Keďže je iPhone 7 Plus už viac ako rok staré zariadenie, prichádza čas na bilancovanie a porovnávanie s nástupcami

Jedným dychom dodám, že sa nestáva často, aby som používal jedno primárne zariadenie takto dlho, čo je z môjho pohľadu veľmi dobrá vizitka pre Apple, a tiež celkom veľké prekvapenie, nakoľko som Applu ešte pred vyše rokom extra neholdoval a jeho zariadenia boli pre mňa po funkčnej stránke neatraktívne.

V tomto článku by som sa s vami rád podelil o moje pocity z ročného používania iPhone 7 Plus, pričom ho porovnám s nástupcom, teda iPhone 8 Plus, ktorý som niekoľko dní testoval, a taktiež nevynechám teoretické porovnanie s iPhone 10. Napokon dodám, že v piatok sa spustili prvé predobjednávky na „revolučný“ iPhone 10, teda menšie šialenstvo, ktoré 3. novembra úplne vypukne. iPhone 8/8 Plus si už bežne kúpite v každej lepšej predajni s elektronikou alebo u premium resellerov.

Rýchly pohľad na osmičky a desiatku

Predaje osmičiek nie sú také veľkolepé, ako býva u nových jablčných smartfónov zvykom. Nie je to však nič také, čomu by sa nedalo chápať. Túto situáciu si Apple uvedomuje a subjektívne si myslím, že stým počítal. iPhone 10 už pri predstavení poslal osmičku do „dôchodku“, čoho si je Apple vedomý, ale osmička tu každopádne byť musí.

Je to poistka pre prípad, že by to s desiatkov nevyšlo podľa predstáv, s čím sa však počíta iba minimálne. V druhom rade je to zariadenie, ktoré má označenie 8, pričom týmto číslom ide do boja s konkurenčnými osmičkami. Po tretie – je to pravdepodobne posledný iPhone s dobre známou konštrukciou, na ktorú sú používatelia roky zvyknutí. A po štvrté, obe osmičky boli dostupné veľmi skoro po ich predstavení, pričom desiatka prichádza až teraz a aj to bude iba v obmedzenom množstve, ktoré sa na 100% vypredá v prvé dni predaja.

Takže, ak by nebola osmička, Apple by do novembra nemal v ponuke žiadnu novinku, na ktorej by aspoň z časti zarábal, pričom v novembri bude dostupný iba obmedzený počet desiatok, čo by teoreticky mohlo znamenať nedočkavosť a rozmýšľanie „jablčných ovečiek“ nad prechodom ku konkurencii, ktorá je tento rok skutočne silná a má čo ponúknuť. Každopádne, Apple s istotou vie čo robí a naše úvahy zostávajú aj naďalej úvahami. Pikoškou je, že máme v okolí aj takých fanúšikov a milovníkov jablka (je ich množstvo), ktorí si kúpili najprv osmičku a následne siahajú po desiatke, aby im náhodou niečo neušlo.

Prejdime k podstate – je pre používateľov iPhone 7 alebo 7 Plus prechod na tohtoročné novinky relevantný?

Začnem desiatkou, okolo ktorej preletím ako Ferrari. Prechod zo 7/7 Plus na desiatku je relevantný, nakoľko ide o kompletnú zmenu dizajnu, používateľského zážitku, resp. prostredia, pričom pribudli aj nové technológie. Tento telefón je úplne iný iPhone, na aké sme boli doposiaľ zvyknutí.

Apple po prvý krát, doslova, vyhodil fyzické tlačidlo z pod displeja, ktoré bolo pre tieto zariadenia synonymom a LCD panel nahradil moderným OLED displejom. Pomer displeja k veľkosti telefónu je výborný a konečne konkurencieschopný. Novinkou je aj špeciálna TrueDepth kamera na rozpoznávanie tvárí, pričom takúto technológiu nemá ešte žiadna konkurencia. Výborný je aj fotoaparát, ktorý je však takmer totožný s tým, čo má iPhone 8 Plus. Rozdielom je iba nižšia clona teleobjektívu a jeho optická stabilizácia. Spracovanie, aj keď som ho naživo nevidel, bude určite prvotriedne a celkový dojem fascinujúci. ALE!

Je tu však niekoľko ale, kvôli ktorým by som osobe na desiatku neprešiel. Chýba touchID, teda fyzické tlačidlo pod displejom, ktoré nahradila TrueDepth kamera, ktorá bude rozpoznávať tvár používateľa – faceID. Biometrické snímače sa neustále vyvíjajú a Apple tvrdí, že rozpoznanie tváre bude mnohonásobne bezpečnejšie ako snímač odtlačkov prstov. Týmto prvkom sa však zmení aj celé ovládanie telefónu, návrat z aplikácií, multitasking a pod.

Z môjho pohľadu je to tak, že nejaké malé (možno aj veľké) nedostatky tam pravdepodobne budú, nakoľko je to úplne iný a hlavne nový typ zariadenia. Preto ešte rok počkám, kým prejde iPhone 10 rukami miliónov používateľov, ktorí ho pre Apple otestujú a ešte zaň s radosťou zaplatia slušnú sumu. Výsledkom toho, subjektívne, bude, že budúci rok už nepríde úplne nové zariadenie, ale (pravdepodobne) výborne vyladená 11 alebo X2 :), ktorá bude pre rozvážnejších používateľov lákavejšia.

Pokračujem iPhonom 8, resp. 8 Plus, ktorý mi je bližší a mám ho s čím porovnať. Malú i veľkú osmičku som mal v rukách niekoľko dní, pričom som sa snažil prísť nato, v čom sú lepšie a či ma presvedčia, aby som si jeden z nich kúpil alebo nad kúpou aspoň rozmýšľal. Jedno viem určite, na klasickú osmičku skrz veľkosti ani len nepomyslím, ale treba uznať, že je to dobrý a výkonný telefón. 8 Plus je mi bližší a tomu sa budem venovať.

Z pohľadu dizajnu (7 vs. 8) ide o takmer totožné zariadenia, akurát osmička má namiesto kovového unibody tela hliníkový stredový rám a zadnú stranu zo skla. Displej, ako aj všetky ovládacie prvky zostali zachované a na svojom mieste, ale osmička je ťažšia a o niečo hrubšia. To je dané sklom na zadnej strane, ktoré je tu kvôli podpore bezdrôtového nabíjania so štandardom Qi. Po hardvérovej stránke sú zmeny už len v útrobách. V prvom rade je to nový a výkonnejší čip A11 Bionic, ktorému dopomáha umelá inteligencia (AI).

Vylepšený je aj fotoaparát, stereo reproduktory sú o poznanie lepšie a poslednou novinkou je TrueTone displej. Táto funkcia prispôsobuje displej aktuálnym okolitým podmienkam a farby sú celkovo teplejšie. Osmička je skrátka hráčom na istotu, ktorý ponúka overený dizajn a až na pár malých detailov rovnaké špecifikácie ako iPhone 10. Nad softvérom sa rozplývať nebudem, nakoľko iOS 11 majú už aj podstatne staršie zariadenia. Povedať však musím, že iOS 11 je veľkou zmenou, podľa mňa k lepšiemu, ale to si musí zhodnotiť každý sám. Sú ale osmičky natoľko lepšie, aby ste ich vymenili za sedmičky? Z môjho pohľadu ani nie a poviem vám prečo.

Výkon

A11 Bionic je aktuálne najvýkonnejší čip od Apple, ktorému v prípade 8 Plus sekundujú 3 GB operačnej pamäte RAM, a taktiež umelá inteligencia. Umelá inteligencia je to, čo tomuto zariadeniu pomáha v extrémne rýchlych reakciách na vaše príkazy, a tiež sa využíva pri rozšírenej realite a s ňou spojenými aplikáciami a procesmi. Áno, A11 Bionic je špička s výkonom Macbooku, ale ani čip A10 Fusion v sedmičkách nie je na zahodenie.

Je to výkonný čip, ktorý zvláda náročné operácie, aplikácie a skutočne tvrdú prácu, pričom sa vôbec nezadýcha. Taktiež mu sekundujú 3 GB operačnej pamäte RAM a pravdou bude aj to, že 70% používateľov jeho plný výkon nevyužije a už vôbec nie výkon osmičiek. Myslím si, že som na výkon náročnejší používateľ, ktorý používa telefón na prácu, zábavu, fotografovanie, multimédiá, testovanie aplikácií a samozrejme aj na triviálne záležitosti, pričom môžem povedať, že výkon iPhone 7 Plus mi aj dnes plne postačuje a v tomto smere nevidím dôvod na prechod.

Dodatok k výkonu a krátky pohľad na konkurenciu

Nemám rád keď zariadenia, hlavne tie prémiové, nepracujú tak, ako by mali, čo bol aj častý dôvod výmeny zariadení po krátkej dobe používania. Samozrejme, nejde iba o hardvér, ale hlavne o softvér, ktorý má Apple famózny. Ako dlhoročný a skutočne skalný používateľ Android zariadení (v tom čase aj mierny odporca Apple) môžem povedať, že Android je oproti iOS ešte stále vyhádzaný tínedžer.

Aby som nebol iba kritický, nejde tak o samotný Android od Google, ale o nadstavby od jednotlivých výrobcov zariadení, ktorí každú dostupnú aktualizáciu dlho upravujú, schvaľujú atď. a kým sa k vám reálne dostane, ak sa vôbec dostane, je dostupná ďalšia. V prípade starších zariadení ste radi, že dostanete občas bezpečnostnú aktualizáciu.

Treba však povedať aj to, že táto situácia sa stále zlepšuje, ale stále to nie je ono. Z mojej skúsenosti sú Android zariadenia po roku tak zahltené, že ich výkon klesne o desiatky percent a to môžu mať aj XY operačnej pamäte RAM. iOS je iný a aj keď je podstatne uzavretejší, tak ani po roku necítim, že by sa niečo výrazne zmenilo. Telefón je neustále aktualizovaný, rýchly a bez akýchkoľvek problémov (problémy nastali iba na chvíľu pri experimentovaní s iOS 11 v beta verzii). Toto sa mi zatiaľ pri Android zariadeniach nestalo, pričom som používal výhradne High-End smartfóny.

Fotoaparát – totožné parametre a predsa sú iné

iPhone 7 Plus / 8 Plus: 2x 12 Mpx snímač. Širokouhlý má optickú stabilizáciu obrazu (OIS) a clonu f/1,8. Teleobjektív s dvojnásobným bezstratovým zoomom má clonu f/2,8 a OIS mu chýba. Oba majú portrétny režim, akurát 8 Plus má vynovený Portrait Lighting v beta verzii.

Fotím a natáčam veľa, skutočne veľa. V iPhone 7 Plus mám za necelý rok používania takmer 15 000 fotiek a 1700 videí, čo nie je málo. Aj keď som si vždy myslel, že Apple má mizerné fotoaparáty, 7 Plusko ma presvedčilo, že to tak nie je. A ohľadom natáčania videa je, subjektívne, Apple špička. Fotoaparát využívam skutočne aktívne, pričom často siaham aj po teleobjektíve, ktorý má svoje výhody a za dobrého svetla sa sním dajú spraviť krásne detaily, ako aj portréty. Nechýba ani 10-násobný digitálny zoom, ktorý nerobí žiadne zázraky, ale používam ho pomerne často, veľa krát je užitočným pomocníkom.

Za znížených svetelných podmienok je fotoaparát v 7 Plusku slabší a priznám sa, že ak som chcel spraviť „krásnu“ nočnú fotku, siahal som po aplikáciách tretích strán, s možnosťou manuálneho nastavenia fotoaparátu alebo po sekundárnom smartfóne Huawei P9, ktorý to vie o niečo lepšie. To ale nemení nič na tom, že iPhone 7 Plus má výborný fotoaparát so slušnými detailmi a realistickým podaním farieb a stále sa radí medzi špičku.

Spomenúť musím aj tabuľkové predbiehanie kvality fotoaparátov na najobľúbenejšom portáli DxOMark, ktorý sleduje množstvo používateľov a na výsledkoch si (česť výnimkám) brúsia ego, aký má ich telefón fotoaparát, pričom ho nevyužívajú ani na 50%. Je to ako vlastniť Ferrari, ktoré raz za mesiac prevetráte predpisovou rýchlosťou.

Fotoaparát v iPhone 8 Plus je o niečo lepší, má živšie farby, o niečo viac detailov a vo výsledku je to poznať. Spomenúť musím aj výborný a z časti nový režim vytvárania portrétov- Portrait Lighting. Ten je podľa výrobcu tak dobrý aj vďaka umelej inteligencii. Uznávam, že hneď prvé fotky ma presvedčili, že aj keď je stále vo vývoji, tak je skutočne perfektný. Výsledné fotky boli aj v horších svetelných podmienkach úžasné. Osobne si však myslím, že keby Apple veľmi chcel, toto by zvládol aj iPhone 7 Plus. To si však nemôže dovoliť, nakoľko dôvodov na prechod by bolo opäť menej.

Fotografie v zhoršených svetelných podmienkach sú taktiež o niečo lepšie, majú viac detailov a menej šumu, ale stále to nie je to pravé orechové. V natívnej aplikácii fotoaparátu mi stále chýba možnosť manuálneho prispôsobenia jednotlivých funkcií. Doplním ešte možnosť natáčania 4K videí so 60 fps a spomalených Full HD videí s 240 fps. Nový fotoaparát je asi jediná zmena, pri ktorej som nad prechodom rozmýšľal, nakoľko je skutočne výborný, ale zas nie natoľko, aby som mu podľahol.

Zvukový prejav a mikrofóny

Pri iPhone 7 Plus som si zvykol nato, že aj smartfón môže mať lepší zvukový prejav a zariadeniam s plechovým zvukom odzvonilo. Samozrejme, nie je to prvý a jediný telefón so stereo reproduktormi, ale pre mňa prvý, ktorý používam dlhšiu dobu. Výkon malých reproduktorov je solídny a rád si na tomto telefóne pozriem rôzne videá, ktoré sú s lepším zvukovým prejavom zaujímavejšie.

Osmička má reproduktory hlasnejšie a najmä stredy výraznejšie, pričom je výsledok dobre počúvateľný. Aj keď sú o niečo lepšie, dôvod na prechod to určite nie je. V oboch prípadoch musím vyzdvihnúť hlavný, ako aj sekundárny mikrofón, ktorý odvádza výbornú prácu. Zvuk (video/diktafón) je vždy pekne a čisto zaznamenaný a jeho kvalita mi na bežné použitie vyhovuje. Ak často zaznamenávate na váš iPhone zvuk, odporúčam aplikáciu Røde Reporter, ktorá ponúkne viac nastavení a možností ako natívna aplikácia.

Batéria

V prípade iPhone 7 Plus je kapacita batérie 2900 mAh. iPhone 8 Plus má kapacitu batérie 2691 mAh, čiže ide o medzigeneračný pokles o 209 mAh. Tento pokles nie je výrazný a k pocitu celodennej pohody pridáva fakt, že iOS 11 má výbornú správu energie a batéria v oboch zariadeniach vydrží celý deň náročného používania.

Menej náročným používateľom vystačí aj na dva dni. Samozrejme, ak natáčate celý deň video alebo dlhodobo používate graficky náročné aplikácie, batéria bude strácať kapacitu podstatne rýchlejšie. K tomuto nemám čo dodať, nakoľko oba smartfóny majú výbornú výdrž batérie a v prípade 7 Plus je tomu tak aj po roku používania.

Nabíjanie

Pomalé a ešte pomalšie. Ak berieme do úvahy nabíjanie pribalenou 1A nabíjačkou, tak nabíjanie je najvhodnejšie v noci. Má to však aj svoje výhody, nakoľko šetríte batériu, ktorá má aj po roku skvelú výdrž. To sa nedá povedať o rôznych konkurenčných zariadeniach, ktoré podporujú rýchle nabíjanie, pričom po roku dosahujú polovičnú výdrž na jedno nabitie.

Sedmičku teda nabijete pribalenou alebo akoukoľvek inou nabíjačkou a samotný čas nabíjania sa odvíja od výkonu konkrétnej nabíjačky. Mne sa najviac osvedčil Macbook, ktorý nabíja iPhone takmer o polovicu rýchlejšie ako pribalená nabíjačka a v prípade núdze slúži ako powerbanka.

Čo sa týka osmičky, tú nabijete aj bezdrôtovo, čo opäť nie je najrýchlejšie, ale zas pohodlné. Niekedy to však môže byť aj na škodu. Keď telefón z takejto nabíjačky zoberiete a vrátite späť za každú notifikáciu, nabíjacie cykly sa budú hromadiť a batéria rýchlejšie stratí pôvodnú kapacitu. Osmička podporuje aj rýchlo nabíjanie, ale špeciálnu nabíjačku si musíte dokúpiť samostatne. Takže je to výhoda v nevýhode, ale na takýto spôsob politiky sme u Apple zvyknutí. Otázkou je, ako sa bude správať batéria novinky po roku, žeby nasledovala konkurenciu?

Ceny a pamäťové verzie

iPhone 8 Plus je dostupný už dlhšiu dobu v dvoch pamäťových verziách (64 a 256 GB) za cenu 909 eur, resp. 1079 eur. Aj keď to nie je najnižšia suma, je relatívne prijateľná, nakoľko pred rokom stál iPhone 7 Plus v 128 GB verzii 1009 eur a v tomto prípade ide o dvojnásobnú kapacitu pamäte.

iPhone 7 Plus je stále dostupný v troch pamäťových verziách (32, 128 a 256 GB), pričom je jeho cena v pomere s tým čo ponúka viac než zaujímavá. V najvyššej verzii (s 256 GB úložiskom) má aktuálnu cenu 899 eur.

iPhone 10 bude v prvej várke dostupný od 3. novembra v cene 1199 eur za 64 GB verziu alebo 1399 eur za 256 GB verziu. Toto sú už riadne pálky, ale Apple vie, že tie telefóny sa budú aj napriek takejto cene predávať ako teplé rožky.

Záverečné hodnotenie 

Ako vlastník sedmičky v tom mám jasno. Tento smartfón mi do dnešného dňa plne postačuje, je výkonný, má výborný fotoaparát a prechod na 8 Plus mi nedáva celkom zmysel. V prípade úplne novej generácie iPhone 10 je to o niečom inom, pričom ma tento telefón veľmi láka, ale rozum hovorí, že treba počkať na druhú verziu, ktorá bude ešte lepšia. V každom prípade, ak ste vlastníkmi starších zariadení (5S/5SE/6/6S), prechod zmysel má, nakoľko v tomto prípade je už rozdiel citeľný.

V otázke, či osmička alebo desiatka máte na výber zvoliť rozumom a kúpiť si overený, výkonný a dobre známy telefón v podobe iPhone 8 / 8 Plus. Ak vyberáte „srdcom“ a ste skutočný fanúšik Apple, vaše rozhodnutie môže padnúť na desiatku, lebo je to to najlepšie čo Apple aktuálne ponúka a bude to váš osobný status. Všetko má svoj zmysel, záleží iba na tom, ako to precítite a čo v skutočnosti potrebujete. Mať tisíc eurový telefón iba preto, aby sused videl, že mám na zadnej strane nahryznuté jablko nedáva celkom zmysel. Všetko je o prioritách.

Poznamenať musím aj fakt, že sa často stretávam stým, že mnohí používatelia iPhonov ani nevedia, čo im tieto zariadenia ponúkajú a ako ich môžu plnohodnotnejšie využívať. Skrátka ide iba o to, že je to telefón, ktorý by mal hovoriť niečo o statuse používateľa. Osobne si však myslím, že to už tak dávno nie je.

Ako som sa vlastne dostal k Apple zariadeniam, ktoré som nikdy nemal rád

Ak nás sledujete pravidelne, tak možno viete, že pred necelým rokom som opustil platformu Android a prešiel na iOS. Stalo sa tak po nie celkom šťastnej skúsenosti so Samsungom S7 Edge, pričom som bol dlhé roky prívržencom práve tejto značky a rukami mi prešli napr. všetky Note zariadenia, ktoré som s obľubou a rád používal.

Prišla však zásadná zmena a zo skalného Androiďáka sa stal, už teraz „skalný“ používateľ iOS zariadení. Bol to iba pokus, ktorý mal skončiť predajom iPhonu a návratom k nejakému Androidu. Nestalo sa tak a s jedným iPhonom som strávil takmer celý rok, čo nie je zvykom. Takže, už rok som v celku aktívnym fanúšikom a používateľom Apple zariadení, ale nie zaslepená ovečka, ktorá im zhltne každé sústo suchej trávy.

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE