Zaujímavý príbeh z prostredia psychiatrie zaujme fanúšikov trilerov, hororov a v neposlednej rade aj tých, ktorí idú na vlne Apple

Steven Soderbergh, svetovo známy a uznávaný režisér spravil zaujímavý počin. Milovník profesionálnych RED kamier sa rozhodol, že tieto ťažké zariadenia odloží a natočí film za pomoci iPhonov. Po veľmi úspešných filmoch (Traffic ,Magic Mike, Dannyho parťáci, Logan Lucky a pod.) bol tento špecifický projekt skutočnou výzvou, ktorá nemusela skončiť dobre. Ale skončila, minimálne Steven Soderbergh je nadmieru spokojný.

Soderbergh uviedol, že väčšina filmov natočených na iPhone sú iba reklamné projekty alebo filmy s veľmi nízkym rozpočtom. V jeho prípade to je však úplne inak, film Unsane síce mal obmedzený rozpočet, ale výsledok je úplne iný, je to celovečerný film plný kvalitných záberov. Dodal, že ktokoľvek uvidí tento film a nebude vedieť nič o jeho produkcii, tak ho ani vo sne nenapadne, že by bol celý natočený iPhonom.

Množstvo ľudí má predsudky voči veľkosti zariadenia (tieto slová môžeme potvrdiť). Ja nie, nové smartfóny vedia natáčať kvalitné video v 4K rozlíšení, ktoré je plne dostačujúce aj na náročnejšiu postprodukciu. Film som videl na 12 metrovom plátne a vyzerá ako zamat, dodal Soderbergh. Taktiež uviedol, že natáčanie filmu na iPhone bola preňho oslobodzujúca skúsenosť. Mám rád voľnosť a oslobodenie od ťažkej techniky/vybavenia, to ponúkne iba smartfón.

V tomto momente vám môže napadnúť myšlienka, že natočiť film na iPhone môže každý. To je síce pravda, ale treba brať do úvahy to, že v tomto prípade boli všetky zariadenia v rukách skúsených profesionálov. Neodmysliteľnou súčasťou bolo aj rôzne špeciálne príslušenstvo pre tieto zariadenia, ktoré nie je najlacnejšie.

Všetky podrobnosti o natáčaní filmu nie sú známe, ale keďže sa natáčal ešte v lete minulého roka, tak je najpravdepodobnejšie, že bol točený na iPhone 7 Plus. Ak však berieme do úvahy možnosť natáčania 4K videa, tak to mohli byť všetky iPhony od 6s vyššie.

Ďalším zaujímavým faktom je, že všetky zábery potrebné pre tento film dokázali natočiť za menej než dva týždne. Dosť dobré! Dodajme, že Steven Soderbergh tento film režíroval, ale aj strihal. Film Unsane má oficiálnu premiéru 23. marca v USA. Kedy sa dostane do Európy zatiaľ nie je známe.

Pre zaujímavosť, tento film nie je jediným celovečerným projektom natočeným na iPhone. Aj keď je pravdou, že bude patriť medzi tie najvýznamnejšie. Známym počinom je aj film Tangerine, ktorý bol natočený na iPhone 5s s 8 dolárovou aplikáciou a anamorfickým objektívom z kickstarteru.

Zdroj: 9to5mac.com

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE