portu je tu možnosť nastaviť prístupové práva pre piatich používateľov a následne povoliť, či zakázať prístup týchto používateľov k pripojeniu na flashdisk. K dátam sa dá dostať štandardne cez rozpoznanie v miestnej sieti alebo cez protokol FTP. Aktualizáciu firmvéru je treba realizovať ručne. Teda vyhľadať novinky na stránkach výrobcu a následne cez funkciu v rozhraní súbor uploadovať do routera.

Router má samostatné tlačidlo na zadnej strane, ktorým sa dá vypnúť Wi-Fi. V rozhraní sa dá nastaviť automatický časový plán na zapnutie a vypnutie bezdrôtového vysielania. Pri teste prenosových rýchlostí sme sa dostali na rýchlosť 5,1 MB/s stabilne po 20 sekundách prenášania dát. To pri vzdialenosti 2 metre od routera a priamej viditeľnosti. Je prirodzené, že tento model s Wi-Fi N sa nemôže rýchlosťou rovnať routerom so štandardom AC. Ocenili sme ale jeho stabilný dátový tok na vzdialenosť 20 metrov a jednu stenu. Tam bola rýchlosť 4,3 MB/s, a to je naozaj dobrý výsledok.

Počas testovania sa nám stalo, že sa router reštartoval po vložení flashdisku do USB rozhrania. Nebolo to pravidlom, no občas sa to stane. Snáď túto chybičku výrobca opraví v niektorej z nasledujúcich aktualizácií.

Hodnotenie
+ ADSL / VDSL a WAN pripojenie,
+ kvalita dátového prenosu,
+ extra široké možnosti nastavenia,
+ 10 VPN IPSec tunelov,
+ plány aktivácie Wi-Fi
– sporadické reštartovanie pri využití USB portu

Cena: 49,90 EUR
Zapožičal: TP-Link

Verdikt

Model TP-Link TD-W9970B je nadštandardne vybavený DSL modem a router v jednom, ktorý prekonáva obyčajné modely dodávané operátormi.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.